erettsegi_nyito

Hogyan váltható ki az emeltszintű érettségi a felvételi eljárásban?

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

Felsőoktatási szakképzés


A felsőoktatási szakképzés jó lehetőség azok számára, akik az alapképzésnél rövidebb, a munkaerő-piaci igényekhez igazított speciális szaktudást kívánnak szerezni mindössze 4 félév alatt. Ennél a képzési formánál nem követelmény az emeltszintű érettségi vizsga, bármely két érettségi tárgy választható a pontszámításhoz, sőt háromféle pontszámítási mód alapján lehet bekerülni. További könnyítés, hogy a jogszabály minimum 240 pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára. Felsőoktatási szakképzést hirdető karok a Szegedi Tudományegyetemen: Állam- és Jogtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mezőgazdasági Kar.

a 2021. évi felvételi eljárástól kezdődően a Felsőoktatási Szakképzésben végzettek pontszáma alap vagy osztatlan képzésre jelentkezés esetén az oklevél minősítésének értékelésével is kiszámítható.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pontszámot az emelt szintű érettségi követelményektől való eltekintéssel, a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél minősítése alapján határozza meg az intézmény.


Erről bővebben a Felvételi Tájékoztató Pontszámítás fejezetében olvashat.


Az egyes karok által meghatározott pontszámítási módokat a Tájékoztató Intézményi fejezetek oldalán találja meg, az adott szak leírásánál.


Diplomás pontszámítás – felsőfokú oklevéllel rendelkezőknek


A Szegedi Tudományegyetem várja azokat a diplomásokat, akik bővíteni kívánják már meglévő tudásukat. Számukra a felvételi eljárás során a pontszámot oklevelük minősítése alapján számítják, az oklevél eredménye alapján előre megadott pontszámítási mód szerint. Tájékozódjon a diplomás pontszámítást alkalmazó képzéseinkről a Felvételi Tájékoztató intézményi oldalain!

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)


Azok a jelentkezők, akik még a kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése előtt tettek érettségi bizonyítványt (2005 előtt), illetve külföldi intézményben szerzett érettségivel rendelkeznek, az emeltszintű érettégit kiválthatják a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga teljesítésével. Erre a vizsgára a jelentkezési lap kitöltésekor, a megfelelő adatok megadásával lehet jelentkezni. Ez a vizsga kizárólag olyan tárgyból teljesíthető, amelyből a jelentkező rendelkezik érettségivel. A feladatlapot a korábbi emeltszintű érettségi tesztekből állítják össze, és a felvételi követelmény, valamint a plusz 50 pont teljesítéséhez legalább 45%-os eredményt kell elérni.

További információkat a Felvételi Tájékoztatóban olvashat.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseit a felveteli@rekt.szte.hu e-mail címen várjuk!


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


gizem-gultekin

Gizem Gültekin – ÁJTK: nemzetközi kapcsolatok

Korábban Erasmusosként, jelenleg Stipendium ösztöndíjasként tanulok az SZTE-n. Az intézmény és a város is csodálatos. Számos kapcsolatépítési és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Nagyszerű élmény és tapasztalat itt tanulni, szeretnék a jövőben is Szegeden maradni és folytatni tanulmányaimat.
Mango_MagdolnaMangó Magdolna - ÁJTK jogász

A képzéssel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. A tanárok korrektek, bár vannak nehéz tantárgyak, de végig lehet vinni. Szeged nagyon jó hely, a közelsége miatt is ide akartam jönni, valamint azért, mert sok ismerősöm járt ide, ők is ajánlották. Mindig is jogász akartam lenni, és úgy érzem, hogy a szegedi ÁJTK megfelelő hely erre.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *