2020. October 23., Friday

szte_the_202021

Tájékoztató a COVID-19 járványhelyzet utazási szabályaival összefüggésben, 2020. augusztus 25.


A tanév kezdetének közeledtével, annak érdekében, hogy a Magyarországra, illetve a Szegedi Tudományegyetemre (továbbiakban: SZTE) történő eljutásuk akadálymentesen megvalósulhasson, információs csomagot nyújtunk Önöknek, amely további hasznos információkat tartalmaz az utazásról, a szállásról, önellátásáról és a félév kezdetéről.

 

Az egyetem jelenléti vagy online oktatást fog nyújtani?

 

A jelenlegi magyarországi járványügyi helyzettel összhangban SZTE szeptember 7-én tervezi megkezdeni az oktatást a 2020-2021 tanévben jelenléti oktatás formájában, a járványügyi szabályok betartásával.

 

Az Egyetem tudatában van annak, hogy sok hallgató / leendő hallgató problémákba ütközik a Magyarországra való utazás során, ezért az Egyetem rugalmas a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumával. Ha a hallgató szeptember 1-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie és minden órát online kell követnie addig míg nem tud becsatlakozni a jelenléti képzésbe, amely legkésőbb 2020. október 25. lehet. 2020. október 26-tól a hallgatónak kötelező részt venni személyes órákon. A későn érkező hallgatók számára a tanulmányi egységek lehetőséget biztosítanak az elmulasztott órák pótlására.

A hallgatóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy 14 napos karantén esetén a legkésőbbi érkezési időpont 2020. október 11. lehet.

 

 

Hogyan készülhet fel a magyarországi utazásra?

 

A magyarországi utazás megtervezése során döntő fontosságú, hogy folyamatosan ellenőrizze az aktuális belépési követelményeket, melyeket a Magyar Konzuli Szolgálat tesz közzé.

 

Mivel a jogszabályok gyakran változnak a jelenlegi járványhelyzet miatt, azt is kérjük, hogy rendszeresen kövesse figyelemmel az Egyetem honlapját, továbbá a Dream Apply felületen és Neptun rendszeren keresztül, illetve a személyes e-mail címeikre küldött üzeneteket, melyek releváns és naprakész információkkal tudnak szolgálni a Magyarországra való belépéssel kapcsolatos követelményekről.


Magyarország Kormánya új típusú Tanulmányi Igazolást alakított ki azok számára, akik tanulmányaik folytatása céljából kívánnak belépni Magyarországra. Az újonnan felvett és a felsőbb éves hallgatókat is kérjük, hogy töltsék ki az alábbi linken található űrlapot, ahhoz, hogy az Igazolást ki tudjuk állítani.

https://modulo.etr.u-szeged.hu/Modulo2/default/forms/details/1914822

Az újonnan felvett hallgatóknak az űrlap kitöltéséhez először regisztrálniuk kell a Neptun tanulmányi rendszerbe, melyet az alábbi linken tudnak megtenni. https://service.neptun.u-szeged.hu/neptun/SZTE_Pass.aspx

Az űrlap kitöltése után azonnal letölthető az Igazolás. Azon hallgatók, akik informatikai problémák miatt nem tudják kitölteni az űrlapot vagy letölteni az Igazolást, kérjük, írjanak e-mailt az arrival@szte.hucímre, és e-mailben küldjük el az Igazolást a megadott személyes e-mail címekre. Kérjük, az Igazolást nyomtassa ki, hozza magával, és kérés esetén mutassa meg az illetékes hatóságoknak.

Ha már úton van Magyarországra, vagy már nem tudja megváltoztatni az indulásának időpontját, és nem tudja letölteni az új Igazolást, kérjük, hozza magával az összes, a Szegedi Tudományegyetem vagy a Tempus Közalapítvány által korábban megküldött dokumentumot (felvételi igazolások). Ezekkel továbbra is be tud belépni Magyarországra, de ajánlott, hogy az új Igazolás is Önnél legyen.

 

Az alábbiakban ismertetjük a jelenlegi szabályozást, illetve gyakran ismételt kérdéseket igyekszünk megválaszolni:

 

 

Belépés Magyarországra

 

Magyarország Kormánya a COVID-19 általi fertőzöttségi szintjük alapján az országokat és régiókat 3 típusba sorolta: zöld, sárga és piros.

 

- A zöld a biztonságos / enyhén sújtott országokat vagy régiókat jelenti.

 

- A sárga a közepesen érintett országokban vagy régiókban van.

 

- A vörös országok vagy régiók a leginkább érintett országok vagy régiók, ahol a legtöbb a naponta regisztrált újonnan fertőzött.

 

A zöld országokból vagy régiókból érkező hallgatók korlátozás nélkül utazhatnak Magyarországra.

 

A sárga és piros jelzésű országokból vagy régiókból utazó hallgatókat a beléptetés során speciális egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és amennyiben nem tudják hitelt érdemlően igazolni azt, hogy jelenleg nem fertőzöttek SARS-CoV-2 vírussal, vagy már átestek a fertőzésen, abban az esetben lakóhelyen letöltendő 14 napos karantént rendel el a járványügyi hatóság.

 

Amennyiben a belépéskor felmerül annak gyanúja, hogy SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, úgy a hatóság közegészségügyi intézményben fogja elrendelni a 14 napos karantént.

