AJTK

1,8 milliárd forintból újul meg az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épülete

Június közepén veheti kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagy horderejű felújítása. A munkálatok során többek között visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, az udvart üvegtetővel fedik be. Az épület műszaki fejlesztése és a belső tér szerkezeti rekonstrukciója 1,8 milliárd forintból valósul meg.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújításáról egyeztetett 2021. június 4-én Prof. Dr. Trócsányi László, Európa parlamenti képviselő, a szegedi jogi kar professzora, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, Csóti Ferenc, az SZTE műszaki igazgatója, Csaba Levente projektmenedzser, Pálffy Balázs, a BMSK vezérigazgató-helyettese és a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál.


IMG_1585

 

A Tisza Lajos körúti, 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épület az egyetlen olyan, egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jogi képzés folyik. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztésekre került sor, majd 2004-ben panorámaliftet létesítettek, részleges tetőtér beépítést alakítottak ki, és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújításra is sor került. 2019. szeptember 9-én hurrikán erejű szél szakította le a gerendákat az épület tetejéről. Életveszélyessé vált, emiatt a teljes komplexumot ki kellett üríteni.


IMG_1595


A kari épületen korábban a többszöri átalakítás során sem sikerült kiküszöbölni a belső térszerkezet hibáit, amelyek abból származnak, hogy eredetileg nem egyetemi épületnek tervezték. Nincs közösségi tér, aula, és a keskeny falközök miatt nem lehet nagyobb befogadóképességű előadótermet sem létesíteni. A belső terek szűkössége miatt nincs elegendő számú helyiség a kar dolgozói számára. Az épület műszaki felújítására az utolsó két-három évtizedben csak részlegesen került sor, ezért több probléma napjainkra is megoldatlan maradt – így az épület pinceszigetelése, homlokzati rekonstrukciója, vagy a nyílászárók műszaki- és energetikai korszerűsítése.


IMG_1566

 

A 3795 nm2 alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását a törvényhatározat értelmében június közepén, a szegedi Ferroép Kft. kezdi meg a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.

 

A beruházás során többek között megvalósul a homlokzat felújítása, visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát üvegtetővel fedik be, ott új közösségi teret alakítanak ki. Bővítik, fejlesztik az elektromos hálózatot, további napelemeket helyeznek el a tetőn.


IMG_1530

 

A megfelelő energetikai korszerűsítés mellett új hallgatói, oktatási és kari helyiségek jönnek létre. A jelenleg 3795 négyzetméter alapterületű épület 4559 négyzetméterre bővül. A munkálatok előreláthatólag 2022. július közepén fejeződnek be.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.





Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *