2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Egyetemi élet
ÁTADTÁK AZ IDEI GENERAL ELECTRIC FOUNDATION-ÖSZTÖNDÍJAKAT. Az ünnepségen Szini István, a GE magyarországi vezető képviselője, a GE Hungary Rt. igazgatótanácsának elnöke adta át a díjakat öt magyar egyetemről 15 kiemelkedő diáknak. Köszöntő beszédet tartott Medgyes Péter, az Oktatási Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, George H. Walker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, illetve Les Nemethy, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke is.
 
TÖBB SZAKMAI ELŐADÁST TARTOTTAK a győri Széchenyi István Egyetemen február végén. Az egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézetébe két vendégprofesszor látogatott: Thomas Zimmerer, az Ansbachi Főiskola oktatója „Germany and its desire for absolute return”, Fritz Audebert, a Passaui Egyetem oktatója „Interkulturális félreértések, tévedések" címmel tartott előadást. A Batthyány Lajos Jogász Szakkollégium Vastagh Pál, egykori igazságügyi minisztert látta vendégül. A szakmai konzultáción a vendég a rendszerváltás óta eltelt időszak igazságügyi-jogalkotási tevékenységét, valamint az új európai alkotmányt elemezte.
 
FARSANGI TÉLBÚCSÚZTATÓ RENDEZVÉNYSOROZATTAL várják a tavaszt az egri Eszterházy Károly Főiskolán. A Rajz Tanszék által koordinált programsorozatot maskarás fáklyás felvonulás nyitotta február 28-án. A felvonulás a Leányka útról indult és a Líceum épülete előtti kiszebábégetéssel folytatódott, amit népi táncház és varázsszőnyeg teaház követett a Líceum épületében. Március 1-jén a Művészetek Házában kézműves műhely, néptáncelőadások, kisfilmvetítés, kiállítások és koncertek várták az érdeklődőket. A több napon át tartó farsangi mulatság március 3-án az egri Gárdonyi Géza Színházban, a tavalyi maszkokból és jelmezekből összeállított kiállítással zárult.
 
2006-TÓL „AUSTRALIAN STUDIES” KÉPZÉS INDULHAT a Pécsi Tudományegyetemen. Erről is tárgyalt Clare Birgip, Ausztrália magyarországi nagykövetasszonya március 1-jén a PTE-n. A tervek szerint a képzéshez a nagykövetség biztosítja majd a tananyagot és megszervezi, hogy vendégoktatók taníthassanak Pécsett. A közeljövőben kiválasztott partneregyetemmel egyrészt kutatási együttműködést szeretne a Pécsi Tudományegyetem, másrészt több, Magyarországon tanuló ausztrál diákot vár a campus falai közé. Várhatóan még az idei évben ausztrál napokat is rendez az egyetem.
 
KÓS LAJOS JÁSZAI MARI-DÍJAS RENDEZŐ ÉS BÁBTERVEZŐMűVÉSZ sokszorosított grafikai kiállítása nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán március 1-jén. A tárlat megrendezésével a Művészeti Kar tanárai és hallgatói köszönetet szeretnének mondani a nyolcvan éves művész adományaiért, a felbecsülhetetlen értékű művészeti könyvekért és a ma már beszerezhetetlen grafikai szerszámokért és anyagokért. A kiállítás március 13-ig tart nyitva.
 
IPARI NYÍLT NAPOT RENDEZTEK a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) március 2-án. A BME Ipari Nyílt Napja évek óta szolgálja a gazdasági élet képviselőinek és a Műegyetem oktatóinak, kutatóinak, hallgatóinak kapcsolatteremtését. Az idei rendezvény programjának középpontjába a tudásközpont témakörét állították. Molnár Károly rektor az Ipari Nyílt Nap alkalmából az Info Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy többtípusú tudásközpontok létrehozása a célja az intézménynek, melyek biztosítják a nagy múltú egyetem versenyképességét. A BME-nek korábban is igen jó kapcsolatai voltak a gazdasági piac résztvevőivel, számos laboratóriumot hoztak létre annak érdekében, hogy magas szintű kutatás-fejlesztési projekteket tudjanak megvalósítani. A rektor szerint be kell kapcsolódni nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekbe, és olyan termékeket kell létrehozni, melyeket a gazdasági piacon is el lehet adni. Erre jó példa, hogy a BME-n kialakított elektronikus és járműipari tudásközpont, ahol piacképes termékeket tudtak/tudnak előállítani.
 
FOLYIK AZ ISI EMERGING MARKETS RENDSZER TESZTELÉSE a Budapesti Corvinus Egyetemen. A rendszert a hallgatók szabadon kipróbálhatják, hiszen az adatbázis számos olyan információt tartalmaz, amely a tanulást is segíti. Az ISI Emerging Markets a világ egyik legnagyobb céginformációs, üzleti adatbázisa, mely számos speciális pénzügyi adattal, hírarchívummal és széles körű jogi információval van kiegészítve. A tesztelés alatt álló rendszer a Budapesti Corvinus Egyetem teljes területéről elérhető és március 14-ig használható. A tesztlehetőség a Magyarországra vonatkozó információkhoz ad hozzáférési lehetőséget.
 
EGYMILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁST NYÚJT Esztergom idei költségvetéséből a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolának. A beregszászi főiskola 1996-ban kapta meg az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium oktatásra feljogosító működési engedélyét. A város közgyűlése 2001-ben a főiskolának ajándékozta a főtéren álló, volt törvényszéki épületet. A főiskolát működtető alapítvány költségvetési támogatásban nem részesül, a pályázati lehetőségei korlátozottak, ezért az épület felújításához a magyar önkormányzatok segítségében bízva támogatási rendszert dolgoztak ki. Két esztendővel ezelőtt Esztergom már négy és félmillió forinttal támogatta a beregszászi iskolaépület felújítását. A mostani helyhatósági döntés és bejelentés értelmében további egymillió forintos támogatást nyújt a település idei költségvetéséből a felsőoktatási intézménynek.
 
HÁROM DOKTORI ISKOLA KAP TÁMOGATÁST a Debreceni Egyetem jótékonysági báljának bevételéből. A Rák Kálmán hematológus profeszszor segítségével megtartott sorsolás eredményeként a Közgazdaságtudományok Doktori Iskola 600.000 Ft, az Egészségtudományok Doktori Iskola 1.000.000 Ft, és a Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola 1.000.000 Ft támogatásban részesül. A báli bevételből a májusban megrendezésre kerülő doktori konferencián valamennyi doktori iskola egy-egy hallgatójának részvételi díját is fizeti az egyetem.
Bezár