2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2010  --  10. szám - 2010. október 11.  --  Kultúra
Mű-Terem: Gyö­nyö­rű és bor­zal­mas vi­lág
Címkék: Kultúra

muteremAz SZTE Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban ok­tó­ber 4-én nyílt meg Se­ges­vá­ri Csa­ba el­ső önál­ló fo­tó­ki­ál­lí­tá­sa. A Dél­mag­yarország és a Sze­ge­di Egye­tem új­ság­író-fo­tó­ri­por­te­re ké­pei ál­tal azt pró­bál­ja meg be­mu­tat­ni, hogy a vi­lá­gunk egy­szer­re meny­­nyi­re gyö­nyö­rű és bor­zal­mas is le­het.
A ki­ál­lí­tás el­ső fe­lé­ben a fo­tós kül­föl­di uta­zá­sai so­rán lá­tott szép­sé­ge­ket örö­kí­tet­te meg, le­gyen szó gyö­nyö­rű ten­ger­part­ról vagy han­gu­la­tos vá­ro­sok ké­pe­i­ről. Olasz­or­szág és Auszt­ria tá­jai mel­lett meg­cso­dál­hat­juk Ve­len­ce vagy akár a kö­dös Albion egy-­e­gy ar­cát a kü­lön­le­ges han­gu­la­tú ké­pe­ken.
A tár­lat má­so­dik fe­le kör­nye­ze­tünk bor­zal­ma­i­ra hív­ja fel a fi­gyel­met. El­ső sza­ka­szá­ban a bal­ká­ni há­bo­rú em­lé­ke­it hor­dó Sza­ra­je­vó vá­ro­sá­ban el­ka­pott pil­la­na­tok lát­ha­tó­ak, le­rom­bolt, fel­újí­tott és mo­dern épü­le­tek hú­zód­nak meg egy­más mel­lett bé­ké­sen, pa­pír­sár­kányt ere­ge­tő kis­fiú, fa ár­nyé­ká­ban ül­dö­gé­lő kis­lány, mind-­mind ma­guk­ban hor­doz­zák a szép­ség és a bor­za­lom együtt­élé­sét. A bosz­ni­ai há­bo­rú 1992-1995 kö­zött a Bosz­nia-Her­ce­go­vi­ná­ban élő bos­nyá­kok, szer­bek és hor­vá­tok kö­zött Ju­go­szlá­via és Hor­vát­or­szág be­avat­ko­zá­sá­val foly­ta­tott pol­gár­há­bo­rú volt. Pusz­tán val­lá­si és et­ni­kai ho­va­tar­to­zá­suk mi­att gyil­kol­tak meg több ezer em­bert.
A má­so­dik sza­kasz, té­má­já­ban kap­cso­lód­va az el­ső­höz, a sre­breni­cai vé­reng­zés 15. év­for­du­ló­ján ké­szült fo­tók gyűj­te­mé­nye. A sre­breni­cai mé­szár­lás a bosz­ni­ai há­bo­rú egyik leg­vé­re­sebb ese­mé­nye volt. 1995 jú­ni­u­sá­ban tör­tént, ami­kor Sre­breni­ca kör­nyé­kén mint­egy 8700 bos­nyá­kot vé­gez­tek ki. 2010-ben kö­zül nyolc­szá­zu­kat új­ra­te­met­ték, a meg­rá­zó fo­tók ek­kor ké­szül­tek. Je­lö­let­len sí­rok tö­me­gei, gyá­szo­ló csa­lád­tag­ok, múlt és je­len ta­lál­ko­zá­sa az, ami ma­gá­val ra­gad­ja az em­bert a ké­pek né­zé­se köz­ben.
A ki­ál­lí­tás meg­te­kint­he­tő ok­tó­ber 13-ig hét­köz­nap 8 és 20 kö­zött.

Petró Ju­li­an­na

Bezár