2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2010  --  11. szám - 2010. november 2.  --  Kultúra
Uta­zás fe­ke­tén-fe­hé­ren
Címkék: Kultúra

Ok­tó­ber 16-án Csősz Gé­za fo­tog­rá­fus nyi­tot­ta meg Gu­lyás Dó­ra és Is­pán Gé­za Út­köz­ben cí­mű ki­ál­lí­tá­sát. Mond­hat­ni, na­gyon jó ér­zék­kel ta­lált egy­más­ra a két mű­vész, a ki­ál­lí­tott fény­ké­pek ugyan­is ro­kon­lel­kek­ről, ha­son­ló gon­dol­ko­dás­ról és szem­lé­let­ről val­la­nak.
Fi­nom, ér­zé­keny fe­ke­te-fe­hér fo­tók so­ra­koz­nak egy­más mel­lett a fa­lon. Jó ér­te­lem­ben, mond­hat­ni, szin­te alig ve­szem ész­re, ahogy egyi­kük ké­pe­it el­hagy­va a má­si­ké­it kez­dem el néz­ni. Lé­gi­es­ség és kön­­nyed­ség áram­lik a fa­lak­ról. El-el­gon­dol­ko­zom, ho­gyan le­het­nek egy vá­ros­nak vagy egy ten­ger­part­nak pil­la­na­tai – pe­dig van­nak. A fo­tók sza­va­kat, tör­té­ne­te­ket mon­da­nak el, ta­lán meg is döb­be­nek azon, hogy csend van kö­rü­löt­tem. Nem hi­ány­zik sem­mi.
Is­pán Gé­za mun­ká­i­ban ta­lán ki­csit több a szür­re­á­lis elem, és a kü­lön­ben jel­lem­ző ter­mé­sze­tes­ség­be hal­vá­nyan be­le­za­var­nak az egy­más­ra fény­ké­pe­zett ala­kok. Nem azért, mert nem jó meg­ol­dás, ha­nem mert en­nek kap­csán döb­be­nek rá, hogy csak ké­pe­ket lá­tok.
Mert kü­lön­ben va­ló­ban tör­té­ne­tek ele­ve­ned­nek meg előt­tem. Lá­tom Is­pán Gé­za fény­ké­pe­in, ahogy esze­get­nek a ga­lam­bok a nagy té­ren, mo­zog­nak, süt a nap, han­go­kat is hal­lok, vá­ros­zajt, au­tó­kat. A pa­don ülő asszo­nyok be­szél­ge­té­sét is ér­tem, már szól­nék is közbe… Ugyan­így kap­tam ma­gam azon Gu­lyás Dó­ra ké­pe előt­t, hogy te­kin­te­tem kö­ve­ti a fér­fi­alak­ét a fa te­te­jé­re – és lát­ni vé­lem azt, amit ő, ami ta­lán nincs is a fény­ké­pen. Gu­lyás Dó­rá­nál az ala­kok, ar­cok va­la­hogy nem je­len­nek meg, egy­sze­rű­en a táj, a kép ré­sze­i­vé vál­nak. Alig ve­szem ész­re, hogy em­be­rek is van­nak a fo­tón. Ki­rán­du­lás ez, idő­uta­zás, egy-­e­gy kép több, sok, szá­mos történet…
A ki­ál­lí­tás – az őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál prog­ram­fü­ze­té­ben le­ír­tak­kal el­len­tét­ben to­vább – no­vem­ber 7-éig te­kint­he­tő meg a Mil­len­ni­u­mi ká­vé­ház nyit­va­tar­tá­si ide­jé­ben (hét­fő­től szom­ba­tig 10 órá­tól éj­fé­lig, va­sár­nap 16-23 óra kö­zött).

Sz. N.

Bezár