2024. április 19., péntek

szenatus_nyito

Az SZTE Szenátusa rendkívüli ülésén tájékozódott a finanszírozási tárgyalásokról

A Szegedi Tudományegyetem 2021. szeptember 27-én rendkívüli szenátusi ülést tartott, melyen az intézmény fenntartójának képviseletében Prof. Dr. Szabó Gábor, kuratóriumi elnök tájékoztatta a jelenlévőket a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és az SZTE jövőbeli, új finanszírozási modelljéről.

Az új modell kiszámítható és növekvő működési finanszírozást és ezzel együtt béremelést eredményezhet, melynek alapja és meghatározója az indikátorok révén mért oktatási és kutatási teljesítmény. Prof. Dr. Szabó Gábor hangsúlyozta, hogy az Egyetem vezetése és a Kuratórium kiemelkedő eredményként értékeli a tárgyalások során megállapított 5 éves finanszírozást, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez a forrás akkor érkezik meg az intézményhez, ha a teljesítmény-indikátorok megvalósulnak. Kiemelte, hogy ez a megállapodás történelmi lehetőség az SZTE számára, megalapozhatja felsőoktatási intézményünk következő 100 évét.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor az új felsőoktatási finanszírozási modell előzményeinek ismertetésével kezdte tájékoztatóját. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) folytatott tárgyalási folyamat részleteibe is beavatta az SZTE Szenátusát.

 

„Háttérelemzések eredményeként a modellváltó intézmények ajánlatot kaptak. 2021. július 23-án kezdődtek a megbeszélések” – fogalmazott Elnök úr, az SZTE korábbi rektora. Bemutatta az új finanszírozási modell alapelveit és struktúráját, a munka eddigi ütemezését, a tervszerű előkészítést meghatározó határidőket és a folyamatot is.


uj_finanszirozasi_modell


Az SZTE működésének a finanszírozásában az egyik legfontosabb változás az, hogy a korábbi egy, a hallgatók számán alapuló fő indikátor helyébe 25, jellemzően teljesítményalapú főindikátorból és további részindikátorokból álló modell lép.

 

„A hallgatói létszám növekedése a 25-ből egy elem, itt a demográfiai trendek figyelembevételével, a régiós hallgatók nagyarányú helyben tartása célkitűzésének és a társadalmilag kiemelten fontos szakmák beiskolázásának növelési céljának figyelembe vételével a jelenlegi trendet vittük tovább a hazai, államilag finanszírozott hallgatói létszám tervezésénél, ezzel is biztosítva az oktatás és a kutatás egyensúlyának optimalizálását.”

 

Az új modell – többek között – az egyetemet még inkább érdekeltté teszi a hallgatók lemorzsolódásának csökkentésében, melyre, ahogy Elnök úr kiemelte, az eddigi célzott programokon túl további központi és kari kezdeményezések indulnak.


uj_finanszirozasi_modell_


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány két alapvető dokumentumot ír alá 2021. év szeptember hó 30. napjáig: a Keretmegállapodást, mely 2046. év végéig, és a Finanszírozási szerződést, mely 2026. év december 31. napjáig szól.

 

„Négy fő elem – az oktatás, a kutatás, az infrastruktúra és a kiemelt ágazati célrendszer – alkotja az új finanszírozási modell struktúráját” – folytatta az alapelvek ismertetését a kuratóriumi elnök.


uj_finanszirozasi_modell_2


A négy elem közül az oktatás finanszírozásának az alapját a képzési kapacitások elosztását szolgáló bázis alaptámogatás, 2021-ben és 2022-ben a bértömeg növelésének fedezetéül szolgáló kiegészítő alaptámogatás, valamint a gyors és minőségi diplomás kibocsátás ösztönzését segítő teljesítménytámogatás adja. Az intézményi bevételeknek ez a rendszere változatlanul kiegészül a hallgatók ösztöndíjainak és szociális juttatásainak finanszírozási fedezetével.

