Irodalmi és kultúrtörténeti verseny középiskolásoknak - Számozatlan mondatok az Esterházy család életéből

2020. április 14-én lesz 70 éve, hogy megszületett Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ebből az alkalomból három fordulós irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak.

Az 1-2. forduló feladatait a csapatok online küldik be, a verseny döntőjét pedig az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Szegeden rendezik meg az Esterházy 70 című egész napos programon. Az 1-2. forduló összesített pontszámai alapján a legjobb 3 csapatot szóbeli döntőre várják 2020. április 21-én. A döntőbe kerülő csapatok tagjai értékes jutalmakat nyernek. A felkészülést ajánlott olvasmányokkal segítik.


kozepiskolas_verseny


A döntőről videófelvétel készül, és élőben közvetítik a BTK középiskolásoknak készülő oldalán.


A verseny zsűrije:

prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja

prof. dr. Szilágyi Zsófia egyetemi tanár, a Magyar Irodalmi Tanszék vezetője

dr. habil. Szabó Gábor docens, Magyar Irodalmi Tanszék, Esterházy-kutató

dr. habil. Zvara Edina docens, Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, művelődéstörténész

Zs. Sejtes Györgyi kutatótanár, az SZTE Juhász Gyula gyakorlóiskolájának igazgatóhelyettese

 

A verseny díjainak fölajánlója a Magvető Kiadó. A versenyfelhívás itt elérhető.


esza_felso

plakat

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.


Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *