2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  10. szám - 2010. október 11.  --  Kultúra
Ripha­j­nal
Pá­vai Ta­ma­ra és Ár­nyas Kop­pány Ákos kö­zös fest­mény­ki­ál­lí­tá­sa
Címkék: Kultúra

Az SZTE őszi Kul­tu­rá­lis Fesz­ti­vál egyik nagy po­zi­tí­vu­ma, hogy te­ret ad a fi­a­ta­lok­nak, egye­te­mi hall­ga­tók­nak is te­het­sé­gük meg­csil­lan­tá­sá­ra. A Ju­hász Gyu­la Pe­da­gó­gus­kép­ző Ka­ron ta­nul Pá­vai Ta­ma­ra és Ár­nyas Kop­pány is. Kö­zös ki­ál­lí­tá­suk meg­nyi­tó­ja múlt hé­ten ked­den volt.
Mind­ket­ten már ko­rán ér­dek­lőd­ni kezd­tek a kép­ző­mű­vé­szet irán­t, szárny­pró­bál­ga­tá­sa­ik azon­ban az egye­te­men erő­söd­tek fel, hi­szen a fel­ső­ok­ta­tás pe­dig ki­vá­ló kör­nye­ze­te biz­to­sít ah­hoz, hogy egy-­e­gy ma­gá­ban elég lel­ke­se­dést ér­ző di­ák – ta­ná­rai se­gít­sé­gé­vel – ki­bon­ta­koz­tas­sa mű­vé­szi haj­la­ma­it. Kop­pány ki is emel­te, hogy a JGYPK-n szá­mos olyan ok­ta­tó van, akik egy­ben ko­runk nagy­sze­rű kor­társ al­ko­tó­mű­vé­szei is, így a fi­a­ta­lok, pá­lyá­juk kez­de­tén (is) so­kat ta­nul­hat­nak tő­lük. ő ma­ga Sza­bó Ta­mást, Gál Le­helt és Popovics Lő­rin­cet emel­te ki, akik­nek pá­lyá­ja ala­ku­lá­sát te­kint­ve so­kat kö­szön­het. Kop­pány mun­ká­i­nak nagy ré­szét csend­éle­tek, ut­ca­rész­le­tek, táj­ké­pek, il­let­ve ezek abszt­rakt fel­dol­go­zá­sa te­szi ki. Je­len ki­ál­lí­tás ré­szét ké­pe­zik a nor­vé­gi­ai Eras­mus-­tanul­mányai alatt ké­szült mun­kái, il­let­ve ot­ta­ni, el­ső önál­ló ki­ál­lí­tá­sá­nak egy ré­sze.
Al­ko­tó­tár­sá­val, Pá­vai Ta­ma­rá­val az egye­te­men is­mer­ked­tek meg – mind­ket­ten Sza­bó Ta­más cso­port­já­ba jár­tak. Úgy ér­zik, szem­lé­let­mód­juk­ban sok kö­zös elem ta­lál­ha­tó, me­lyek egy ré­sze em­lí­tett ok­ta­tó­juk út­mu­ta­tá­sa nyo­mán ala­kult ki ben­nük. Ta­ma­rát fő­ként a gesz­tus­fes­té­szet vonz­za, de nyi­tott az avant­gárd irány­za­tok fe­lé is. Ta­ma­ra és Kop­pány is a JGYPK ké­pi áb­rá­zo­lás sza­kán ta­nul. Ké­pe­i­ken gyak­ran egy-­e­gy ér­zel­mi ál­la­po­tot igye­kez­nek meg­je­le­ní­te­ni; iz­gal­mas­sá az te­szi a tár­la­tot, hogy a ha­son­ló lá­tás­mód mel­lett egyé­ni el­kép­ze­lé­se­ik és stí­lu­suk is te­ret kap. Ér­de­mes el­lá­to­gat­ni a két fi­a­tal mű­vész ki­ál­lí­tá­sá­ra, amelyet a Mil­len­ni­u­mi Klub­ban te­kint­het­nek meg az ér­dek­lő­dők.

Tóth Ilo­na

Bezár