sztegeoinformatika1

Új menő, modern, mesterszak az SZTE-n: geoinformatika

A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével.

A földtudományi és informatikai ismereteket is felölelő geoinformatika különösen hatékony az összetett környezeti-társadalmi-gazdasági problémák megoldásában és az ehhez kötődő döntéshozási folyamatokban, mert megbízható, teljes és naprakész információkat biztosít.

sztegeoinformatikaszeged

 

– A geoinformatika mesterképzést a vállalati és ipari partnereinkkel szoros együttműködésben dolgoztuk ki, válaszul a multidiszciplináris szakemberek iránt megnövekedett hazai és nemzetközi keresletre. Célunk, hogy felkészítsük itt tanuló hallgatóinkat egy sikeres szakmai életpályára a földrajzi információs (GI) rendszereket használó ágazatok globális, széles skáláján – mondta Dr. Mucsi László, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanaszék oktatója, a képzés szakfelelőse.

 sztegeoinformatikadron

A szakra jelentkezhetnek természettudományi, például földrajz, földtudomány, környezettan vagy informatikai (programtervező informatikus), műszaki (pl. környezetmérnök, földmérő mérnök) vagy agrár képzési terület (agrármérnök) alapszakjain diplomát szerzettek. Az SZTE a nappali képzés mellett, levelező képzést is indít. A levelező képzés különösen előnyös lehet azoknak, akik alap vagy mester diplomával rendelkeznek és már a szakterületen dolgoznak.

 sztegeoinformatika3

A GIS ( földrajzi információs rendszer) a digitális térképezési technológia egy formája

A képzés alkalmassá tesz

• térbeli jelenségek, folyamatok és információk értelmezésére;

• adatgyűjtésre és adatbázisok kezelésére;

• kreatív kiértékelési, 2-3-4D elemzési műveletek elvégzésére;

• modellalkotásra és a teljes térbeli folyamatra vonatkozó következtetések levonására;

• geoinformatikai alkalmazásokkal kapcsolatos tanácsadásra, projektszintű feladatok tervezésére és kivitelezésére;

• a döntéshozókat támogató geoinformatikai rendszerek létrehozására. sztegeoinformatika2

A képzési idő alatt egy hathetes szakmai gyakorlatot teljesítenek a hallgatók, az SZTE egyik vállalati partnerénél és további munkatapasztalatokat szerezhetnek, ha a második félévtől a kooperatív képzést választják.

A mesterképzés (MSc) ideje 4 félév. A mesterszak felvételi szabályzata itt olvasható.

A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.

 Lévai Ferenc

Fotó, ábrák: SZTE TTIK FFI


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


További hallgatói vélemények >>>


Események