weboldal_nyito_facebok_insta_miert_szte_Sport_SZTE_WEB

Sport, fesztivál, kulturális programok – Szegeden jó egyetemistának lenni

A Szegedi Tudományegyetemen jól megfér egymás mellett a tanulás, a sport és a szórakozás. Az SZTE sokféleképpen támogatja hallgatóit, akik 300 meghirdetett sportkurzusból, több mint 30 sportágból válogathatnak. Kedvezményes belépőket, bérletet válthatnak színházba, sportmeccsekre, fesztiválokra, és egész évben számos fesztivál várja őket.


A Szegedi Tudományegyetem hallgatói szerencsések, hiszen olyan városban élnek, ahol számos sportlétesítmény működik. Az SZTE Sportközpontban hallgatóink minden félévben 300 meghirdetett kurzusból és több mint 30 sportágból választhatnak. A vívás, az aerobik, az úszás, a tenisz, a jóga, az intim torna, a tánc, a vitorlázás is a felvehető kurzusok közé tartozik, az extrém sportok szerelmesei pedig a falmászás, a búvárkodás vagy a siklóernyőzés szépségeit is élvezhetik. Számos kar rendez házi bajnokságokat is több sportágban: kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda. A sportközpont szomszédságában található Topolya sori sportcsarnok tornatermei, füves labdarúgó pályája és 300 méteres atlétikai pályája elsősorban a testnevelés, az edző és rekreációs szakos hallgatók képzését szolgálja. Az egyetemnek van sárkányhajó csapata is. Szegeden most épült az új uszoda, így a wellness fürdő, a török fürdő és a sportuszoda mellett ez lesz a város negyedik „vizes” sportlétesítménye. A város számos pontján alakítottak ki az elmúlt években kültéri fitness parkot és egyre bővül a rekortán pályák száma. A futást kedvelők számos amatőr versenybe is benevezhetnek Szegeden és környékén: a városban rendeznek maraton- és félmaraton futóversenyt is. A kerékpározás szerelmesei városnéző vagy túrakirándulásokon vehetnek részt. A városban repülőtér is működik, ahol vitorlázó repülni és ejtőernyőzni is lehet. Az SZTE ösztöndíjjal is támogatja tehetséges sportolóit: a „Jó tanuló, jó sportoló” pályázat például az egyetem nevét viselő egyesületben, szakosztályban sportoló, játéklehetőséget kapott, tanulmányaikat jó eredménnyel folytató hallgatókat támogatja.

A sportos életmódhoz motivációt adhat az egyetem által nyújtott számos kedvezmény: az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az SZTE Sportközpont támogatásával kedvezményes diákjegy váltható az Anna fürdőbe és a Napfényfürdő Aquapolisba – utóbbiban nemcsak úszni, hanem szaunázni is lehet és a fitnesztermet is használhatják az SZTE-sek. Az SZTE EHÖK Fitnesz Klub termében kedvezményes havi diákbérlettel az órarendi edzések és a konditerem is igénybe vehető. Kedvezményesen használhatják a hallgatók a városi műjégpályát is. Számos sportesemény is kedvező áron várja a Szegedre kerülő egyetemistákat. A Pick Szeged kézilabdásainak meccseire egy külön szektornyi bérlet áll az egyetemisták rendelkezésére, de SZTE-s diákigazolvánnyal kedvezményesen látogathatók a város vízi központjában rendezendő rangos kajak-kenu és evezősversenyek is.

Szeged a fesztiválok és a kultúra városa: a Szegedi Tudományegyetem által megrendezett őszi és tavaszi kulturális fesztiválon több száz helyszínen több száz program várja az érdeklődőket: irodalmi estek, komolyzenei és popkoncertek, kiállítások, konferenciák. A REÖK (Regionális Összművészeti Kulturális Központ), a Szegedi Vadaspark, az egyetemisták számára kedvezményes belépővel látogatható SZTE Füvészkert remek helyek a feltöltődésre, kikapcsolódásra. Izgalmas kiállítások színtere a Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum, a Fekete-ház, a Kass János nevét viselő galéria. Szegeden három mozi és a Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelye várja a közönséget. A MASZK Egyesület a Régi Zsinagóga szakrális terében tavaszi, nyári és őszi fesztiváljain látja vendégül a hazai és a külföldi független alkotókat. Nem véletlen, hogy Szeged egyike Európa 168 kulturális és kreatív városának, hiszen az év 10 hónapjában kulturális rendezvények, fesztiválok érik egymást. A Szeged-napi ünnepségsorozat és Hídi vásár, a Borfesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Halászlé Fesztivál, a Pálinkafesztivál, a számos gasztronómiai rendezvény, valamint a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok nemcsak a turistáknak vonzó, hanem az itt élőknek is mind remek lehetőség a kikapcsolódásra.

S bár a járvány miatt a lehetőségek most még korlátozottak, bízunk benne, hogy szeptemberben már újra a lüktető, zsongó, barátságos Szeged várja az egyetem hallgatóit.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.


Tolnai_SaraTolnai Sára - JGYPK, gyógypedagógia

A gyerekek mindig is meghatározták az életem. Édesanyám óvónő, mindig csodálattal figyeltem az ő munkáját, viszont nem akartam ugyanazt az utat bejárni. Úgy gondoltam, hogy olyan pályát szeretnék választani, amiben több kihívás van, ezért választottam a gyógypedagógiát. Tanultam Budapesten is, de nem lehet összehasonlítani a kettőt. Szerintem Szeged jóval diákközpontúbb. Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem megkönnyíti diákjai életét a sokféle ösztöndíj-lehetőséggel, az ingyenes tömegközlekedéssel, és ráadásul a sikeres nyelvvizsgának az árát visszatéríti. Azt hiszem, az egyetemen eltöltött esztendők lesznek életem legszebb évei.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *