START ösztöndíj

SZTE START ösztöndíj - Hogy a kezdet még könnyebb legyen!


Akár 150 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a tehetséges, végzős középiskolás diákokat. Az SZTE START ALAP ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek.


A 440 éves hagyományait ápoló Szegedi Tudományegyetem, a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listán a legjobb magyar egyetemként rangsorolt intézmény egyik kiemelt célja a tehetséggondozás. Szent-Györgyi Albert itt végezte Nobel-díjjal elismert kutatásait, és itt lett biológussá, a biokémia doktorává Karikó Katalin, az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató.


Az SZTE fontosnak tartja, hogy az arra érdemes diákok a középiskola – egyetem váltás folyamatát lehetőségeként éljék meg. A Szegedi Tudományegyetem ennek támogatása érdekében indította az „SZTE START Tehetséggondozó Programot”.


Startolnál 150 ezer forinttal? Pályázz, ha neked az SZTE az első!

A program első elemét jelentő „SZTE START ALAP ösztöndíj” közvetlen kedvezményezettjei azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére, és oda felvételt nyernek, tanulmányaikat pedig 2022 szeptemberében kezdik meg. Az odaítélt ösztöndíjat – az SZTE-re történt beiratkozás után – az egyetem egy összegben folyósítja.

A Start ösztöndíjat legutóbb 600 tehetséges, kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatónak adták át, ami háromszor több támogatottat jelent a korábbi évekhez képest. Az ösztöndíj összege személyenként minimum 50.000, maximum 150.000 forint, amit szabadon felhasználhatnak lakhatásra, tankönyvre, elektronikai eszközökre vagy más célra a nyertes pályázók.


Az ösztöndíjasok nemcsak egyszeri pénzjuttatást, hanem az egyetemi beilleszkedést segítő mentori támogatást is kapnak, továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon. A START ösztöndíjasok ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, és Tehetség hálózati tagságot is nyernek. Az ösztöndíjpályázatokat az egyetem középiskolásokat támogató egysége, az SZTE Junior Akadémia koordinálja.

Az ösztöndíj odaítélésénél az SZTE az alábbi szempontokat veszi figyelembe: tanulmányi átlag, érettségi eredmény, nyelvismeret, szakmai versenyeken nyújtott teljesítmény. Az SZTE START ösztöndíjra pályázni kizárólag elektronikusan lehet a Modulo felületen keresztül lehet 2022. január 10. és július 8. között. Döntés és kiértesítés: 2022. október 3.


További információk az SZTE Junior Akadémia honlapján találhatók, vagy a juniorakademia@szte.hu email címen kérhetők.esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.


Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *