nemzetkozi_osztondijak

Láss világot az SZTE hallgatójaként!

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a Campus Mundi, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

 

Legfontosabb tudnivalók:

 

  • A Szegedi Tudományegyetemnek az Erasmus+ programban jelenleg 31 ország 549 partneregyetemével összesen 1077 kétoldalú Erasmus+ szerződése van, amelyeknek köszönhetően nemcsak az SZTE, hanem a külföldi partnerintézmények hallgatói is pályázhatnak a részképzéses tanulmányok és szakmai gyakorlatok megvalósítására.
  • A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) csereprogram támogatásával, különböző tematikus hálózatok keretében 16 közép-kelet-európai ország felsőoktatási intézményeibe lehet pályázni (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia).
  • Az Erasmus+, a CEEPUS és a Makovecz Program kapcsán tanévenként hozzávetőlegesen 20 országból érkeznek az SZTE-re külföldi hallgatók.
  • Új együttműködésként az Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) program támogatásával a 2021/2022-es tanévben 25 indonéz hallgató folytat részképzéses tanulmányokat az egyetemen.


     

    Hallgatói vélemények

     

    hegyiHegyi Eszternek, az SZTE ÁJTK jogász hallgatójának az Erasmus+ mobilitási ösztöndíjjal lehetősége nyílt a 2020/2021-es tanévben a Sorbonne Egyetem Jogi Karán tanulni Párizsban.

     

    – Azoknak, akik attól félnek, hogy idegen nyelvi ismeretük nem megfelelő, azt kell, hogy mondjam: az Erasmus+ kiváló lehetőség bármilyen idegen nyelv elmélyítésére. Az ösztöndíjprogramban amellett, hogy nagyon sokféle kultúrát megismerhet az ember, barátokat szerezhet a világ minden tájáról. Olyan nemzetközi szintű tapasztalatot és gondolkodásmódot ismerhet meg és sajátíthat el, amelyet a mindennapokban magas szinten tud kamatoztatni. A 21. században már szinte senki sem engedheti meg magának, hogy ne szerezzen személyesen tapasztalatot a külföldi gondolkodásmódról, hozzáállásról. Ezek ugyanis olyan, itthon meg nem szerezhető ismeretek, amelyek később egy-egy szakmai probléma vagy akár a hétköznapi nehézségek megoldásában is óriási előnyt jelenthetnek – emelte ki Eszter.




     

    halaszHalász Péter, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója a 2020/21-es tanévben az angliai University of Plymouth-ot választotta.

     

    – Plymouthban öt feledhetetlen hónapot töltöttem a 2020/21-es tanév tavaszi félévében, az Erasmus+ és a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően. Számos barátot és élményt szereztem. Megismerhettem az angliai diákok mindennapi életét és szokásait. Hiszek abban, hogy néha nem árt a komfortzónából kilépni, és új élményekkel gazdagodni. Emellett remélem, hogy a külföldön szerzett ismeretekkel a munkaerőpiacon is könnyebben megy majd az érvényesülés, és jobb lehetőségek közül választhatok, miután elvégeztem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen – fogalmazott Péter.

     

    Kamillo_Murati_2.0Muráti Kamilló, az SZTE MK vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója, a Ceepus ösztöndíjjal több külföldi országban is járt már cserediákként.

     

    – Egy idegen országban hasonló korú és érdeklődésű tanárokkal, illetve diáktársakkal a helyi érdekességek, szokások megismerése is rendkívül különleges élmény. Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban jártam, ahol sok olyan tapasztalatot szereztem, ami a hasznomra vált. A kis létszámú, csoportos utazásnak több előnye is van: egyrészt a társaság könnyebben össze tud kovácsolódni, így egyszerűbb az ismerkedés. Másrészt a különböző szakok diákjaival is könnyebb megtalálni a közös hangot, érdeklődési kört – összegezte Kamilló.


    esza_felso

    Számold ki a pontjaid!



    Pontkalkulator_grafika

    Nyiss a Jövőd Felé!







    Hallgatóink mondták


    Monori CsengeMonori Csenge – BTK – néprajz

    Azért jelentkeztem Szegedre, mert az SZTE egy nagyon kiemelkedő és jó hírű egyetem. Az oktatás rendkívül színvonalas. Nagyon szeretek ide járni, mert sok rendezvény szól a hallgatóknak, amelyeken igazán jól ki lehet kapcsolódni a tanulás mellett is. Nálunk különösen jó a közösség is, tanulás szempontjából nagyon segítőkész mindenki.





    Hegedus_AgnesHegedűs Ági - BTK, anglisztika

    Azért választottam Szegedet, mert nagyon szeretem ezt a várost, jó érzés itt leni. A BTK-t azért ajánlom másoknak, mert nagyon rendesek és segítőkészek a tanárok, jó velük megismerkedni, s itt van mellette a gyönyörű TIK, ahol nyugodtan lehet tanulni. Sokat kell ugyan tanulni, főleg egy gimnázium után, de szívesen ajánlom a kart mindenkinek.


    További hallgatói vélemények >>>