2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Kultúra
Dam­ja­nich pisz­to­lya – ara­di erek­lyé­ket res­ta­u­rál­nak
Címkék: Kultúra
El­kez­dő­dött az „Ara­di Erek­lye­mú­ze­um” so­ká­ig rejt­ve őr­zött 1848-49-es gyűj­te­mé­nyé­nek res­ta­u­rá­lá­sa, rend­sze­re­zé­se és nép­sze­rű­sí­té­se. A mun­ká­la­to­kat ma­gyar és ro­mán szak­em­be­rek kö­zö­sen vég­zik majd el, eu­ró­pai uni­ós se­gít­ség­gel. A pro­jekt elő­re­lát­ha­tó­lag 2010. no­vem­ber 30-ig tart.
Az Ara­don ki­vég­zett Dam­ja­nich Já­nos és Kiss Er­nő pisz­to­lyát is be­mu­tat­ták azon a saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón, ame­lyen a szak­em­be­rek az ara­di mú­ze­um so­ká­ig rejt­ve őr­zött gyűj­te­mé­nyé­nek res­ta­u­rá­lá­sá­ról szó­ló mun­ka hát­te­rét is­mer­tet­ték.
Az ara­di gyűj­te­mény 17 ezer da­rab­ból áll. En­nek di­gi­ta­li­zá­lá­sa, át­vizs­gá­lá­sa, res­ta­u­rá­lá­sa, do­ku­men­tá­lá­sa tör­té­nik majd meg, il­let­ve ke­rül egy két­nyel­vű adat­bá­zis­ba. Emel­lett egy kon­fe­ren­cia meg­tar­tá­sát is ter­ve­zik majd a pro­jekt meg­va­ló­su­lá­sa so­rán. Az Eu­ró­pai Re­gi­o­ná­lis Fej­lesz­té­si Alap­hoz (ERFA) a me­gyei fenn­tar­tá­sú Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um és az ara­di Com­plex­ul Muzeal nyúj­tott be pá­lyá­za­tot, amely­hez szak­mai tá­mo­ga­tást a HM Had­tör­té­ne­ti In­té­zet és Mú­ze­u­ma nyújt. A pro­jekt ré­sze a Csong­rád és Arad me­gyék ön­kor­mány­za­ta kö­zöt­ti stra­té­gi­ai együtt­mű­kö­dés­nek. Ma­gyar An­na, a Csong­rád Me­gyei Köz­gyű­lés el­nö­ke el­mond­ta: 56 mil­lió fo­rint­ból va­ló­sul meg a pro­jekt, en­nek 85%-át az ERFA-forrásból fi­nan­szí­roz­zák, 10%-kal se­gít az ál­lam és 5% az ön­erő. Hoz­zá­tet­te: akár­mi­lyen kri­ti­kus is a költ­ség­ve­té­si hely­zet, az ér­té­kek meg­őr­zé­sé­re kell ál­doz­ni.
Az ara­di em­lék­mú­ze­um anya­gát 1968-ban zár­ták be, utá­na év­ti­ze­de­kig nem tu­dott ró­la sem­mit a ma­gyar szak­ma – mond­ta el Zom­bori Ist­ván, a Mó­ra-mú­ze­um igaz­ga­tó­ja. Az anyag a 19. szá­zad kö­ze­pe óta érin­tet­len, nem res­ta­u­rál­ták, nem kon­zer­vál­ták, de en­nek el­le­né­re je­len­tő­sen nem rom­lott az ál­la­po­ta.
Bezár