IMG_0714

Nyílt nap helyett virtuális körút a Mezőgazdasági Karon

„Minket úgy nevelnek, hogy tartsunk össze. Annyira kevesen vagyunk Magyarországon a szakmában, hogy családias a légkör, mindenki ismer mindenkit. Többek között ezt is szerettük volna átadni, hogy mi egy család vagyunk” – fogalmazott Baráth Tamás, az SZTE MGK III. évfolyamos hallgatója. Halál Dominik, Baráth Tamás és Kis Erzsébet mezőgazdasági mérnök szakos hallgatók az idén elmaradt nyílt nap helyett kedvcsináló kisfilmet készítettek a leendő hallgatók számára a kar működéséről, a képzésről és az ott kínált lehetőségekről.

A kialakult helyzet és a kari nyílt napok elmaradása némileg megnehezítheti a pályaválasztást az érettségizők számára. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar alapképzésén tanuló hallgatók - Halál Dominik, Baráth Tamás és Kis Erzsébet – ezt könnyítvén vállalták a kar képzéséről szóló kisfilm elkészítését Loyola Éva, a kar PR referense kezdeményezésére. A 20 perces videó célja, hogy a mezőgazdaság iránt érdeklődők bepillantást nyerjenek a szakmába. Láthatjuk, hogyan zajlik az általános állattan óra, vagy éppen milyen az, amikor kint vannak a telepen.


IMG_0698


A kisfilmben elsőként Nagy Tímea, az MGK Tanulmányi és Továbbképzési Osztály vezetője ismerteti a legfontosabb elemeket a felvételi eljárás kapcsán: mi az, amire érdemes odafigyelni. Megszólal továbbá Dr. Hupuczi Júlia, duális képzési koordinátor, aki elmondja, hogy a kar biztosít duális képzési lehetőséget, melynek lényege, hogy a hallgatók egyszerre tanulhatnak és kereshetnek pénzt, mindezt úgy, hogy végzősként már több éves szakmai tapasztalattal fognak rendelkezni. Bepillantást kapunk Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill általános állattan órájába, ahol megtudhatjuk, hogyan épül fel a kurzus. Láthatjuk, milyen új és modern előadó készül, ahol a leendő hallgatóknak már órái lesznek, majd Dr. Komarek Levente oktatási dékánhelyettes ismerteti a kar képzéseit. Végül Dr. Mikó Edit dékán köszönti a leendő hallgatókat. A bemutatónak azonban itt még nincs vége, kilépünk a falakon kívülre, és megtudhatjuk, milyen gyakorlati képzés folyik a tangazdaságban. Tóth Ferenc, az SZTE Tangazdaság Kft. ügyvezetője elmondja, milyen lehetőségekben részesülnek az itt tanuló diákok.


IMG_0759


A kisfilmet készítő hallgatók szintén duális képzésben tanulnak, Barárth Tamás növénytermesztési specializáción, Kis Erzsébet és Halál Dominik pedig állattenyésztésen. - A motivációm a kisfilm elkészítésére az volt, hogy ebben a szektorban szakember hiány van, és itt jó szakembereket képeznek. Minket úgy nevelnek, hogy tartsunk össze. Annyira kevesen vagyunk Magyarországon a szakmában, hogy családias a légkör, mindenki ismer mindenkit. Ezt is szerettük volna átadni a kisfilmben, hogy mi egy család vagyunk – mondta Baráth Tamás.


IMG_0724


- Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen Erzsi első lett, én második, és kaptunk is a Dunántúlra telepvezetői állást. De nem fogadtuk el, mentünk tovább, mi itthon akartunk elhelyezkedni. Igenis kell a papír és a tudás, amit megkapunk az egyetemen, mert általa átlátjuk a dolgokat, megértjük a miérteket, ezáltal tudunk a maximumon teljesíteni – magyarázta Halál Dominik.


IMG_20201028_144108


- A célunk az volt, hogy bemutassuk az kart egy másik oldalról, a mi szemszögünkből. A forgatás összesen 3 napot vett igénybe, napi 2 órákat töltöttünk vele. Minden téma, ami szembejött velünk hétköznapi volt, így lett életszagú, őszinte, és természetes a film. Akit tényleg érdekel a mezőgazdaság, annak a képzés hasznos. Tanulnak itt többek között logisztikusok, ökológusok, vidékfejlesztők vagy precíziós gazdálkodók. Egyszóval mindenféle irányba tovább lehet specializálódni, sokoldalú az iskola és sok irányba terjeszkedik. Mindenki megtalálhatja azt, ami igazán érdekli – tette hozzá Kis Erzsébet.


IMG_20201028_143250


A videó megtekinthető az SZTE MGK YouTube oldalán.


SZTEinfo - Császár Dorina

Fotó: SZTE MGK


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.


Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *