boritonak_Simandy

Kiválóan szerepeltek az SZTE hallgatói a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

Magyarország egyik legismertebb énekversenyét 1998 óta rendezik meg Szegeden. Az eseményt először, mint a szegedi Zeneművészeti Kar frissen kinevezett tanszékvezető professzora, Temesi Mária operaénekesnő rendezte meg egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel 1997-ben. A megmérettetésen résztvevők száma évről-évre nőtt. Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész azonban elmondta: idén a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudott mind a 120 előzetesen regisztrált versenyző megjelenni. A Simándy József Nemzetközi Énekversenyen hangulata ettől függetlenül kiváló volt.


-Büszkén erősítem a nagy tudással és egyedi tehetségekkel bíró, nemzetközileg is elismert zsűri tagok sorát, ugyanis a hallgatóink remek teljesítményt nyújtottak a mögöttünk álló napokban, annak ellenére, hogy az elmúlt másfél év minden szempontból nehéz volt a számukra. Remélem, hogy a döntőben is ugyanolyan bátran és alázatosan szerepelnek majd, mint az elődöntőben és a középdöntőben tették – hangsúlyozta a művésznő.


cikkembe_1


Az SZTE énekmestere ismertette: a versenyzők közül többen választottak magyar dalt, így Kodály Zoltán és a kar névadója, Bartók Béla művei is felcsendültek. A versenyszámok végén a kották mellett a versenyzők és felkészítő tanáraik tapasztalatokat is cseréltek egymással.


A 14-36 éves korú fiatal énekesek egész héten négy korcsoportra osztva versenyeztek egymással:


I. korcsoport: gimnáziumok és zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai

II. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor hallgatói

III. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Master hallgatói

IV. korcsoport: ifjú művészek (36 éves korig)


A legjobbak korcsoportonként június 18-án, pénteken a döntőben kell énekelniük a versenyzőknek a győzelemhez. Magyarország közismert operaénekesnője szerint a versenyzőknek minden erejükre szükségük lesz, a négy napon át tartó megmérettetés nem csak a hangszálakat terhelte, hanem fizikálisan és szellemileg is kimerítette a hallgatókat.


cikkembe_2


A verseny győztesei 2021. június 20-án, vasárnap 18 órakor egy nagyszabású Díjkiosztó Gálakoncerten veszik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncerten közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar - vezényel Gyüdi Sándor.

 

A XI. alkalommal megrendezett énekverseny a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében jött létre, fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Samu Angelika


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Mato_Gabor_kicsiMátó Gábor – BTK, kommunikáció-és médiatudomány

Orosházáról jöttem Szegedre, mivel nagyon jó és biztató információkat kaptam az egyetemről és a városról az ismerőseimtől. Az SZTE BTK Kommunikáció-és médiatudomány szakjára jelentkeztem, ahol most vagyok elsőéves. Újságíró szeretnék lenni, és az egyetem szakmai lehetőségeinek köszönhetően már most, a tanulmányaim elején, ezen a területen lehetek gyakornok.


mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *