2024. május 31., péntek English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Sport
Nem adják meg könnyen magukat
Két magyar csapat találkozik idén a női kézilabda EHF-kupa fináléjában, ugyanis a Győr, valamint a székesfehérvári Cornexi együttese mérkőzhet meg a végső győztesnek járó trófeáért. A Szegedi Tudományegyetem diákjai egyik hallgatótársukért is szoríthatnak a minden bizonnyal izgalmasnak ígérkező párharc során, ugyanis a fehérváriak beállója, Szabó Valéria jelenleg az SZTE ÁJTK társadalombiztosítási szakának harmadéves hallgatója.
 
Az, hogy két magyar csapat játssza a finálét, nagyban növeli a magyar kézilabda értékét. Fotó: Segesvári Csaba
 
Most is éppen tanulmányi ügyben vagy Szegeden. Mennyire nehéz összeegyeztetni az élsportot a tanulással?
– Tavaly még Hódmezővásárhelyen játszottam, akkor könnyebb volt összeegyeztetnem a kettőt. Idén ezt már sokkal nehezebb megoldanom, mivel Székesfehérvár és Szeged között jóval nagyobb a távolság, így csak nagyon ritkán jutok el a konzultációkra.
Említetted Hódmezővásárhelyt. Ha jól tudom, Vásárhely mellett egykoron a szegedi női kézilabdacsapatban is megfordultál. Milyen emlékeket őrzöl abból az időszakból, amikor még Csongrád megyében kézilabdáztál?
– Szegeden és Hódmezővásárhelyen is szerettem játszani. Szegedet különösen kedvelem, mivel nagyon szép város. Jó emlékekkel távoztam innen, de Szegedre nem csak a tanulás miatt járok vissza rendszeresen, hanem azért is, mert nővérem itt lakik.
Az idei szezontól kezdve vagy a Cornexi játékosa. Milyen célkitűzésekkel vágtatok neki az idénynek?
– A bajnokságban célunk a legjobb négy közé kerülés volt. Az EHF-kupában pedig minél tovább szerettünk volna jutni, de azt nem tudhattuk előre, hogy ez mit jelent majd, mert ez attól is függött, milyen ellenfeleket kapunk.
Az előzetesen kitűzött céloknak eddig maradéktalanul megfeleltek, hiszen a bajnokságban úgy álltok a negyedik helyen, hogy még nem játszottátok le a rájátszás első mérkőzését, az EHF-kupában viszont egészen a döntőig jutottatok. A bajnokságban éppen az a Fradi előz meg benneteket, aki ellen kiharcoltátok a döntőbe kerülést. Mennyire más egy bajnoki, mint egy nemzetközi kupa meccs?
– Teljesen. Éppen ez okozta a problémát az egy góllal elveszített, otthoni mérkőzésünkön, mivel úgy fogtuk fel, mintha bajnoki meccset játszanánk. Nem olyan volt a hozzáállásunk, mint amilyennek egy EHF-kupa elődöntőn lennie kellett volna. Addig minden EHF-meccshez úgy álltunk hozzá, hogy éreztük a tét nagyságát, és ennek köszönhetően jobban is ment a játék.
A Fradi előtt dán csapattal is mérkőztetek az EHF-kupában, Dániában pedig különösen nagy népszerűségnek örvend a kézilabda. Hogyan fogadtátok a hírt, amikor megtudtátok, hogy dán csapattal találkoztok?
– Szerencsénk volt, abban az időben a magyar csapatok közül mindenki, tehát a Dunaferr és a magyar válogatott is a dánokkal játszott. Különösen a magyar válogatott sikere segített nekünk rengeteget, hiszen óriási lökést adott, és így végre mi is be tudtuk bizonyítani, hogy a dánokat is le lehet győzni.
Ez sikerült, bejutottatok a legjobb négy közé, ahol az FTC-t kaptátok ellenfélnek, de összekerülhettetek volna a Győrrel, vagy a német Lipcsével is. Kit szerettetek volna kapni, illetve kit szerettetek volna mindenképp elkerülni?
