2024. május 31., péntek English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Egyetemi élet
Egy könyv, egy lépés Szeged fejlődéséért
Csütörtökön a Gazdasági és Társadalmi Földrajzi Tanszéken mutatták be Tráser Ferenc új könyvét. Az egyetem gazdasági és műszaki igazgatójának kötete, melynek címe: Szeged logisztikai szerepköre Trianontól napjainkig, társadalomföldrajzi kutatásokon alapuló hiánypótló mű. Amint azt Mészáros Rezső, a tanszék vezetője írta: „a szerzőnek az volt a célja, hogy a hangsúlyt Szeged logisztikai versenyképességének feltárására és bemutatására helyezze, abból az alaphelyzetből kiindulva, hogy a város fejlődésében elsőrendű szereppel bír a földrajzi helyzet.”
A tanszékvezető elmondta, hogy Szeged városa hármas határ közeli településként kitűnő lehetőségekkel bír, hogy bekapcsolódhasson a regionális áramlatokba. Viszont Szeged komoly hátrányban van, más, közép-európai városokkal szemben, melyek az Euró-régiós központ címére pályáznak. Temesvár például az egész román állam támogatását élvezi.
Mivel az ipar és a mezőgazdaság területén a város nem érhet el kiemelkedő eredményeket, más fejlődési irányba kell fordulni. A logisztika a modern üzleti szolgáltatások növekedésével fel fog értékelődni. Szeged délvidéki központtá válhat, ha az infrastrukturális beruházások, állami és városi támogatással ezt az utat választják. Becsei József, a könyv egyik lektora szerint, a város a török hódoltság után hasonló helyzetbe került, mint napjainkban. Akkor a közutak fejlesztésével, a kedvező kereskedelmi adottságok kihasználásával a várost sikerült logisztikailag fontos központtá emelni. De Trianon után a beszállítás szinte a felére csökkent, és a Tisza-parti település lassan elvesztette kereskedelmi jelentőségét. Az Európai Uniós csatlakozás, a környező országok csatlakozási törekvései, a hármas határ, újra kiemelt logisztikai jelentőségű várossá emelhetik Szegedet.
A tudományos értékű könyv segítséget nyújthat egy fejlesztési modell kidolgozásában, végrehajtásában. Ehhez kapcsolódóan, a szerkesztők elmondták, mindent megtesznek, hogy a művet a város szakembereihez eljuttassák. A többi már a városvezetés feladata.
D. Cs
Bezár