2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
Wifi és Grid a szülinapra
Az SZTE Tanulmányi és Információs Központja 2004. december 9-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az egyéves szülinapra rendezett ünnepségek mellett új szolgáltatásokkal is kedveskednek az egyetemi polgároknak a központ munkatársai: a könyvtár több mint 150 számítógépével csatlakozott Európa legnagyobb virtuális szuperszámítógép-programjához, a látogatók pedig vezeték nélküli internetszolgáltatást vehetnek igénybe az épület bizonyos részein.
A tudósok nagy teljesítményű és nagyon drága, szuperszámítógépeken számolnak. A „szegény ember szuperszámítógépe” ma az, amikor hálózatban öszszekapcsolunk egyszerű PC gépeket, és azok virtuálisan adnak egy szuperszámítógépet, persze, ha jó sokan vannak. Erre épül a világban az GRID (rács) projekt, amelynek keretében sok-sok helyszín éppen nem használt számítógépei kapcsolódnak össze, főleg éjszaka.
Az első emelet 162 gépével az egyetemi könyvtár a magyarországi GRID legnagyobb kompakt részét biztosítja. Este 20 órakor a gépek nem pihenni térnek, hanem újraindulnak Linux operációs rendszerrel, immár a GRID részeiként, összekapcsolódva határon belül és túl, s egy virtuális sok ezer gépes rendszert adnak, ami már méltó párja – töredék költségen – az igazi szupergépeknek.
Az ilyen típusú grid-rendszerek európai csúcsszerve az EGEE (Enabling Grid for E-sciencE), amelynek célja, hogy a GRID infrastruktúráját használva a különböző tudományterületek kutatói virtuális szervezeteket tudjanak létrehozni a kutatások bővítése, hatékonyabbá tétele és az eredmények gyakorlatban történő felhasználási folyamatának lerövidítése érdekében. Az EGEE 27 ország hetven kutatóintézetét integrálja, tizenkét föderációban. Magyarország komoly szerepét is jelzi itt, hogy a honlap hét nyelve közül az egyik a magyar, valamint, hogy 1500 géppel vagyunk jelen a most tízezres kapacitásban.
A WiFi szolgáltatást az SZTE Egyetemi Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok vehetik igénybe. Az olvasónak saját notebookkal vagy más wireless eszközzel kell rendelkeznie. A konferenciaközpont ingyenesen vagy térítéses szolgáltatásként a belépő kódokat kiadhatja látogatóiknak, illetve vendégeiknek, így ők is használhatják itt tartózkodásuk alatt a rendszert. Az Egyetemi Könyvtár és a Konferenciaközpont vendégeinek ingyenes VIP elérési lehetőséget biztosíthat, amely visszavonásig érvényes.
A WiFi a Wireless Fidelity (magas szintű drótnélküli kapcsolat) rövidítése, amely a 802.11-es szabványra épül. A számítógép körül eltűnnek a kábelek, a WiFi-képes eszköz tehát rádióhullámon kommunikál egy másik WiFi eszközzel.
A szolgáltatás hozzáférhető a könyvtár földszinti hírlapolvasó területén, az átriumban és az emeleti olvasótermekben, illetve a konferenciaközpont előterében is.
A könyvtárlátogató használhatja saját notebookjának kártyáját vagy beépített antennáját, vagy ha ilyennel nem rendelkezik, a könyvtár bocsát egy PCMCIA wireless kártyát a rendelkezésére. Mind a beépített kártya, mind a könyvtár által biztosított kártya esetében kódszám szükséges az autentikáláshoz. A kártya birtokában a földszinti tájékoztató ügyeletnél kérhető az autentikáláshoz szükséges kódszám, kártya hiányában a kódszám mellett ugyanitt kérhető a kártya is. Az igény bejelentésekor a tájékoztató ügyeletes tájékoztatást ad a szolgáltatás áráról. Az összeget a közeli, földszinti kölcsönzőben kell befizetni. Az olvasó a nyugtát bemutatja a tájékoztató ügyeletnél, ahol a szolgáltatás igénybevételét bejegyzik és a kódszámot illetve a kódszámot, és a kártyát átadják. A kártyákat a jogosultság lejárta után a szolgáltatás adminisztrálásának helyszínére, a tájékoztató ügyelethez kell visszavinni.
F. J.
Bezár