X._jakucs_2.1

Online zajlott, a földrajzi gondolkodást kérte számon az SZTE népszerű Földrajzversenye

194 tanuló jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által immár tizedik alkalommal megszervezett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre.

A járványhelyzet miatt idén ugyan kicsit csökkent a jelentkezők száma, de így is közel kétszáz középiskolás érzett késztetést arra, hogy összemérje tudását az SZTE egykori nemzetközi hírű földrajztudósáról elnevezett versenyén.


Az első online fordulóra 2021. január 28-án került sor, ahol három ország 50 iskolájának 97 csapata vett részt. Jónéhány iskolából idén jelentkeztek először erre a versenyre. Például az EMMI Budapesti Javítóintézetének csapata is, akik nagyon szépen helyt álltak, a középmezőnyben végeztek. Bár ők így nem jutottak tovább a verseny márciusi középdöntőjébe, a szervezők szerint azzal, hogy részt vettek a versenyen már sokat léptek előre ahhoz, hogy értelmes életcélokat tűzzenek maguk elé, és hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

 

A visszajelzések szerint célt ért a szervezők azon szándéka, hogy a földrajz szépsége mellett a természetföldrajzi folyamatok ok-okozati összefüggései legyenek hangsúlyosak a feladatokban. A résztvevők elméleti tudásuk mellett a földrajzi ismeretek gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről is számot adtak. Például egy ábra elemzése után kellett következtetniük arra, hogy milyen eredetű csapvizet isznak Miskolc, Budapest és Kecskemét lakói. Az résztvevő középiskolai tanulók többsége szerint az online feladatlap megoldása nem a lexikális tudást, hanem a földrajzi folyamatok megértését mérte.


A döntőbe jutott csapatok több százezer forint értékű tárgyjutalmat, könyveket és könyvutalványt kapnak. A fődíj – mint a verseny eddigi történetében minden alkalommal - ezúttal is egy 4 tapos tanulmányút lesz, amely során a dobogós helyezettek sok különleges terepi élménnyel gazdagodhatnak. 2021 őszén a legjobbak és tanáraik a Mecsek tájaival, természetföldrajzi jelenségeivel, barlangjaival ismerkedhetnek majd meg. Az első fordulóból 39 csapat jutott be a középdöntőbe.


A középdöntőbe jutott csapatok neve a verseny honlapján olvasható.

 

SZTEinfo


A verseny az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő
készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című pályázat támogatásával jött létre.


logo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.
Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *