2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2010  --  1. szám - 2010. január 18.  --  Kultúra
Szí­nes pro­gramkavalkád
Címkék: Kultúra
Múlt év vé­gén Sze­ged on­tot­ta egy­más után a fesz­ti­vá­lo­kat. Azon­ban az év ele­je a több na­pon át tar­tó ren­dez­vé­nyek szem­pont­já­ból igen­csak pihenőidősza­k­nak tű­nik. Ilyen­kor még alig-alig sejt­het­jük a konk­rét rész­le­te­ket, de az már biz­tos, hogy iga­zán ak­tív, prog­ra­mok­kal te­li hét­vé­gék­re áp­ri­lis kör­nyé­ké­től szá­mít­ha­tunk.
2009. szep­tem­ber vé­gén a gaszt­ro­nó­mia, a bor és a ze­ne ün­ne­pén a Sze­ge­di Egye­tem Bor Bu­li szó­ra­koz­tat­ta a di­á­ko­kat. Ez­után csu­pán pár na­pot kel­lett vár­ni a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Kul­tu­rá­lis Iro­dá­já­nak éves ren­dez­vény­so­ro­za­tai kö­zül ki­emel­ke­dő, a múlt év ok­tó­be­ré­ben ti­zen­ne­gye­dik al­ka­lom­mal meg­ren­de­zett őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál­ra. A vá­rost egy idő­ben árasz­tot­ta el a több hely­szí­nen, pár­hu­za­mo­san mű­sor­ra ke­rü­lő meg­an­­nyi in­gye­nes kon­cert, elő­adás és egyéb ren­dez­vény – egy hó­na­pon át!
Egy­elő­re 2010 év ele­jén az egye­te­men a fi­gye­lem kö­zép­pont­já­ban új­ra a vizs­gák és nyílt na­pok áll­nak. Az Egye­te­mi Ta­vasz prog­ram­ja­i­ra még egé­szen áp­ri­li­sig vár­ni kell, de a na­pok ta­lán most is gyor­san el­tel­nek majd, hi­szen feb­ru­ár 26-28. kö­zött a a Kla­u­zál té­ri „Tél­te­me­tés”-en vég­re jel­ké­pe­sen is el­te­met­het­jük a te­let.
Ha a tör­té­nel­mi ka­lan­do­zá­sok­ra, va­gyis egy egész na­pos sé­tá­ra in­dul­nánk az Ópusz­tasz­eri Nem­ze­ti Tör­té­ne­ti Em­lék­park­ba, ez­zel még vár­nunk kell. Öröm­hír, hogy a park és a Fes­z­ty-körkép meg­újul, meg­szé­pül, a ta­va­szi ka­pu­nyi­tás vi­szont így a fel­újí­tá­sok és a be­ru­há­zá­sok mi­att áp­ri­lis­ra to­ló­dik.
A sze­ge­di Re­gi­o­ná­lis Összművészeti Köz­pont­ban ja­nu­ár 30-ig a tra­gi­ku­san fi­a­ta­lon el­hunyt sze­ge­di fes­tőművész, Zoltán­fy Ist­ván ki­ál­lí­tá­sát te­kint­het­jük meg, majd a vá­ros mű­vé­sze­ti köz­pont­ja egy újabb szen­zá­ci­ós gyűj­te­ményt tár a nagy­kö­zön­ség elé: Hen­ri Toulouse-Lautrec al­ko­tá­sai elő­re­lát­ha­tó­lag egé­szen má­ju­sig lesz­nek lát­ha­tó­ak.
Bezár