Kiemelt_SZTE_MGK_UNKPosztondijasok

„Egymást hajtjuk előre a pályán” – állítják a kutató és hallgató munkakapcsolatáról az SZTE Mezőgazdasági Karán

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar 6 hallgatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. Az SZTE 122 ÚNKP-ösztöndíjasát köszöntő ünnepség végén arról is beszélgettünk a mezőgazdászokkal, hogy miként segíti a kutató a mentoráltját.

– Hat hallgatónk nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját! A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karról minden pályázóból nyertes lett – büszkélkedett Horváth József. Az SZTE MGK dékánja szerint a hallgatóik által választott kutatási témák változatosak, felölelik a mezőgazdaság főbb ágait. – A sertéstenyésztéstől és a kukoricatermesztéssel összefüggő tápanyagellátástól kezdve, a szarvasmarha tenyésztéshez kapcsolódó takarmányozáson és a kertészeten belüli vöröshagyma termesztésen át, a vadászati turizmusig tudtak újat mondani a tudományos diákköri mozgalomba is bekapcsolódó hallgatóink.


SZTE_MGK_UNKPunnepsegen


Az SZTE Mezőgazdasági Karáról minden témavezető megjelent az SZTE 122 Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasait köszöntő ünnepségen. Közülük például a tehetséggondozásért folyamatosan dolgozóMikó Józsefné Jónás Edit főiskolai docens, az SZTE MGK Tudományos Diákköri Tanács elnöke két nyertes hallgatóval is büszkélkedhet.

– Családias az SZTE Mezőgazdasági Kara: az aránylag kis létszámú hallgatóság szinte minden tagját jól ismerjük mi, oktatók. Így aztán könnyen be tudjuk vonni a fiatalokat a tudományos kutatómunkába – fogalmazott Mikó Józsefné Jónás Edit. – Akad, amikor az oktató javasol kutatásra érdemes témát, de az sem megy ritkaságszámba, hogy a diák érkezik jó ötlettel. Így aztán nekünk, kutatóknak csak fognunk kell a hallgatóink kezét, hogy ne tévedjenek el a tudomány sűrűjében. A közös munka eredményeként közös publikációk is születnek.

 

Az SZTE MGK hat ÚNKP-ösztöndíjasa közül mezőgazdasági mérnöknek készül a III. éves Köteles Dávid, aki a sertéstenyésztés aktuális kérdéseit vizsgálva a hízékonyságra fókuszált. Arra keresi a választ, hogy minél kevesebb ráfordítással miként állítható elő minél több hízósertés.


SZTE_MGK_UNKP_hallgato_tanar


Publikációk elkészítése, konferenciákon való részvétel a célja Zoltán Gábornak, aki ugyancsak havi 75 ezer forintos ösztöndíjat nyert az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán. Az agrárgazdasági és logisztikai specializációt választó mezőgazdasági mérnök szakos hallgató a különböző levéltrágyáknak a termesztésben való hasznosítását vizsgálja. – Egy kukorica-hibriden olyan levéltrágyákat alkalmaztunk, amik különböző paraméterek alapján befolyásolják a termést és a beltartalmi tényezőket – magyarázta. – Igaz, ez nem új módszer, de Magyarországon még nem terjedt el. Ennek oka, hogy a levéltrágya kijuttatás eléggé körülményes, plusz idő- és üzemanyag-ráfordítást igényel. Mi éppen arra szeretnénk fölhívni a figyelmet, hogy nagyon hasznos ez a módszer, ezért célszerű, hogy minél több gazdálkodó használja.

– Ha a talajvizsgálat kimutatja, hogy valamilyen mikroelem hiányzik, akkor e hiányt lombon keresztül pótolhatjuk a növény számára. A lombtrágyázás jelentős termésnövekedést eredményezhet, így a gazdálkodó számára nagyobb lehet az árbevétel is – indokolta Jakab Péter, az SZTE MGK főiskolai docense a tudománnyal foglalkozó diák munkájának hasznosságát. Tanítványai közül Zoltán Gábort azért is tartja kivételes tehetségnek, mert a hallgató tanulmányai mellett munkát vállal egy kukoricanemesítő cégnél, miközben az otthoni családi gazdaságban is segít: a szántástól kezdve a vetésen át a betakarításig. Rátermettségét bizonyítja, hogy az elmélettől kezdve a gyakorlati életig otthonosan mozog a feladatok megoldásában. Ezért számára azt is javasolja tanára, hogy az alapszak elvégzése után mesterképzésen folytassa felsőfokú tanulmányait, amit akár doktori képzéssel is zárhat.

– Hogyan kell egy cikket összeállítani? Hogyan kell „irodalmazni”? E kérdésekre válaszol a tudománnyal ismerkedő diákját segítő kutató – magyarázta Jakab Péter, aki konferenciára is elvitte már mentoráltjait. – Öröm együtt dolgozni a motivált hallgatókkal! Úgy is mondhatnám: egymást hajtjuk előre a pályán.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Horváth József


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.