erettsegi_nyito

Hogyan váltható ki az emeltszintű érettségi a felvételi eljárásban?

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

Felsőoktatási szakképzés


A felsőoktatási szakképzés jó lehetőség azok számára, akik az alapképzésnél rövidebb, a munkaerő-piaci igényekhez igazított speciális szaktudást kívánnak szerezni mindössze 4 félév alatt. Ennél a képzési formánál nem követelmény az emeltszintű érettségi vizsga, bármely két érettségi tárgy választható a pontszámításhoz, sőt háromféle pontszámítási mód alapján lehet bekerülni. További könnyítés, hogy a jogszabály minimum 240 pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára. Felsőoktatási szakképzést hirdető karok a Szegedi Tudományegyetemen: Állam- és Jogtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mezőgazdasági Kar.

Diplomás pontszámítás – felsőfokú oklevéllel rendelkezőknek


A Szegedi Tudományegyetem várja azokat a diplomásokat, akik bővíteni kívánják már meglévő tudásukat. Számukra a felvételi eljárás során a pontszámot oklevelük minősítése alapján számítják, az oklevél eredménye alapján előre megadott pontszámítási mód szerint. Tájékozódjon a diplomás pontszámítást alkalmazó képzéseinkről a Felvételi Tájékoztató intézményi oldalain!

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)


Azok a jelentkezők, akik még a kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése előtt tettek érettségi bizonyítványt (2005 előtt), illetve külföldi intézményben szerzett érettségivel rendelkeznek, az emeltszintű érettégit kiválthatják a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga teljesítésével. Erre a vizsgára a jelentkezési lap kitöltésekor, a megfelelő adatok megadásával lehet jelentkezni. Ez a vizsga kizárólag olyan tárgyból teljesíthető, amelyből a jelentkező rendelkezik érettségivel. A feladatlapot a korábbi emeltszintű érettségi tesztekből állítják össze, és a felvételi követelmény, valamint a plusz 50 pont teljesítéséhez legalább 45%-os eredményt kell elérni.

További információkat a Felvételi Tájékoztatóban olvashat.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseit a felveteli@rekt.szte.hu e-mail címen várjuk!


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *