kinai_kavalkad_eloadas-001

Tollaslabdától a lófejű hegedűig - Kínai kavalkád az Agórában

Játékos délutánt és gálaestet szervezett az SZTE Konfuciusz Intézete október 5-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap célja a keleti kultúra népszerűsítése volt.

A délutánon a Konfuciusz Intézet önkénteseinél gyűjthettünk pecséteket az „útlevelünre”, ha az adott állomás játékaiban részt vettünk. A program lényege a kínai kultúra szemléletes bemutatása volt. Dekázhattunk például egy tollaslabdával, ami itt nem a teniszhez nagyon hasonló sportot jelentett: szó szerint egy pávatollas labdát kellett a lábunkon minél tovább pattogtatni. A játék kínai tradíció. Az állomás vezetője szerint szülőhazájában olyannyira népszerű sporttá nőtte ki magát, hogy versenyszinten űzik.


A következő állomáson Kína 56 etnikai kisebbségét ismerhettük meg, a róluk készült rajzokat pedig zsírkrétával színezhettük ki. Mandarin nyelven a népeket, vagyis ősöket -ként nevezik, ebből is következik, hogy ez a szó mindegyik etnikum nevében szerepel, például Zhuangzǔ.


Kinai_nyelvi_kavalkad
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.
 

A harmadik állomáson széles fejű ütőkkel pattogtathattunk ping-pong labdát, míg a negyediken kínai írásjeleket festhettünk. Az utolsó állomáson érdekességeket olvashattunk Kínáról és lufit fejelhettünk.


Az állomásvezetők a Konfuciusz Intézet önkéntesei és tanárok voltak Ázsiából. Egyikük alig egy hónapja érkezett Sanghajból Szegedre. Megtudtuk tőle, hogy azt szereti a városban a legjobban, hogy nyugodt, csendes és „mindenütt virágok vannak”. Hazájából leginkább az ételeket hiányolja.

A délután gálaesttel és koncerttel folytatódott, melyre az ázsiai művészek egész délután fáradhatatlanul próbáltak. Az esten mongol- és jugur énekeket, torokénekeket és táncokat mutattak be. Felbukkant a kultúra számos tradicionális hangszere, például a lófejű hegedű is.


SZTEinfo - Szöveg: Zádori Bence, Fotó: Higi Csilla


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.






Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *