Centenáriumot ünnepel az SZTE Klebelsberg Könyvtár

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár Európa egyik legnagyobb egyetemi könyvtára. A történelmi és tartalmi szempontból is számtalan érdekességgel és kinccsel rendelkező intézmény az 1921/22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségében kapott teret. A mindössze kétszobányi, körülbelül 30 ezer kötetes állomány mára közel 2 millió példányt számlál, és saját egységként üzemel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár története egészen az első világháborúig nyúlik vissza. Legértékesebb és legkeresettebb könyvei között az alábbiakat tartja számon az egyetem:

  • Az 1476-ban, Velencében megjelent Biblia a könyvtár legrégebbi nyomtatványa, úgynevezett ősnyomtatvány.
  • A legértékesebb könyv az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, a Misztótfalusi-szakácskönyv. Ez az egyetlen épen maradt példány a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár legértékesebb dokumentumai közé tartozik.
  • A legtöbbször kikölcsönzött könyv Andorka Rudolf Bevezetés a szociológiába című kötete.
  • A legkeresettebbek a nyelvkönyvek: első helyen az angol, majd a német és a francia tankönyvek.
  • A legkeresettebb szépirodalmi művek a hazai szerzők tollából (Nádas Péter, Borbély Szilárd, Grecsó Krisztián és Szilasi László) tollából ugyancsak az élen állnak.
  • A külföldi irodalom esetében George Orwell, Raphaelle Giordano, Jasper Fforde és Meik Wiking műveit keresik a legtöbben.

A Szegedi Tudományegyetem könyvtára a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben három virtuális kurzust is életre hívott. Ezek az Egyetem Szegeden, Klebelsberg Kuno élete és munkássága, valamint a Szegedi tudósok hálózatban című kurzus. Az intézmény titkaiba Varga András, az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa vezeti be az érdeklődőket a TikTok felületén.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.




Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.