2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Egyetemi élet
Megvonások a fogorvosképzésben?
Több országos médiumban elhangzott az elmúlt napokban: tiltakozik a négy orvostudományi egyetem fogorvos-tudományi képzőhelye egy decemberben megjelent kormányrendelet-módosítás miatt, amely több mint 30 százalékos forrásmegvonással sújtja a fogorvosképzést.
Fazekas András professzor, az SZTE fogászati szakvezetője elmondta a Szegedi Egyetemnek: az egészségügyi szolgáltatás Egészségügyi Alapból történő finanszírozásának részletes szabályozásáról szóló 329/2005. számú kormányrendelet – mely a 43/1999. számú kormányrendeletet módosította – számos kedvezőtlen változást tartalmaz. A módosítás a progresszív betegellátás csúcsán álló egyetemi klinikák működését alapjaiban veszélyezteti, és a hazai betegellátás eddig megszokott magas szintjének további fenntartását aligha teszi lehetővé.
Az új kormányrendelet értelmében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egyetemi betegellátó praxisok közül Szegeden, Pécsen és Debrecenben ötöt, Budapesten tízet szüntetnének meg. Az 1999-es kormányrendelet értelmében ugyanis például Szegeden 550 órát, az új rendelet szerint 360 órát támogatna az OEP.  Ez a lépés a szakvezető professzor szerint 18.6 millió forintot von el a szegedi fogászképzéstől.
Fazekas András szerint a kormányzat azokat a praxisokat nem kívánja támogatni, amelyek kevésbé voltak hatékonyak. Azok a rendelők pedig, ahol a hallgatókat oktatják, természetesen kevesebb beteget láttak el. Hozzátette: amenynyiben a rendeletmódosítás érvényben marad, az egyetemek arra kényszerülnek, hogy csökkentsék a költségeiket. Ez azt jelenti, hogy vagy elbocsátanak néhány embert, vagy a dologi kiadásokat fogják vissza. De bármelyikre is kényszerülnek, az alapjaiban fenyegeti a korszerű s az Európai Unió által is elismert magyarországi fogorvosképzés színvonalát.
„Úgy gondolom, hogy a gyakorlati képzés eddigi támogatását meg kell tartani. Ha erre az OEP nem képes, akkor az egészségügyi büdzsében kell megtalálni a forrást. A négy érintett egyetem, a négy képzőhely közös tiltakozást küldött Rácz Jenő egészségügyi miniszternek, s egyeztetést kezdeményezett vele. A magyarországi fogorvos-képzőhelyek nyomatékosan kérik az egészségügyi miniszert, hogy személyes közbenjárásával képviselje a megalapozott szakmai érdekeket, s tegyen lépéseket a rendeletben hozott szabályok megváltozásáért" – nyilatkozott Fazekas András.
Pintér M. Lajos
Bezár