Centenáriumot ünnepel az SZTE Klebelsberg Könyvtár

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár Európa egyik legnagyobb egyetemi könyvtára. A történelmi és tartalmi szempontból is számtalan érdekességgel és kinccsel rendelkező intézmény az 1921/22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségében kapott teret. A mindössze kétszobányi, körülbelül 30 ezer kötetes állomány mára közel 2 millió példányt számlál, és saját egységként üzemel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár története egészen az első világháborúig nyúlik vissza. Legértékesebb és legkeresettebb könyvei között az alábbiakat tartja számon az egyetem:

  • Az 1476-ban, Velencében megjelent Biblia a könyvtár legrégebbi nyomtatványa, úgynevezett ősnyomtatvány.
  • A legértékesebb könyv az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, a Misztótfalusi-szakácskönyv. Ez az egyetlen épen maradt példány a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár legértékesebb dokumentumai közé tartozik.
  • A legtöbbször kikölcsönzött könyv Andorka Rudolf Bevezetés a szociológiába című kötete.
  • A legkeresettebbek a nyelvkönyvek: első helyen az angol, majd a német és a francia tankönyvek.
  • A legkeresettebb szépirodalmi művek a hazai szerzők tollából (Nádas Péter, Borbély Szilárd, Grecsó Krisztián és Szilasi László) tollából ugyancsak az élen állnak.
  • A külföldi irodalom esetében George Orwell, Raphaelle Giordano, Jasper Fforde és Meik Wiking műveit keresik a legtöbben.

A Szegedi Tudományegyetem könyvtára a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben három virtuális kurzust is életre hívott. Ezek az Egyetem Szegeden, Klebelsberg Kuno élete és munkássága, valamint a Szegedi tudósok hálózatban című kurzus. Az intézmény titkaiba Varga András, az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa vezeti be az érdeklődőket a TikTok felületén.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *