erettsegi_nyito

Hogyan váltható ki az emeltszintű érettségi a felvételi eljárásban?

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

Felsőoktatási szakképzés


A felsőoktatási szakképzés jó lehetőség azok számára, akik az alapképzésnél rövidebb, a munkaerő-piaci igényekhez igazított speciális szaktudást kívánnak szerezni mindössze 4 félév alatt. Ennél a képzési formánál nem követelmény az emeltszintű érettségi vizsga, bármely két érettségi tárgy választható a pontszámításhoz, sőt háromféle pontszámítási mód alapján lehet bekerülni. További könnyítés, hogy a jogszabály minimum 240 pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára. Felsőoktatási szakképzést hirdető karok a Szegedi Tudományegyetemen: Állam- és Jogtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mezőgazdasági Kar.

a 2021. évi felvételi eljárástól kezdődően a Felsőoktatási Szakképzésben végzettek pontszáma alap vagy osztatlan képzésre jelentkezés esetén az oklevél minősítésének értékelésével is kiszámítható.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pontszámot az emelt szintű érettségi követelményektől való eltekintéssel, a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél minősítése alapján határozza meg az intézmény.


Erről bővebben a Felvételi Tájékoztató Pontszámítás fejezetében olvashat.


Az egyes karok által meghatározott pontszámítási módokat a Tájékoztató Intézményi fejezetek oldalán találja meg, az adott szak leírásánál.


Diplomás pontszámítás – felsőfokú oklevéllel rendelkezőknek


A Szegedi Tudományegyetem várja azokat a diplomásokat, akik bővíteni kívánják már meglévő tudásukat. Számukra a felvételi eljárás során a pontszámot oklevelük minősítése alapján számítják, az oklevél eredménye alapján előre megadott pontszámítási mód szerint. Tájékozódjon a diplomás pontszámítást alkalmazó képzéseinkről a Felvételi Tájékoztató intézményi oldalain!

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)


Azok a jelentkezők, akik még a kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése előtt tettek érettségi bizonyítványt (2005 előtt), illetve külföldi intézményben szerzett érettségivel rendelkeznek, az emeltszintű érettégit kiválthatják a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga teljesítésével. Erre a vizsgára a jelentkezési lap kitöltésekor, a megfelelő adatok megadásával lehet jelentkezni. Ez a vizsga kizárólag olyan tárgyból teljesíthető, amelyből a jelentkező rendelkezik érettségivel. A feladatlapot a korábbi emeltszintű érettségi tesztekből állítják össze, és a felvételi követelmény, valamint a plusz 50 pont teljesítéséhez legalább 45%-os eredményt kell elérni.

További információkat a Felvételi Tájékoztatóban olvashat.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseit a felveteli@rekt.szte.hu e-mail címen várjuk!


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.




Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *