IMG_7575

133 külföldi ERASMUS-hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

Az ERASMUS + programban a 2021/22-es tanév II. félévében 133 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Beilleszkedésüket február 7. és 9. között Orientációs Héttel segíti az intézmény.

17 ország, 60 városának 65 egyeteméről 133 külföldi hallgató érkezett a Szegedi Tudományegyetemre az ERASMUS+ programmal. A legtöbb hallgató Spanyolországból érkezett, létszámban őket követik a francia és török diákok, de tanulnak Szegeden – többek között - olasz, román, német, grúz, portugál és holland fiatalok is. Legtöbben, 31-en a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán ülnek az iskolapadba, de népszerű a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar és a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar is.

Beilleszkedésüket hagyományosan Orientációs héttel segíti az intézmény. 2022. február 8-án a Rektori Épület Dísztermébe várták a szervezők a hallgatókat, akiket Kovács-Jerney Leona, az Erasmus Student Network (ESN) oktatási referense és Zilahi Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Erasmus intézményi programkoordinátora köszöntötte.

 IMG_7528-001

A hét célja, hogy a külföldről érkezett hallgatók segítséget kapjanak az eligazodásban Szegeden és az SZTE-n. A gólyák Pető Ágnes, a külföldi ERASMUS hallgatók koordinátora tájékoztatta – többek között –a Neptun használatáról, a beiratkozás és a kurzusfelvétel menetéről, valamint az albérletkeresésről.

IMG_7539-001

Az Erasmus Student Network Szeged 2003 óta támogatja a külföldi hallgatók beilleszkedését. Amellett, hogy az egyetemi ügyintézésben segítik őket mentoraik, kulturális programokat is szerveznek a diákoknak. – Körbe vezetjük őket a városban, bejárjuk az egyetemi épületeket. Kedden és csütörtökönként pub night-ot szervezünk nekik, múzeumba, színházba visszük el őket. Egyszóval mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban érezzék magukat „új otthonukban”, Szegeden – tudtuk meg Pataki Júliától, az ESN Szeged alelnökétől.

SZTEinfo – Bobkó Anna

Fotó: Bobkó Anna, Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.






amin-alawar2Amin Alawar - TTIK: biológia Phd

Libanonból érkeztem Szegedre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal. Szeretek SZTE-s hallgató lenni, mert elképesztő itt a diákélet. Rengeteg a külföldi hallgató, szinte a világ minden tájáról tanulnak itt fiatalok. A laborban végzett tudományos munka mellett jut idő a kikapcsolódásra is. A város is lenyűgöző, kedvencem a Széchenyi tér.



További hallgatói vélemények >>>