erettsegi_tippek

HELP! Nyakamon az érettségi! Tanácsok felvételi előtt

Cseppet sem könnyű időszak az, ami most előttetek áll. Sok tényező nehezíti az érettségire való felkészülést. Például? Fogynak a napok, de az oktatás még mindig online formában zajlik. Az SZTE minden évben segíti a felkészülést. Hogyan? Most úgy, hogy az SZTE Felvételi 2021 honlap információit 1+7 tanulási tippel és némi útravalóval egészítjük ki.

Lépj be a Szabadegyetemre!

A Szegedi Tudományegyetem Tudásportál nevű oldalán, Szabadegyetem néven találhattok különféle témákról előadásokat videók formájában. A kialakult járványhelyzet miatt a legújabb, az SZTE Szabadegyetem 27. szemeszter előadásait kizárólag online tartják. Ezeket a tudománynépszerűsítő programokat visszanézhetitek minden pénteken a Szeged TV-ben este 18 órától, vagy az SZTE YouTube csatornáján, amelyre az előző heti adások hétfőnként kerülnek fel. Érdemes átnézni a korábbi szemeszterek kínálatát, mert az előadók olyan témákat is földolgoznak, amelyek hasznosak lehetnek számotokra az érettségin. Tegyetek meg mindent azért, hogy szép pontszámmal induljatok a felvételi helyekért kialakuló versenyen!

 

Készíts tervet!

Rendszerezzétek azt, miből és mikor kell vizsgáznotok. A vizsgák időpontját nagy betűkkel írjátok be egy naptárba, ez később akár motiváló hatású is lehet. Számoljátok ki, mire mennyi időt kell szakítanotok, és ennek függvényében, a naptárban visszafelé haladva osszátok be az időtöket! Legyen minden napotok produktív! Indítsatok stopperórát, aminek segítségével megtudhatjátok, egy adott tantárgy tanulására mennyi időt kell szánnotok a nap 24 órájából.

 

Gyűjtögess!

Nézzétek meg, milyen információk állnak rendelkezésetekre a tanuláshoz. Gyűjtsetek össze egy kupacba minden olyan háttéranyagot, jegyzetet, vázlatot, amivel már rendelkeztek. Így, könnyebben átláthatjátok, mit kell még beszereznetek, legyen az könyv vagy egyszerű jegyzetfüzet. Így, később már csak a tanulással és nem a beszerzéssel kell foglalkoznotok.

 

Használd a színeket!

A tanulás hatékonyabb, ha egy kis színt varázsoltok az unalmas tanagyagba. Aláhúzással tudjátok jelölni, mi a fontos – például ceruzával, szövegkiemelővel vagy filctoll segítségével. A lexikális dolgokat könnyebben memorizálhatjátok tanulókártyákkal, kiemelve a fontosabb évszámokat, képleteket, neveket. Szinte bármilyen tanulási módszert bevethettek a hatékonyabb felkészülés érdekében. Példát, tippeket találtok például az SZTE Elektronikus Tananyag Archívumában is.

 

Szorít az idő?

Bár az írásbeli vizsga hetekkel megelőzi a szóbelit, ne hagyjátok figyelmen kívül a szóbeli tételeket sem! Építsétek bele a mindennapjaitokba azok tanulását is! Ennek előnye, hogy egyrészt fokozatosan tudtok haladni, így egyszerre nem zuhan minden szóbeli tétel a nyakatokba. Másrészt, a szóbeli anyaga előfordulhat az írásbelin is:egymásra épülhetnek, kiegészíthetik egymást a témakörök és a tételek. Ugyanannyi időt és energiát szenteljetek a szóbeli vizsgára, mint amennyit az írásbelire. Mindkettő ugyanolyan fontos.

 

Ne stresszelj!

A stressz nem old meg semmit. Ne engedjétek, hogy hatalmába kerítsen titeket és blokkolja a rendszert a fejetekben! Le lehet győzni a stresszt! Legyen előttetek egy cél, a jövőtök vezessen titeket ezen az úton, és máris legyőzitek ezt a stressz érzést. Bízzatok magatokban és a tudásotokban! A tudás a legfőbb erény!

 

Pihenj eleget!

Iktassatok be rövid szüneteket tanulás közben! Hallgassatok zenét, nézzetek meg egy részt a sorozatból, kávézzatok, sétáljatok egyet a levegőn, görgessétek az Instagram hírfolyamát! Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy később újból produktívabban menjen a tanulás. Osszátok be a hetet és napot úgy, hogy legyen idő pihenőt tartani! Igyatok elég folyadékot, aludjatok eleget, egyetek tápláló ételeket! Ezek mind befolyásolják a koncentrációt és a hatékonyságot.

 

Ismétlés a tudás anyja!

A pihenő napotok egy része szóljon az ismétlésről! Az előzőleg megtanult anyagot olvassátok át, mondjátok fel! Kérjetek meg egy családtagot, hogy kérdezzen ki titeket! Minél többször elevenítitek fel a tudást, annál könnyebben tudjátok visszaidézni a vizsga napján. Nem hiába írom ide ezt: „Az ismétlés a tudás anyja!”

 

 

*

 

Reméljük, hasznosnak vélitek a tanácsainkat! Mi már csak tudjuk, hiszen néhány éve mi is végig jártuk ezt az utat. Mindenkinek sikeres érettségit kívánunk! Szeptembertől találkoz(z)unk a Szegedi Tudományegyetemen!

 

SZTEinfo – Berecz Blanka

Illusztráció: internet

 

+Útravaló

Figyelmetekbe ajánljuk Karikó Katalin biológus, az SZTE alumnája, a Covid19 elleni mRNS vakcina fejlesztését kutatásaival megalapozó tudós módszerét, amelyet középiskolás korában Selye János: Életünk és a stress című könyvét olvasva alakított ki, s ad át minden diáknak útravalóul. „Nem arra kell az energiánkat pazarolni, hogy azon gondolkodjunk, másoknak mit kellene tenniük. Azon ugyanis nem tudunk változtatni. Nem amiatt kell stresszelni magunkat, hogy mi lett volna, ha… Arra kell összpontosítanunk, amit mi tudunk tenni a céjaink eléréséért."

 

 

Korábban írtuk:

 

SZTE Menta App az egyetemisták egészségéért

Új kurzusokkal támogatja tanulási nehézséggel küzdő hallgatóit az SZTE


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.






Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *