Mernoki Kar

Duális mérnök és informatikus képzés a Szegedi Tudományegyetemen

Az SZTE nyolc szakon indít duális képzést a 2016/2017-es tanévben. A duális forma lényege, hogy az intézmény a hallgatóknak az elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati helyet biztosít valamelyik partnervállalatánál.

  • gyakorlatorientált szakemberképzés az SZTE-n
  • öt mérnök és három informatikus szak indul duális képzési formában
  • 21 piacvezető partnervállalat gondoskodik a gyakorlati tudás megszerzéséről (75 cég)
  • a képzés előnyei és a jelentkezés menete

 

A felsőoktatási duális képzési rendszer új hullámába a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódott. Az SZTE elkötelezett a duális képzés mellett, mert hallgatóinak nemcsak versenyképes elméleti tudást kíván nyújtani, hanem gyakorlatit is.

 

A szegedi egyetem Mérnöki Karán a korábban indult gépészmérnök szak mellett 2016. szeptemberétől már élelmiszermérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, valamint mechatronikai mérnök szak is indul duális képzési formában. Az elméleti oktatás mellett a hallgatók olyan neves vállalatoknál szerezhetnek gyakorlati tudást, mint a Contitech Rubber Industrial Kft., a Transcommers Kft., a Ferroép ZRt.,a Givaudan Hungary Kft., vagy a Pick Zrt. A 2016/17-es tanévben induló képzésben részt vevő partnervállalatok teljes listája itt elérhető.

 

Az egyetem Mezőgazdasági Karán a mezőgazdasági mérnöki szak indul duális képzési formában.

A felvételt nyert hallgatók többek között a Duna-R Kft.-nél, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.-nél, Herman Ottó Intézetben, Hód- Mezőgazda Zrt-nél., Pankota Agrár Zrt-nél végezhetik gyakorlatukat. tájékoztató itt elérhető.

 

Az egyetem Természettudományi és Informatikai Kara gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alapszakjait hirdeti meg duális képzési formába. A felvételt nyert hallgatók a Szeged Software Zrt-nél és a CAS Software Kft-nél végezhetik gyakorlatukat.

 

Mit is jelent a duális képzési forma?

A duális képzésben részt vevő hallgatóknak amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazzák. A diákok a tanév mintegy felét tölthetik el külső gyakorlati helyen, a maradék időben az elméletet sajátítják el, így szerezve versenyképes tudást. A partnervállalatoknál eltöltött idő gyarapítja a hallgatók gyakorlati tudását és kapcsolati hálóval is szolgálhat a későbbi munkaerő piaci elhelyezkedés során.

 

Miért érdemes ezt a képzési formát választani?

Hallgatóként viszonylag jelentős munkabér jár; piacvezető vállalatoknál dolgozó szakemberektől lehet elsajátítani az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását; a gyakorlati tapasztalat előnyösen hat az elméleti ismeretek elsajátítására is; biztosabb elhelyezkedés és nemzetközi munkaerő-piaci lehetőségek – csak hogy néhányat említsünk a duális képzési forma előnyeiből.

 

Hogyan jelentkezzek?

A felvételi eljárás két lépésben történik: a központi felvételi eljárásban kell jelentkezni a kiválasztott szakra és elérni a felvételi ponthatárt, majd jelentkezni kell a kiválasztott céghez, amely időben párhuzamosan történik a központi felvételi eljárással. Duális képzésben azon hallgatók vehetnek részt, akik a központi felvételi eljárásban felvételt nyernek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar vagy Mezőgazdasági Kar vagy a Természettudományi és Informatikai Kar meghirdetett szakjaira, továbbá az adott vállalatnál kiválasztásra kerülnek. Amennyiben mindkét felvételi eljárás eredményes, az intézmény átsorolja a beiratkozott hallgatót duális képzési formára.

 

Pontos információkat a www.dualisdiploma.hu honlapon olvashatnak.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.




Hegedus_AgnesHegedűs Ági - BTK, anglisztika

Azért választottam Szegedet, mert nagyon szeretem ezt a várost, jó érzés itt leni. A BTK-t azért ajánlom másoknak, mert nagyon rendesek és segítőkészek a tanárok, jó velük megismerkedni, s itt van mellette a gyönyörű TIK, ahol nyugodtan lehet tanulni. Sokat kell ugyan tanulni, főleg egy gimnázium után, de szívesen ajánlom a kart mindenkinek.


További hallgatói vélemények >>>