– Utólag azt mondom, hogy a Fradi remek ellenfél volt, mivel továbbjutottunk. Viszont a Lipcsét látva, szerintem ellenük is ki tudtuk volna harcolni a fináléba jutást. A Győrrel viszont nem szívesen találkoztunk volna, hiszen nagyobb játékerőt képvisel az előbb említett együtteseknél.
Mint már említetted a Fradi elleni párharc első összecsapásán, hazai pályán egygólos vereséget szenvedtetek. Milyen hangulat uralkodott a mérkőzést követően az öltözőben?
– Annyira nem volt tragikus, mert mindenki úgy állt hozzá, hogy az egygólos hátrány még ledolgozható. A találkozó során volt, hogy a Fradi négygyel is vezetett, és ha akkor nem zárkózunk fel, akkor nem lett volna szó arról, hogy még továbbjuthatunk. Az egygólos vereség után viszont még bármi történhetett a visszavágón, így a második meccs előtti felkészülésünk alatt is viszonylag felszabadultak lehettünk.
Szabó Edina vezetőedző változtatott-e valamit az első meccs előtt elvégzett felkészülési munkához képest?
– Igazából nem sokat. Azokat a hibáinkat próbáltuk kijavítani, amelyekről már az első mérkőzésen is tudtunk, és mégis elkövettük őket. Alaposan felkészültünk a Ferencváros játékából, mégis akadtak apró hibák, és ezeket próbáltuk korrigálni a visszavágó előtt.
A visszavágón végül kétgólos győzelmet arattatok, úgy, hogy beállóként öt gólt szereztél. Számítottál rá, hogy ilyen jól megy majd a játék?
– Az egész csapat remekül játszott, én is könnyen be tudtam kapcsolódni a támadásokba. Mivel az átlövőink kintről rendre eredményesnek bizonyultak, így a védők rá voltak kényszerülve arra, hogy kilépjenek rájuk, ezáltal nekem több hely maradt középen, ennek köszönhető, hogy ötször is eredményes tudtam lenni.
A találkozó utolsó percében hétméterest dobhattatok, amit hárított a Fradi kapusa. Ezután a kipattanót hajszál híján elérted, de megcsúszott a labda a kezeden, így Kirsner Erika szerezte meg a játékszert, és gólt is dobott. Mivel szoros volt az állás, így ezen akár a továbbjutás is múlhatott volna, mi játszódott le akkor benned?
– Az adott pillanatban csak futólag jut eszébe az embernek, hogy hibázott. Később gondolkodik el rajta komolyabban, hogy mi lett volna, ha ez a találat dönt. Szerencsére nem így lett.
Következik a Győr elleni döntő, ráadásul az is tudott, hogy idegenben kezdtek. Mit szerettél volna jobban: egy döntőt a Lipcse ellen, amelyen ti számítotok esélyesnek, vagy pedig egy döntőt a Győr ellen, amelyre még többen odafigyelnek, mivel két magyar együttes csap össze?
– Az, hogy két magyar csapat játssza a finálét, nagyban növeli a magyar kézilabda értékét, hiszen megmutattuk, hogy a magyar kézilabda igenis a világ elitjébe tartozik. Emellett a magyar finálé másik előnye az, hogy így jövőre több magyar csapat indulhat a nemzetközi kupákban. Az erőviszonyokat tekintve viszont valószínű, hogy a Lipcsével könnyebb dolgunk lett volna, de azért a Győr ellen sem feltett kézzel megyünk fel a pályára.
Dobos Tamás

tanter_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • SZTE Lépjük meg! kihívás
    április 08. - június 08.
  • GTK25 - Plakátkiállítás
    május 14. - június 10.
  • A tudás titkos kertje – válogatás muzeális értékű botanikai könyvekből – kiállítás
    május 16. - június 28.
  • Vizsgaidőszak a 2023/2024-2. félévben
    május 21. - június 29.
  • Vizsgaidőszak záróvizsgázó hallgatók számára
    május 21. - június 10.

Gyorslinkek

Bezár