Bezár

Hírek

viczian_daniel_nobelhetek

Megérkezett a stockholmi Nobel-hetekre Karikó Katalin és Viczián Dániel is

Megérkezett a stockholmi Nobel-hetekre Karikó Katalin és Viczián Dániel is

2023. december 06.
4 perc

Hófehérbe és fényekbe öltözött Stockholm, így várja a svéd főváros a Nobel-hétre a díszvendégeket és a kitüntetettek vendégeit. A Nobel-díjas Karikó Katalin 2023. december 4-én érkezett. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora kitüntetettként, az SZTE elsőéves vegyész hallgatója, Viczián Dániel nézőként vesz részt a Nobel-díj átadó ünnepségen. A világ legismertebb tudományos díjával elismert személyiségeket ünneplő rendezvénysorozat „hivatalosan” 2023. december 6-án kezdődik.

A stockholmi Nobel-hetekre kiküldött tudósítóink – Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István – beszámolója:

Sálat és sapkát, kesztyűt és meleg csizmát kell csomagolnia annak, aki a stockholmi Nobel-hetekre érkezik a svéd fővárosba.

Csikorgó hidegben

Három óra késéssel indult a repülőgép New Yorkból. A Nobel-díjas Karikó Katalin és férje, Francia Béla több mint 6300 kilométert utazott, több mint 11 órán át.

Fagyos_fehersegben_IMG_8089

– Szokatlan volt, hogy hivatalos küldöttség, mégis ismerős várt a repülőtéren. Szokatlan volt, hogy a csomagjainkról nem magunknak kellett gondoskodnunk. Szokatlan volt az is, hogy a repülőtérről a város legpatinásabb szállodááig, a Grand Hotelig külön autó vitt el minket – mesélte barátainak Karikó Katalin. A Nobel-díjas tudós logisztikából sokszorosan jelesre vizsgázna. A 2021 óta elnyert díjak és elismerések átadó ünnepségeire maga szokta megszervezi az utazásait – Amerikától Európán át Ázsiáig és vissza.

Szigorú biztonsági előírások közepette gondoskodik a Nobel Bizottság a Stockholmba a Nobel-hétre érkező személyiségek és vendégeik programjairól, a legapróbb részletekig. A Svédország földjére lépő Karikó Katalint a Nobel-díjas elismerését 2023. október 2-án bejelentő és a Karolinska Intézetbeli sajtótájkoztatón indokló professzor, Thomas Perlmann, a Karolinska Institutet Nobel-bizottságának állandó titkára a fogadta – derült ki a közösségi médiában megosztott fotóból.

– Örülök a hónak is, mert tavaly Philadelphiában nem volt részünk hóesésben – utalt a Nobel-díjas a Stockholmot borító csillogó fehérségre és a mínusz tíz Celsius-fok körüli hidegre.

A stockholmi programjai végleges finomítása után interjúk vártak az első magyar Nobel-díjas nőre…

Stockholm_Grand_Hotel_IMG_8125

Stockholm egyik legelegánsabb szállodája, a Grand Hotel várja a Nobel-díjasokat és vendéegiket . Fotók: Sahin-Tóth István

Csikorog a léptei alatt a fagyos hó. Kemény telek gyerekkori emlékét idézi, ahogy beleüt az ujjai végébe a hideg, még kesztyűn keresztül is. Karikó Katalin bojtos sapkában, a férje, Francia Béla kezét fogva lépegetett a hotelhez közeli vendéglő felé, vacsorázni. Ez lehetne talán az egyetlen meghittségben eltöltött esti programjuk. Ám közbeszól a telefon: megérkezett a szegedi csapat – újságíróval és fotóriporterrel.

A Budapestről induló repülőjárat

Erős túlzással „Nobel-díjas járatnak” is nevezhetnénk a 2023. december 4-én 12 óra 10 perkor Budapestről pontosan induló repülőgép útját. Mi, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság két sajtómunkatársa helyszíni tudósítóként indultunk neki a stockholmi útnak.

A repülőgép szárnya fölött utazó másik csapatról lerítt, hogy a magyar köztévé stábja. Az operatőr a fedélzetre is magával hozta a legféltettebb kameráját. Az utaskísérővel beszélgettek arról is, ki lehetne az utasok közül a legérdekesebb interjúalany. A szépszemű lány, a celebek kerültek szóba.

Stockholm_repteren_IMG_8096

Stockholm öt terminálos reptere Svédország legnagyobb, Skandinávia legnagyobb légikikötője

A Nobel-hétre igyekvő sajtós különítményeken kívül ezen a repülőgépen utazott Viczián Dániel is. A Szegedi Tudományegyetem elsőéves vegyész hallgatója tudóspalántaként nyerte el a jogot az utazásra és a stockholmi programokra.


A téli Stockholm a karácsonyra és a Nobel-hétre készül. Fotó: Sahin-Tóth István
A téli Stockholm a karácsonyra és a Nobel-hétre készül. Fotó: Sahin-Tóth István


Tudóspalánta a ceremónián

A 42. Stockholm International Youth Science Seminar egyetlen magyar résztvevőjeként érkezett a svéd nagyvárosba Viczián Dániel. Még középiskolásként, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákjaként nyerte el a jogot a mintegy 25 ország tudóspalántái konferenciás részvételére.

Viczian_Daniel_IMG_8112

Az SZTE elsőéves vegyész hallgatója, Viczián Dániel az ifjú tudósok stockholmi konferenciáján is bemutatja a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatásai eredményét. Fotók: Sahin-Tóth István

– A szegedi egyetemen középiskolás korom óta részt vehetek a kutatómunkában – mesélte Viczián Dániel. A különböző hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken edződött ifjú tehetség 2023. december 6-án tart előadást „Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása” címmel. – Ehhez a témához hasonló területtel foglalkozik egy dél-koreai fiú, akivel – remélem – hamarosan megismerkedhetek.

Multidiszciplináris, ez a Stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szeminárium fő jellemzője. Az 1976-ban alapított szervezet célja, hogy a fiatalokat a tudományos kérdésekre ösztönözze, kiemelve a fiatal tudósok legfigyelemreméltóbb eredményeit szerte a világon.

A Nobel-héten Minds of the Future 2023, a Stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szeminárium multidiszciplináris foglalkozása, amely a fiatalokat a tudomány felé irányítja, kiemelve a fiatal tudósok legfigyelemreméltóbb eredményeit szerte a világon. A Minds of the Future 2023 alkalmat kínál arra is, hogy a tudóspalánták a Nobel-díjas kutatókkal beszélgessenek. Az eredményt közzéteszik.

További információ a Stockholm International Youth Science Seminar programról itt olvasható.

Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.