 

A kutatás finanszírozásának fontos alkotóeleme a tudományos alapkapacitás támogatása, amit kiegészít az alapkutatási teljesítmények ösztönzését szolgáló pénzforrás. További lehetőség a rangsorbónusz, aminek a bevonzásához az előre meghatározott felsőoktatási toplistákon történő előrelépés szükséges.

 

Lényeges elem a finanszírozás módszertanában, hogy 2023-tól a béremelést az elért teljesítmény-indikátorok biztosítják. Ezért is kiemelendő, ahogy Elnök úr fogalmazott, hogy a bevezetésre kerülő kari teljesítmény-értékelések alapján kerüljenek a 2022-től esedékes béremelések meghatározásra.

 

A következő 5 év tervezett finanszírozási arányait, belső összetételének változását, a teljesítmény alapú finanszírozási forrás egyre nagyobb arányban való megjelenését is bemutatta Elnök Úr, mely a fentieket tükrözi, egyben hangsúlyozta, hogy a hallgatók ösztöndíjainak, juttatásainak forrása változatlan formában rendelkezésre áll az új finanszírozási modellben is.


forras_osszetetel


Elnök úr bemutatta azt a nyilvános adatok alapján elérhető táblázatot és az ebből képzett grafikont is, melynek a többi egyetem tervezett finanszírozását tükrözi.


forrasok
(A számadatok ezer forintban értendők.)

A modellváltó hazai felsőoktatási intézmények 2021 és 2026 közötti működési forrásait összehasonlítva kimondható: a második legnagyobb összegű támogatást a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta. A bemutatott finanszírozási modell az SZTE működését biztosítja. Ez az összeg és modell nem tartalmazza a pályázati kutatás-fejlesztési támogatásokat, és az SZTE klinikái által biztosított egészségügyi ellátások valamint a közoktatás finanszírozását. Emellett külön vállalta az ITM ebben a szerződésben az Egyetem Science Park és az ún. RRF beruházásainak támogatását, valamint a modellváltás során az Egyetem fenntartásába kerülő ELI Alps működésének biztosítását.

 

Történelmi lehetőséget biztosít az SZTE számára a következő 5 éves időszakra vonatkozó finanszírozási modell. Ennek az a feltétele, hogy az SZTE egésze kiváló teljesítményt nyújtson az indikátor-rendszer által meghatározott keretek között.


feladatok_jovokep


A hozzászólók közül Prof. Dr. Szajbély Mihály gratulált az SZTE finanszírozási modelljét és lehetőségeit előkészítő csapat tárgyalási eredményéhez. „Úgy érzékeltem, hogy 2021 januárjában 19-re kértünk lapot, ami mára 21 lett, s ezt az esélyt ki kell használnunk” – fogalmazott a szenátor.

 

Az SZTE Szenátus rendkívüli ülésén felmerülő kérdésekre Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof Dr Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja válaszolt.

 

Rektor úr a Szenátus lezárásaképpen megköszönte az Egyetem dolgozóinak és a kuratóriumnak a finanszírozási szerződés előkészítését. Arra kérte az SZTE dékánjait, hogy munkatársaikkal együtt támogassák a célok elérését és az intézmény teljesítményének további javítását. Ehhez támogatásul a közeljövőben workshopot szervez az SZTE vezetése, ahol a kari vezetők megismerhetik az új finanszírozási és gazdálkodási modell további részleteit. Rektor úr kiemelte, hogy a teljesítmények elősegítésére, támogatására az Egyetem vezetése minden adminisztratív és szakmai támogatást megad.

 

Az ülés végén az Egyetem vezetése és a Szenátus tagjai pezsgővel koccintottak a Szegedi Tudományegyetem következő, a korábbi sikereket is meghaladó 100 évére.

 

SZTEinfo

Illusztráció: SZTEinfo