Külföldi Intézményekben szerzett végzettségekA külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről jogszabályok rendelkeznek: a két- és többoldalú nemzetközi elismerési egyezmények, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény. Az ezekben felsoroltak a magyar bizonyítványokkal, oklevelekkel egyenértékűnek számítanak, végzettséget, szakképesítést vagy szakképzettséget tanúsítanak – és tulajdonosa jelentkezhet velük a magyar felsőoktatásba.

A magyar érettségivel egyenértékű külföldi érettségi bizonyítványok »


A magyar érettségivel vagy oklevéllel nem egyenértékű külföldi okiratok azon országok és intézmények által kiállított dokumentumok, amelyek nem szerepelnek a felsorolásban. Ilyenkor továbbtanulási célú elismerésre van szükség, amely – az Oktatási Hivatal szakmai véleményének figyelembevételével – a felsőoktatási intézmények hatásköre.

A külföldi középiskolai / érettségi végzettségek továbbtanulási célú elismeréséről »

A külföldi felsőfokú végzettségek (oklevelek) továbbtanulási célú elismeréséről »


Az elismert külföldi végzettség nem garantálja a felsőoktatásba való automatikus bejutást, ahhoz az egyes szakokon előírt feltételeket, követelményeket is teljesíteni kell. A külföldi tanulmányi és érettségi vizsgaeredmények, illetve felsőfokú oklevelek alapján történő pontszámítás az Oktatási Hivatal hatáskörébe tartozik.

A pontszámítás szabályairól, menetéről itt lehet olvasni »


Főszabályként középszintű érettségi vizsgának fogadják el a külföldön szerzett, illetve külföldi rendszerű érettségi eredményeket.

Egyes országok, illetve vizsgarendszerek esetén bizonyos érettségi vizsgatárgyak beszámíthatók emelt szinten. (A külföldi érettségi rendszerben tett emelt szintű vizsgát nem fogadják el automatikusan hazai emelt szintű érettséginek.)


Külföldi középiskolai eredmények figyelembevételéhez a tanult tanévek év végi középiskolai bizonyítványaiban található, az előírás szerinti megnevezésű és annak megfelelően tanult tantárgyak szükségesek. Csak az értékeléssel ellátott vizsgatárgyak vehetők figyelembe.

Amennyiben az érettségi bizonyítványból nem vehető figyelembe az adott szakra megfelelő megnevezésű vagy szintű vizsgatárgy, akkor jelentkeznie kell Magyarországon érettségi vizsgára vagy a felsőoktatási intézmények által szervezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára a felvételihez szükséges vizsgatárgy(ak)ból.

A külföldi középiskolai / érettségi eredmények pontszámításának további tudnivalói, szabályai »


A külföldi eredményeket, végzettségeket igazoló dokumentumokat az E-felvételiben kell feltölteni, ennek menetéről itt írunk részletesen »


Az egyes országokban kiállított bizonyítványokkal és azok elismerésével kapcsolatos tudnivalók

Az itt nem szereplő külföldi érettségi rendszerben megszerzett eredmények átszámításáról a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címen lehet érdeklődni.


További információk a felvételi tájékoztatóban

1. A magyar érettségivel egyenértékű külföldi érettségi bizonyítványok
2. A külföldi középfokú (érettségi) végzettségek továbbtanulási célú elismeréséről
3. A külföldi felsőfokú végzettségek továbbtanulási célú elismeréséről
4. A külföldi érettségi és középiskolai eredmények beszámításáról
5. Bevizsgálási eljárás
6. Példák az érettségi értékelési rendszer átszámítására

Felvételi 2024 - Külföldi végzettséggel rendelkezők tájékoztatójaesza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.


Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.