 

A 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult hallgatók az úgynevezett osztályozott országokból (zöld, sárga és piros) is beléphetnek Magyarországra, feltéve, hogy beutazásukkor érvényes tartózkodási engedélyt (vagy D típusú tanulmányi célú vízumot) mutatnak be, a magyar bevándorlási hatóság által igazolta hosszú távú tartózkodáshoz való jogát

 

A fenti kategóriába nem tartozó hallgatóknak a határátlépést megelőzően be kell nyújtaniuk egy méltányossági kérelmet a beutazásuk engedélyezéséhez.

 

A jelenleg hatályban lévő jogszabályok alapján: „Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a hallgató a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy ha hitelt érdemlően igazolja, hogy a belépést megelőző hat hónapban már átesett a betegségen.

 

Nem éri hátrány tanulmányai megkezdésével kapcsolatban, ha a két teszt elvégeztetése miatt pár nappal később érkezik meg az országba.

 

Amennyiben nem rendelkezik két negatív, fenti feltételeknek megfelelő PCR teszttel, a Szegedi Tudományegyetemen is elvégezhető a teszt.


 

Folyamatabra_2020_08_20_HUN

 


Hol kell tartózkodnom az otthoni karantén alatt?

 

Ha Stipendium Hungaricum hallgató, kollégiumban kerül elhelyezésre a 2020/21-es tanév őszi félévében (egészségügyi programok hallgatói: Apáthy Kollégium, nem egészségügyi hallgatók: Öthalmi Kollégium.) Azon Stipendium Hungaricum hallgatók, akiknek már van lakása, egyéb magyarországi lakóhelye, természetesen mehetnek a saját tartózkodási helyükre, részükre nem kötelező a kollégiumi elhelyezés.

   

Az önköltséges hallgatóknak a tartózkodási engedélyükben feltüntetett szálláshelyen vagy a vízumkérelemben megadott címen kell tartózkodniuk a karantén ideje alatt.

 

FONTOS MEGJEGYZÉS: Ha érkezését megelőzően már bérelt lakást, az is szolgálhat a karantén helyszínéül.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a rendőrség rendszeresen ellenőrzi, hogy Ön az otthoni karantén címén tartózkodik-e. Ha a rendőrség nem találja meg az adott címen, akkor akár a Magyarország területéről történő kiutasítást is elrendelheti az idegenrendészeti hatóság.


Azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatók részére, akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, az Egyetem karantén kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az alábbi helyszíneken:

  • Orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: Apáthy Kollégium (Szeged, Apáthy István utca 4.)
  • Nem orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: SZTE Öthalmi Diáklakások (Szeged, Budapesti út 7.)


Az otthon letöltendő karanténnal kapcsolatos további információkat itt talál.

 

 

Lerövidíthető a kötelező otthoni karantén 14 napos időtartama?

 

Az Egyetem az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy amennyiben bármely hallgató 2020. augusztus 26. napján vagy azt követően elhagyja Magyarország területét és visszatérésekor karanténkötelezettsége keletkezik, úgy a térítésmentes tesztelést nem áll módunkban biztosítani.


További kérdés esetén kérjük keressék alábbi elérhetőségeinket:

0-24-ben hívható call center: +36-62-546-800

e-mail: arrival@szte.hu

 

 

Hogyan tudom ellátni magam az otthoni karantén alatt?

 

Mivel nem hagyhatja el a lakást, rendeléssel tudja fedezni szükségeleteit. Kérjük, győződjön meg arról, hogy van-e bankkártyája, amely felhasználható forintban történő fizetéshez.


Íme egy rövid lista, mely tartalmaz olyan éttermeket, élelmiszeráruházat, ahonnan telefonon vagy online is lehet rendelni.

 

 

Jelenleg Magyarországon tartózkodom, de szeretném elhagyni az országot, és visszatérni a félév kezdetére. Ez lehetséges?

  

Lehetőség van az ország elhagyására, azonban ez nem ajánlott, mivel a visszatérés nem garantálható. Abban az esetben, ha vissza akar térni Magyarországra, számítania kell karanténkötelezettségre.

 

SZTE Experience

88230747_579429582645723_6638902769593876480_o_1

Ferdous Rahman – Faculty of Law and Political Sciences

My name is Ferdous Rahman and I am from Bangladesh. I am pursuing doctoral studies at the Department of Private International Law at the Faculty of Law and Political Science under the Stipendium Hungaricum Programme. Currently I am in the first year of my four-year PhD programme. I came to know about SZTE while exploring for the Stipendium Hungaricum programme. Among the other available options, this was my first choice. Apart from its excellent ranking, I got my supervisor with similar research interest. The increasing number of international students gave me a comfort of having a cosmopolitan environment. After starting my studies here in September 2019, I am convinced that I could not expect more. For prospective students, I would advise that SZTE can be their next home as I got mine. Everyone here including the professors, the administrators, and the students are very friendly and helpful. They make studies a joyous journey instead of pile of classes and books. After my graduation, I will return to my home country. The knowledge and the experience that I have been receiving here will be a great resource for my academic career. I intend to continue my research further and expect to contribute to policy formulation at national and international level."

DSC_0369

Nikki - Faculty of Health Sciences and Social Studies

My name is Nikki and I am from Iran. Currently I am a second year student studying Physiotherapy at the University of Szeged. I really like the Environment of Szeged as it is a true University City where you can meet people from around the world. I consider Szeged as my second home since I have established my own path here and I have a lot of friends who make me feel home. The reason why I came to Szeged is because I was informed by one of my friends about the fact that the University degrees are EU accredited and will help me to reach my goals and open doors for future job opportunities. Once I have obtained my degree, I would like to stay in Hungary and pursue a post graduate program. Later on I will seize the opportunity to gain some job experience in my field here in Hungary before I hold my ground in Europe.

More...