DSC_8958sz

Az SZTE a legkiválóbb magyar egyetem a legújabb nemzetközi rangsorban!

r elérhetőek a 2020-as nemeztközi és hazai felsőoktatási rangsorok. Ezek alapján továbbra is a lehető legjobban választ az, aki az SZTE-re felvételezik, majd ott szerez diplomát, hiszen idén is a hazai egyetemek élvonalában szerepel a Szegedi Tudományegyetem.


A 2020-as nemzetközi QS listán (QS World University Rankings) a legkiválóbb magyarországi egyetem a szegedi lett: az 500-510. helyet érdemelte ki. A világ legjobb felsőoktatási intézményeit értékelő listára eleve csak hat magyarországi egyetem került fel, ezek között a legjobbként az SZTE megelőzi a 601–650. helyen szereplő Debreceni Egyetemet, és a 651–700. helyen szereplő ELTE-t. Az SZTE 2012 óta folyamatosan a legmagasabban jegyzett, a magyar képzések legjobbikát nyújtó magyar intézmény, idén a Világszintű Hallgatói Elégedettségi Díjat is megkapta. Magas pontszámokat ért el a következő területeken: karrierfejletszés, tanár-diák kapcsolat, diákok életminősége, összesített elégedettség, valamint diákok sokszínűsége.


A magyarországi friss felmérés is hasonló eredményt mutat, hiszen az ELTE mellett az SZTE vezeti a HVG legújabb felsőoktatási rangsorát, míg a harmadik helyen a BME teljesített. A top három intézményt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint holtversenyben a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem követi. Az SZTE tehát nemcsak a vidéki egyetemek között számít a legjobbnak, hanem egy kivétellel az összes budapesti intézményt a háta mögött hagyja. Kiemelkedően jó karnak számít a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar is.


A HVG összesített rangsora, akárcsak a korábbi években, úgy idén is az oktatói és hallgatói alrangsorok alapján áll össze, és többek között olyan szempontokat vesz figyelembe, mint az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen helyezettek száma, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és arámya, az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutó hallgatók száma, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya – olvasható az edulaine.hu oldalon.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.