Bezár

Hírek

Nyito_Teritek_IMG_0430

A Nobel-díj Múzeum hagyományai: Einstein kéziratától Karikó Katalin és Krausz Ferenc ajándékáig

A Nobel-díj Múzeum hagyományai: Einstein kéziratától Karikó Katalin és Krausz Ferenc ajándékáig

2023. december 08.
5 perc

Milyen ékszerként a pszeudouridin? Milyen étkészlettel terítenek a Nobel-díj átadása utáni banketten? Milyen tárgyakat adományoztak az idei díjazottak a Nobel Prize Museumnak? Megmutatjuk a 2023. évi Nobel-díjasok– például a Szegedi Tudományegyetemhez ezernyi szállal kötődő Karikó Katalin és Krausz Ferenc – adományait.

A stockholmi Nobel-hétre kiküldött tudósítóink – Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István – beszámolója:

Autogramvadászok ácsorogtak a Nobel Prize Museum bejáratánál. A mappával, abban aláírandó fényképpel várakozók csoportja elárulta: érkeznek a hírességek, vagyis a Nobel-díjasok. Hagyomány ugyanis, hogy a stockholmi Nobel-héten a legújabb Nobel-díjasok meglátogatják a világ legismertebb tudományos díja köré szervezett múzeumot.

Nobel-dij_Muzeum_-_MTI_Koszticsak_Szilard

A Nobel-díj 100. évfordulójára megnyílt múzeum célja, hogy „a Nobel-díjasok és eredményeik, valamint a Nobel-díj és Alfred Nobel előremutató és lelkes emlék legyen”. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az étkészlettől a divatig

Mi az, ami nem növény és nem állat, mégis szimbiózisban él mindkettővel? A találós kérdésre a választ a stockholmi Nobel-díj múzeum kiállítása adja meg. A „Gombák – a gombák a művészetben és a tudományban” című tárlat ugyanúgy, mint a valóságban a gombák népes családja: finom szálú hálózatával egybefonja a Nobel Prize Museum látványosságait.

Teritek_IMG_0430_j

Csodálatos étkészlettel terítenek a Nobel-díj átadó ceremónia utáni banketten. Fotó: K. Zs.

A Nobel-étkészlet ugyanúgy a kitüntetéshez kötődő látványosság, mint a furcsa medál.

– Ékszert nem viselek – jelentette ki Karikó Katalin több interjúban is. Most először azonban nem tudott ellenállni az ötletes medálnak: a pszeudouridin, a sejtek RNS-ében leggyakoribb módosulás képletét ábrázoló ékszert a Nobel-díj előadáson is viselte Karikó Katalin.

Kariko_Katalin_kulonleges_nyaklanccal_es_Drew_Weissman

Mi a szokatlan Karikó Katalin viseletén? Az, hogy ékszert visel. A stockholmi Nobel Prize Museum ötlete, hogy a pszeudouridin képlete alapján készítette el a medált, amit bárki megvásárolhat majd a látogatók közül a múzeum ajándékboltjában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első Nobel-díjas magyar nő tiszteletére rendezték be a Nobel Creations 2023 tárlatot, ahol a Beckmans Shool of Design diákjainak ruhakölteményeit mutatják be.

A fotótól a pipettáig

Hagyomány, hogy a Nobel-díj múzeumot az adott év kitüntetettjei egy-egy számukra kedves tárggyal ajándékozzák meg. Az idei Nobel-d íjasok adományait sajtótájékoztatón mutatták be 2023. december 6-án.

A szegedi ELI-ALPS alapításában is jelentős szerepű Krausz Ferenc, a 2023. év egyik fizikai Nobel-díjasa egy fotót ajándékozott a Nobel-díj Múzeumnak. A fényképen annak a berendezésnek egy központi részlete látható, amelyet a kutatásaihoz használt. A különleges berendezés hamarosan a maga nagyszerűségében is a Nobel Múzeumot gazdagítja.

