Jelentkezés után
A jelentkezési határidőt követően a Hivatal létrehozza a felvételi eljárás központi nyilvántartását, a jelentkezők pedig 2024. március 25-től érhetik el az ügyintézési funkciókat az E-felvételiben.


Az ügyintézési funkciók ütemezetten válnak elérhetővé:

 • elsőként a jelentkezői adatokat és a jelentkezési helyeket lehet szerkeszteni,
 • április közepétől indul a dokumentumpótlás,
 • később pedig az egyes jelentkezési helyeken számított pontszámokat is meg lehet nézni az E-felvételiben.


Hiányos jelentkezés benyújtása esetén júniusban az Oktatási Hivatal és/vagy az adott felsőoktatási intézmény hiánypótlási felszólítást fog kiküldeni.


Az E-felvételi ügyintézési felületén a jelentkezőknek, érdemes gyakran ellenőrizniük a központi nyilvántartásban szereplő személyes adataikat, az általuk megjelölt képzéseket és azok megfelelő sorrendjét. Az adatok módosítására a felvételi tájékoztatóban leírt módon van lehetőség.

A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.


További információk


Adatmódosítás

A jelentkező személyes és lakcím adatait a Hivatal elektronikus úton veszi át a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból. Ezeket módosítani az E-felvételiben nem lehet. Amennyiben adataiban változás történt, akkor azt kormányhivatalban, okmányirodában kell bejelentenie. A módosítás vagy javítás automatikusan frissül az E-felvételi rendszerében is.

További információk 


Sorrend és a jelentkezési helyek módosítása

Az ügyintézési időszakban a jelentkezési helyeket érintően az alábbi lehetőségei vannak.


Sorrendmódosítás

A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség, július 10-ig az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Itt jelennek meg a jelentkező által megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb a képzések között. A sorrendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend, ezután már nem lehet tovább módosítani.


Telephely módosítása

A jelentkezési hely szerinti telephely* is módosítható (ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos).

* Telephely: az egyetemek, főiskolák nem csak a saját székhelyükön indíthatnak képzést, hanem egy másik településen is – ezt a meghirdetések nevében is jelzik, pl. "anyagmérnöki (Miskolc)”. Jelentkezéskor tehát nemcsak szakot választunk, hanem azt is, hogy melyik városban szeretnénk tanulni.


Finanszírozási forma felvétele

Ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkezés időszakában, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját. Természetesen erre csak akkor van lehetősége, ha azt a finanszírozási formát az érintett intézmény meghirdette.


A jelentkezési hely(ek) visszavonása

A sorrendmódosításon kívül lehetőség van a jelentkezési helyek visszavonására, kizárására is.

További információk


Ponthatárok megállapítása

A felvételi eljárás során várhatóan 2024. július 24-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat. Ennek során minden jelentkező esetében megállapítják, hogy melyik jelentkezési helyre nyert, illetve nem nyert besorolást.

Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.


További információk

Ki nyerhet felvételt?

Alap- és osztatlan képzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre felvételt nyerhet, aki

ki_nyerhet_felvetelt_AOF_24K

Mesterképzésre felvételt nyerhet, aki


ki_nyerhet_felvetelt_M_24K

Hogyan állapítják meg a ponthatárokat?


A ponthatárok megállapítása

 • a jelentkezők felvételi összpontszáma alapján kialakított egységes rangsorolás,
 • az intézmények kapacitása,
 • az intézményenként (képzési területenként) közzétett maximális hallgatói létszám,
 • az általuk megadott minimális pontszám, valamint
 • a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével történik.

A jelentkezők felvételi összpontszáma alapján intézményenként, szakonként kialakul egy egységes rangsor. Ennek és az intézmények kapacitásának alapján történik a ponthatárok megállapítása.


Jogorvoslat

Az eljárást megszüntető végzéssel és a besorolási döntésről szóló határozattal szemben kizárólag bírósági jogorvoslat áll a jelentkezők rendelkezésére.

A közigazgatási per keresetlevél benyújtásával indul. A keresetlevelet kizárólag a megszüntető végzés/besorolási döntés E-felvételiben történő megjelenését (kézhezvételét) követően lehet benyújtani (ellenkező esetben a keresetlevél idő előtti lesz), annak megtekintését követő 15 napon belül.

További információkesza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

 • július 10.
  Egész napos
  A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.