2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Hangsúly
Csúcskoli albérletáron
A Debreceni Egyetem kollégiumihely-ellátottságán nagyban javított a nemrégiben átadott, 930 személyes Campus Diákhotel. A létesítmény az úgynevezett PPP-program keretében, a közszféra és a magánszektor együttműködésével, csaknem négymilliárd forintból épült fel. A magánberuházó Hunép Universal Rt. befektetése is megtérül, az állam is jól jár, a szerződés szerint a létesítmény huszonnégy év múlva az állam tulajdonába és az egyetem vagyonkezelésébe kerül.
A hallgatóknak többet kell fizetniük az itteni, magasabb színvonalú elhelyezésért, mint a többi kollégiumban, de ennek megfelelően magasabb színvonalú ellátásban részesülnek. A tágas, parkosított udvarral rendelkező épületegyüttesben konyha és étterem, büfék, bowlingpálya, több fineszterem és szauna, továbbá posta és mosoda is van. Ráadásul a kollégium szinte a közgáz és a jogi kar szomszédságában fekszik, és nincs messze az egyetem legnépszerűbb szórakozóhelyétől sem. A hallgatói önkormányzat térítési szempontból három kategóriába sorolta a férőhelyeket. Ennek egyik oka, hogy az egyetemi vezetőséggel tavaly kötött megállapodásuk értelmében az egyik kollégium bezárása miatt az ottani karok hallgatóinak négyszáz, kiemelten kedvezményes férőhelyet kellett biztosítani az új épületben. Ezek száma végül ötszázhúsz lett. A kiemelten kedvezményes helyek ára 10-12 ezer forint között van. Ennyiért lakhatnak a diákok saját fürdőszobával, konyhával is felszerelt, kétágyas, kétszer kétágyas, valamint háromágyas, továbbá kétszer háromágyas szobákban.
A kedvezményes helynek egyenként havi 16 ezer forint a térítési díja, ezért a lakók nagy többsége légkondicionált kétágyas, fürdőszobás, kisebb hányada még konyhával is ellátott szobákban kap elhelyezést. A teljes árú kategóriába tartozók huszonöt egyágyas, légkondicionált szobában, illetve egy négyszemélyes apartmanban lakhatnak havi húszezerért. Ezek az árak versenyképesek a debreceni albérletekért kért tarifákkal.
Bezár