Nobel_museum_web-18

Krausz Ferenc és kutatócsapatának a fotón látható berendezése hamarosan a maga valójában is megtekinthető lesz a stockholmi Nobel-díj Múzeumban. Fotó: Sahin-Tóth István

A pipetta mindennapi munkaeszközöm a laboratóriumban. Egy biokémikus a pipettát és nem a mikroszkópot figyeli, amikor dolgozik – mondta Karikó Katalin, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy miként kell elképzelni őt munka közben. – Ezért kértem, hogy a pipettával együtt fotózzanak a női tudósokat bemutató, a L’Oréal által támogatott kampány idején is. Ezek a hatalmas méretű fényképek Európa számos nemzetközi repülőterének a váróterébe is kikerültek, népszerűsítve a tudós nőket és a kutatómunkát.

Nobel_museum_web-14

Sokféle formája létezik a pipettának. Karikó Katalin a laboratóriumi munkájához használt egyik pipettát a stockholmi Nobel-díj Múzeumnak adományozta. Fotó: Sahin-Tóth István

A pipetták működése egyszerű: az egyik végét a vizsgált folyadékba mártják, a másik végén kialakított gombbal olyan szívóerőt lehet elérni, amellyel a pipettába jut a folyadék. A pipettán kívül mindig felfedezhetők a jelzéscsíkok, amelyek alapján eldönthető a felszívandó folyadék mennyisége.

 Nobel_museum_web-12

Kézirattól a kézjegyig

Egyedi tárgyként őrzi a Nobel Prize Múzeum Albert Einstein 1922-es kéziratát – tudtuk meg Ulf Larssontól. A múzeum vezető kurátora a legújabb Nobel-díjasok adományai mellett álldogált. A kuriózumokról érdeklődő sajtómunkások figyelmébe ajánlotta a tudománytörténeti jelentőségű kéziratról tartott és online elérhető előadását.

Kariko_Katalin_a_dedikalt_szekkel_IMG_0428
Karikó Katalin is részese lett a Nobel-díj Múzeum játékának: ellátta kézjegyével a kávézó egyik székét. Fotó: K. Zs.

– Az első, amit elveszít egy Amerikába érkező magyar, az a nevéhez tartozó ékezet – mondta Karikó Katalin. Ezért aztán az „ígéret földjére” érkező kutatóként minden alkalommal hangsúlyozottan hosszú ó-val írja le a vezetéknevét.

Nobel_museum_web-22

Érdemes és érdekes megfordítani a stockholmi Nobel Prize Museum kávézójának székeit, s a kézjegy alapján kitalálni: melyik széket melyik Nobel-díjas kézjegye teszi különleges bútordarabbá. Fotó: Sahin-Tóth István

A nagy emigráns, Márai Sándor: Halotti beszéd című versének kifejezésével élve „… és lehull a nevedről az ékezet”.

„Katalin Karikó” – találtuk meg Karikó Katalin kézjegyét a Nobel Prize Museum kávézója előtti asztalra fordítva föltett szék ülőkéjének a hátoldalán. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora abban is követte a Nobel-díj Múzeum hagyományát, hogy autogramját adta, amelyet egy bútor őriz meg az utókornak.

Nobel_museum_web-23

Örül majd a látogató, ha a Nobel Prize Museum kávézójában a széke alá pillantva megleli az értékes autogramot. Fotó: Sahin-Tóth István

Kipróbáltuk. Leültünk, majd megnéztük a kiválasztott székek ülőkéjének alján a feliratokat. Épp Gérard Mourou aláírására bukkantunk. A szegedi ELI ALPS lézerkutató központtal szoros munkakapcsolatban álló Nobel-díjas professzor is engedett a Nobel Prize Museum hagyományának: ráírta a nevét egy székre.

A Nobel-díjasok aláírását nem csak a múzeum munkatársai gyűjtik a nevezetes székekre. Élelmes autogram-vadászok várakoztak a főbejáratnál. Láttuk, amint az egyiküknek Drew Weissman autogramot adott. Mert – mint ahogy a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampányról szóló felhívásban is írtuk –: „A tudomány fancy!”

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István, K. Zs.

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.