robot2_250x250

Egyedi fejlesztésű mobil robotok érkeztek az SZTE Mérnöki Kar Robotika laborjába

15,9 millió forint értékben négy darab AGV - automatikusan vezérelt jármű – érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Robotika laborjába.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara együttműködve a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Szabadkai Üzleti Inkubátorral és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 339.131,93 eurós támogatással, „Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – Industry 4.0 (RILIAM I-4.0)” címmel, HUSRB/1903/43/0051 azonosítószámmal, közös szakmai projektet valósított meg 2021. február eljese és 2022. július 31-e között.


A RILIAM I-4.0, korábban sikeresen megvalósított RILIAM projekt folytatása, célja az eredmények fenntartása, és azok továbbvitele. Továbbá új eszközfejlesztések, ösztöndíjprogramok elindítása és a térségben az oktatási-gyakorlatok céljából létrejött ipari kapcsolatok elmélyítése, valamint a hálózatosodás elősegítése, amelyek hozzájárulhatnak a határtérség gazdasági fejlesztésének előmozdításához.

 

A projektben négy darab AGV - Automated Guided Vehicle avagy automatikusan vezérelt jármű - került beszerzésre, 15,9 millió forint értékben, amelyek az SZTE MK Robotika laborjának eszközparkját bővítik és színesítik. A szenzorokkal és kamerákkal gazdagon felszerelt mobil robotok a korábban beszerzett pick & place eszközhöz illeszthetők, így az ott szétválogatott munkadarabok tetszőleges célállomásra szállíthatók általuk.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás és fotó: SZTE MK


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Kubik_SzintiaKubik Szintia – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Vajdaságiként fontos volt számomra, hogy az egyetem közel legyen az otthonomhoz, ezért választottam a Szegedi Tudományegyetemet, illetve azért is, mert nagyon sok pozitívumot hallottam róla korábban. Szegednek több előnye van: a mérete, a pezsgése és a kedvezményei. Tökéletes mert nagyváros, de mégis kisvárosias a légkör, ami igazán hangulatossá teszi. Rengeteg kulturális program közül tudnak választani a diákok, melyek gyakran párosulnak kedvezményekkel is. Nem bántam meg, hogy idejelentkeztem, mert számtalan lehetőséget biztosít az SZTE a diploma megszerzése után is.


Kocsis_BalazsKocsis Balázs - FOK, fogorvos

Azért Szegedre jelentkeztem, mert a dél-alföldi régióban szerettem volna maradni. Szegedről jókat hallottam, és most már tapasztaltam is. A kar dinamikusan fejlődik, épület egy 9 székes rendelő itt nálunk, ami európai színvonalú. Nagyon felkészült az oktatógárda, valamint a munkaadók külön skatulyába helyezik a Szegeden végzett fogorvostan-hallgatókat, tehát előnyben van az, aki szegedi diplomával rendelkezik, európai szinten is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *