Az iskolai távoktatást online tananyaggyűjteménnyel segítik az SZTE kutatói is

Nyolc tantárgy, közte a történelem, az ének-zene, a műszaki-informatika, a földrajz oktatását az MTA által négy éve elindított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program eredményei is segíthetik. A Szegedi Tudományegyetem több módszertani kutatócsoportja eredményeivel támogatja az általános és középiskolákban most induló távoktatást.

„A koronavírus miatt kialakult oktatási helyzetben a Magyar Tudományos Akadémia egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítése érdekében” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. Az Online tananyaggyűjtemény távoktatáshoz az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának csoportjaiban című összeállításból kiderül: az MTA 2016-ban indított 19 ilyen csoportjának eddigi, ebben a helyzetben felhasználható eredményei közül ajánlott 8 program közül 4 szorosan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

 

 

Tananyag történelem oktatásához – az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoporttól

 

A nagyrészt SZTE kutatókat tömörítő MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport honlapján elérhető történelemórai anyagok – óratervek, segédanyagok, digitális források és forrásrészletek – mind online videóinterjú-részleteket használnak. Az anyagok eredetileg face-to-face oktatáshoz készültek, de az óratervek alapján létrehozható belőlük teljesen digitális tananyag is. A kutatócsoport anyagai szabadon elérhetőek, letölthetőek, átalakíthatóak.

 

A csoport honlapja

 

*

 

Tananyag ének-zene oktatáshoz – az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoporttól

 

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Karhoz kötődő MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport által fejlesztett, táblagépen, okostelefonon és asztali számítógépen is futtatható, elsősorban az alsó tagozatos ének-zene oktatás számára ajánlott alkalmazás a Zenesziget applikáció. A zenei ismeretek és zenei képességek elsajátítását elősegítő, részben a zenei kreativitást is támogató játékos feladatokat tartalmazó alkalmazás. Emellett karaoke funkciója segítségével a tanulók önállóan, zenei kísérettel énekelhetnek a tananyaghoz kapcsolódó dalokat.

 

A kutatócsoport tagjaiként működő pedagógusok alsó tagozaton sikerrel használják, tapasztalataik alapján bizonyos részei a felső tagozatosok körében is jól használhatóak.

 

A tanulók telefonjaira, táblagépeire letöltve a feladatok kijelölése után önállóan használható. A feladatok elvégzésének sikerességéről azonnali visszajelzést kapnak a tanulók. Az ének-zene órák akár a pedagógussal való online kapcsolattartás nélkül is megvalósíthatók.

 

A zeneiskolai szolfézsoktatásban szintén használható.

 

Bemutatás és letöltés

 

Az MTA-SZTE kutatócsoport által készített KAHOOT! tesztek az általános iskola valamennyi évfolyama számára

Letöltés

 

A kutatócsoport tagja, Géczy Andrea által készített Learningapps feladatok (Tankockák) az 1–12. évfolyam számára

Letöltés

 

Digitális tananyagajánlásokat tartalmazó tanmenetek az 1–12. osztály számára. Szolfézstanmenetek: előkészítő és alapfok „A” tagozat 1–6. osztály számára

Letöltés

 

A csoport honlapja

 

*

 

Tananyag fizika és informatika oktatásához – az MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoporttól

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karhoz kapcsolód MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport által kínált továbbképzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok megismerjék a C programozási nyelv alapjait, a népszerű Arduino UNO fejlesztő platformot és a számítógéppel segített szenzoros mérések és kísérletezés alapjait.

 

A kutatócsoport honlapja.

 

Letölthető tananyagok.

 

*

 

Tananyag földrajz oktatásához – az MTA-SZTE Földrajz szakmódszertan kutatócsoporttól

 

Az SZTE TTIK és a partner egyetemek munkatársait, középiskolai tanárokat is mozgósító MTA-SZTE Földrajz szakmódszertan kutatócsoport online oktatási anyagai Magyarország földrajzával foglalkoznak.

 

Letölthető tananyagok.

 

*

 

Megnyitotta az eddig diagnosztikus mérési célokat szolgáló feladatbankjait a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja. A mérést szolgáló teszteket folyamatosan gyakorló feladatokká alakítják át – adtuk hírül az SZTE Hírportálján is a Az alsósok távoktatását segíti az SZTE és az MTA című cikkben.

 

 

SZTEinfo

Forrás: mta.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.



Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.