SZTE_BTK

Elhelyezkedési esélyek bölcsészként

Humán beállítottságú vagy, ezért érdekelnek a bölcsészettudományi szakok? De tanácstalan vagy, hogy mégis mennyit kereshetsz, vagy egyáltalán el tudsz-e majd helyezkedni? Ne aggódj, összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, és megmutatjuk, hogy mi is vár rád a végzés után, hogyha az SZTE BTK képzéseit választod.

Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszere évről-évre megvizsgálja az egyes tudományterületeken végzettek munkaerőpiaci helyzetét. A rendszernek köszönhetően a pályaválasztás előtt álló fiatalok átfogó képet kapnak az elhelyezkedési esélyekről is.


A pályakövető rendszerben a bölcsészettudományi területet is alaposan megvizsgálták, így az SZTE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karának több szakját is.


BTK-s diplomával átlagosan 226.000 forintos bruttó havi jövedelemre számíthatsz, míg más vidéki egyetemen, például a Pécsi Tudományegyetemen, ez az összeg csupán 188.000 forint. Az SZTE BTK-s diplomával ráadásul gyorsan el is tudsz majd helyezkedni. A friss diplomások átlagosan 2,79 hónap alatt találtak maguknak munkát, 41,67 százalékuk pedig diplomát igénylő munkakört tölt be. Bölcsész diplomával pedig jó eséllyel külföldre sem kell menned, ugyanis a végzettek 56,64 százaléka talált magának hazánkban munkát. Az elhelyezkedés szinte biztos, a végzettek csupán 2,10 százaléka volt álláskereső az alapképzés után, ami például a debreceni 3,82 százalékhoz képest rendkívül jó arány.


Az alapképzés után azonban sokan nem a munkaerőpiac felé orientálódnak, hanem folytatják felsőoktatási tanulmányaikat. A végzettek igen nagy része dönt így, ugyanis 72,38 százalékuk folytatta felsőoktatási tanulmányait két éven belül. Az alapképzés után a pályakezdők 16,78 százaléka kezdett el dolgozni, míg 10,84 százalékuk a tanulás mellett már dolgozott is. Vannak diákok, akik már az alapképzés végén is munkába álltak. Az SZTE BTK-n a hallgatók 9,09 százaléka a munka mellett is sikeresen elvégezte az alapképzést.


A döntés a te kezedben van, de egyértelmű, hogy a bölcsészettudományi szakok esetében is érdemes az SZTE-t választanod, hiszen itt egy igazán értékes diplomával gazdagodhatsz majd.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.

További hallgatói vélemények >>>