kiemelt_SZGYTV_biokemia

Zentai diákok látogattak az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetébe

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetében jártak 2019 tavaszán a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai tanárukkal. A három tanuló a tavaly decemberi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjaként nyerte el a lehetőséget.

Az ország egyik legnagyobb és legrangosabb természettudományi versenye, az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny két fordulóból áll. A versenyen a kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas tudós életéből, munkásságából állítják össze az egyetem kiváló oktatói. A szervezők az értékes nyeremények kiosztása mellett minden évben kisorsolnak a döntőbe be nem jutott csapatok között az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is. Így a tehetséges diákok személyes élményt szerezhetnek az SZTE-n folyó oktató és kutató munkáról.


SZGYTV_biokemia2


A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói is az egyik különdíjnak köszönhetően látogathatták meg az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetét. A tehetséges fiatalok – Kulcsár Tamás, Csepella Máté és Csíkos Enikő – hatalmas élményként élték meg a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. – Iskolánk évek óta részt vesz a versenyen, és mindenki pozitív élményként mesél róla. Nagyon örültünk a különdíjnak és alig várjuk, hogy bepillantsunk az egyetem biokémiai intézetének munkájába – fogalmaztak. A fiataloktól megtudtuk: mindannyian az SZTE-t jelölik meg a továbbtanulásnál. – Van még időm eldönteni, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, de a biológia és a kémia érdekel leginkább, így valószínűleg e területek valamelyikén fogok továbbtanulni – mondta Kulcsár Tamás. – Már másfél éve eldöntöttem, hogy sebész leszek, így az orvosit tűztem ki célul – tette hozzá Csepella Máté. Csíkos Enikő inkább a matematika felé orientálódik, a fiatal tehetség alkalmazott matematikát szeretne tanulni az SZTE-n.


SZGYTEV_biokemia


A zentai gimnázium tanulóit Prof. Dr. Dux László az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet vezetője köszöntötte, és mutatta be az intézet feladatait és kutatási tevékenységét. Az intézetvezető előadása után Dr. Csont Tamás, egyetemi docens ismertette a diákokkal, a tanár-hallgató közös kutatómunka lehetőségeit, a Tudományos Diákköri Konferencia előnyeit. Az intézet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyetemisták és az oktatók egy adott kutatási területen közös munkát folytassanak, amely mindkét fél számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhat – derült ki Dr. Csont Tamás előadásából.


SZGYTV_biokemia3


A zentai fiatalokat Becsky Dániel II. évfolyamos PhD hallgató vezette be a genetika és a génmódosítás világába, majd Gyulai-Nagy Szuzina, az Általános Orvostudományi Kar III. évfolyamos hallgatója tájékoztatta őket a Szent-Györgyi ösztöndíj-programról. Megtudtuk: a nemzetközi ösztöndíjprogram fedezi a kutatómunka költségeit, eszközöket és konferencia részvételi lehetőségeket biztosít, és segíti a tehetséges fiatalokat nemzetközi tudományos kapcsolatok kialakításában. A laborlátogatás során Dr. Szűcs Gergő kutató jóvoltából azzal az érdekességekkel is megismerkedhettek a zentai fiatalok, hogy a szív perfúziós rendszer, hogyan képes egy patkány szívét működésben tartani.


SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.


Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *