2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Uni­ós fej­lesz­tés a könyv­tár­ban
Címkék: Egyetemi Élet
Eu­ró­pai uni­ós pá­lyá­za­ti tá­mo­ga­tás­sal fej­lesz­tik szol­gál­ta­tá­sa­i­kat a sze­ge­di fel­ső­ok­ta­tá­si könyv­tá­rak.
Az Új Ma­gyar­or­szág Fej­lesz­té­si Terv Tár­sa­dal­mi Meg­úju­lás Ope­ra­tív Prog­ram­ja ke­re­té­ben meg­hir­de­tett Tudásdepó-Expressz pá­lyá­za­ton Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem 12 ka­rá­nak Egye­te­mi Könyv­tá­ra a Gál Fe­renc Hit­tu­do­má­nyi Fő­is­ko­la könyv­tá­rá­val kö­zös kon­zor­ci­um­ban 59 mil­lió fo­rint vis­­sza nem té­rí­ten­dő tá­mo­ga­tást nyert. E tá­mo­ga­tást a könyv­tá­rak – a pá­lyá­za­ti ki­írás­nak meg­fe­le­lő­en – leg­főbb stra­té­gi­ai cél­ja­ik inf­rast­ruk­tu­rá­lis alap­ját je­len­tő esz­kö­zök be­szer­zé­sé­re for­dít­ják.
Az új szer­ve­rek rend­szer­be ál­lí­tá­sá­val je­len­tő­sen bő­vü­lő tá­ro­ló­ka­pa­ci­tás hos­­szú idő­re biz­to­sít­ja az or­szá­go­san egy­sé­ges elekt­ro­ni­kus szol­gál­ta­tá­sok tö­ké­le­te­sí­té­sé­hez, va­la­mint az elekt­ro­ni­kus do­ku­men­tu­mok tá­ro­lá­sá­hoz szük­sé­ges biz­ton­sá­gos hát­te­ret.
A nyil­vá­nos te­rek­ben el­he­lye­zett szá­mí­tó­gé­pek szá­má­nak nö­ve­lé­sé­vel biz­to­sí­ta­ni tud­ják az egy­re gya­ra­po­dó szá­mú, elekro­niku­san el­ér­he­tő in­for­má­ció­for­rás­hoz (adat­bá­zis­ok, e-kur­zus-, és tan­anyag­ok, online fo­lyó­irat­ok, di­gi­tá­lis, mul­ti­mé­di­ás do­ku­men­tu­mok) és a di­gi­tá­lis szol­gál­ta­tá­sok­hoz (on­line hos­­szab­bí­tás, köl­csön­zés elő­ké­szí­tő rend­szer, di­gi­tá­lis má­so­lat­igény­lés, online mé­dia­té­ka, elekt­ro­ni­kus vizs­gáz­ta­tás) va­ló ké­nyel­me­sebb, egy­ide­jű hoz­zá­fé­rést.
Az el­nyert ös­­szeg egy ré­szét az Egye­te­mi Könyv­tár ar­ra for­dít­ja, hogy do­ku­men­tu­ma­i­nak egy ré­szét al­kal­mas­sá te­gye ön­ki­szol­gá­ló, au­to­ma­ti­kus köl­csön­zés­re. Ez a vi­lág­szer­te egy­re nép­sze­rűbb rend­szer egy­ben ar­ra is al­kal­mas, hogy se­gít­sé­gé­vel di­gi­tá­lis ál­lo­mány-el­len­őr­zés va­ló­sul­jon meg.
Nagy tel­je­sít­mé­nyű há­ló­za­ti ak­tív ele­mek be­szer­zé­sé­vel je­len­tő­sen ja­vul­ni fog, il­let­ve meg­va­ló­sul mind­két épü­let­ben a WiFi szol­gál­ta­tás.
A fo­gya­ték­kal élők esély­egyen­lő­sé­gé­nek to­váb­bi ja­ví­tá­sa ér­de­ké­ben bő­ví­te­ni kí­ván­ják esz­köz­par­kju­kat, amely a könyv­tá­ri szol­gál­ta­tá­sok igény­be­vé­tel­ét a gyen­gén lá­tók szá­má­ra is le­he­tő­vé te­szi: a már meg­lé­vő esz­kö­zök mel­lé az Egye­te­mi Könyv­tár hang­szi­ge­telt Braille­-nyom­ta­tót, a Hit­tu­do­má­nyi Fő­is­ko­la Könyv­tá­ra pe­dig a kép­er­nyő na­gyí­tá­sá­ra vagy a kép­er­nyőn ta­lál­ha­tó in­for­má­ci­ók fel­ol­va­sá­sá­ra al­kal­mas szoft­ve­re­ket vá­sá­rol.
A pá­lyá­zat meg­va­ló­sí­tá­sa 2009 őszé­től 2010. már­ci­us 31-ig tart.
Bezár