2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Egyetemi élet
Ami ös­­sze­köt
Sze­ge­di hall­ga­tók az új­vi­dé­ki nyá­ri egye­te­men
Címkék: Egyetemi Élet

Mi az, ami kö­zös, és mi az, ami kü­lön­bö­ző az el­té­rő nem­ze­tek tár­sa­dal­mi vi­szo­nya­i­ban és új­ság­írá­sá­ban? Az Új­vi­dé­ki Egye­tem ál­tal szer­ve­zett, Bridges in Me­dia Edu­ca­tion cím­mel szep­tem­ber 7. és 14. kö­zött meg­ren­de­zett nyá­ri egye­te­men töb­bek kö­zött er­re a kér­dés­re is vá­laszt ke­res­tek a részt­ve­vők. A szer­b, a mon­te­neg­rói, a szlo­vén és a ro­mán di­á­kok mel­lett a ma­gya­rok is kép­vi­sel­tet­ték ma­gu­kat: még­hoz­zá a sze­ge­di böl­csész­kar kom­mu­ni­ká­ció sza­kos hall­ga­tói.
A nyá­ri egye­tem egy he­tét olyan mű­hely­mun­kák és elő­adá­sok tet­ték in­ten­zív­vé, ame­lyek ha­son­ló szem­pon­to­kat ad­tak a kü­lön­bö­ző nem­ze­tek­ből ér­ke­ző egye­te­mis­ták­nak sa­ját or­szá­guk saj­tó­ter­mé­ke­i­nek vizs­gá­la­tá­hoz. Az ott­hon­ról ho­zott új­sá­go­kat két fő szem­pont­ból ele­mez­ték a részt­ve­vők: a hall­ga­tók egyik cso­port­já­nak a ki­sebb­sé­gek mé­dia­rep­re­zen­tá­ci­ó­ját kel­lett vizs­gál­ni­uk, míg a má­sik cso­port a biz­ton­sá­gi szek­tor­ral kap­cso­la­tos hír­adá­so­kat vet­te szem­ügy­re – olyan kér­dé­sek ke­rül­tek te­hát a kö­zép­pont­ba, ame­lyek nem csak a poszt­ju­go­szláv or­szá­gok szá­má­ra le­het­nek fon­to­sak, no­ha nyil­ván ki­tün­te­tett je­len­tő­sé­gű­ek a szá­muk­ra.
Az egye­te­mek ál­tal de­le­gált cso­por­tok a dis­kur­zus­ana­lí­zis mód­sze­re­i­vel ele­mez­ték új­ság­ja­i­kat. A szer­ve­zők olyan kvan­ti­ta­tív mód­szer­tan­nal kí­ván­ták meg­ala­poz­ni a vizs­gá­la­to­kat, ame­lyek ma­te­ma­ti­kai eg­zakt­sá­ga el­ső lá­tás­ra akár ijesz­tő­nek is tűn­het egy böl­csész szá­má­ra, ám ami a nagy men­­nyi­sé­gű szö­ve­gek­ről va­ló ér­té­ke­lő be­szé­det min­den­fé­le­kép­pen meg­kön­­nyí­ti. Mind­ezek mel­lett a ki­sebb­sé­gek hely­ze­té­vel és a biz­ton­ság­po­li­ti­ká­val fog­lal­ko­zó elő­adá­sok is se­gí­tet­ték a mun­kát. Sven­ka Sav­ic, az Új­vi­dé­ki Egye­tem ta­ná­ra el­mé­le­ti elő­adá­sá­ban ugyan­ak­kor ar­ra is em­lé­kez­tet­te a hall­ga­tó­kat, hogy saj­tó­elem­ző mun­ká­juk köz­ben ne fe­led­kez­ze­nek el ar­ról, mi­lyen gya­kor­la­ti re­le­van­ci­á­val meg­fo­gal­maz­ha­tó ki­je­len­té­sek te­he­tők a tár­sa­da­lom meg­job­bí­tá­sa ér­de­ké­ben. A tu­do­má­nyos vizs­gá­ló­dás tár­sa­dal­mi ered­mé­nyes­sé­gé­be ve­tett hi­te érez­tet­te is a ha­tá­sát a nyá­ri egye­te­men el­ké­szült és a zárókon­fer­en­cián be­mu­ta­tott ku­ta­tá­sok ér­té­ke­lé­se­i­ben.
Ta­lán ezért sem meg­le­pő, hogy a kü­lön­bö­ző or­szá­gok új­ság­ja­i­ra vo­nat­ko­zó vizs­gá­la­tok ered­mé­nyei szin­te ki­vé­tel nél­kül el­ma­rasz­tal­ták a saj­tó­vi­szo­nyo­kat. A sze­ge­di csa­pat tag­jai Kiss Tí­mea, Ko­vács Vik­tor, Lász­ló Má­ria és Makovits Zsolt vol­tak: a Ma­gyar Nem­zet és a ro­má­ni­ai Új Ma­gyar Szó szá­ma­it ele­mez­ték. Utób­bi azért is volt kü­lön­le­ges vá­lasz­tás, mert bár nem ma­gyar, de ma­gyar nyel­vű lap, amely nem csak a sa­ját ki­sebb­sé­gi hely­ze­té­re ref­lek­tál. A sze­ge­di böl­csész­kar kom­mu­ni­ká­ció sza­kos hall­ga­tó­i­nak elő­adá­sa a ma­te­ma­ti­ka­i­lag ada­tol­ha­tó ered­mé­nye­ken túl a kva­li­ta­tív elem­zé­sé­re fek­te­tett nagy hang­súlyt.
Per­sze nem csu­pán a mun­ka tet­te va­ló­ban a kü­lön­bö­ző kul­tú­rák ta­lál­ko­zá­sá­vá az új­vi­dé­ki egy he­tet. A szer­ve­zők olyan kö­zös­sé­gi ren­dez­vé­nyek­ről is gon­dos­kod­tak, ame­lyek a re­mé­nyek sze­rint va­ló­já­ban se­gít­he­tik egy­más jobb meg­is­me­ré­sét. Egy interkul­turális est­re pél­dá­ul min­den cso­port a sa­ját or­szá­gá­ra jel­lem­ző étel­lel, ital­lal, ze­né­vel ké­szült. Ezen az es­tén is azon­ban a leg­töb­bek szá­má­ra nem a kü­lönb­sé­gek, ha­nem a ha­son­ló­sá­gok fel­fe­de­zé­sei vol­tak a leg­in­kább em­lé­ke­ze­te­sek.

Turi Tí­mea

Bezár