SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. december

Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották Karikó Katalint és elnyerte a Benjamin Franklin Érmet
„A világ legjobb és legokosabb elméit” 1824 óta díjazza a Franklin Intézet. A tudományos oktatás és fejlesztés egyik legrégebbi amerikai központja a legmodernebb, az mRNS-alapú vakcinák létrehozását felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant jutalmazza a 2022-es Benjamin Franklin Éremmel. Az SZTE és a Pennsylvaniai Egyetem professzorát, a BioNTech vezető alelnökét Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották.

Tovább >>>

„Aki átélte, hogy milyen egy érintetlen földet megbolygatni” – Kiállításon a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének 100 éve
A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatához csatlakozva az egykori Archaeológiai Intézet és a mai SZTE – BTK Régészeti Tanszék „Egyetemünk régészeti feladatai” címmel kiállítást szervezett az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumában. A kiállítás december 1-jén nyílt meg és december 17-ig látogatható.

Tovább >>>

Az SZTE-n tett látogatást az Újvidéki Egyetem rektora
Prof. Dr. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora, Prof. Dr. Sabina Halupka-Rešetar, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, valamint Ana Šoti, a Kulturális és Projektmenedzsment Iroda vezetője tett látogatást 2021. december 2-án a Szegedi Tudományegyetemen.

Tovább >>>

"Új modell, új lehetőség a kiválóságunkért!" - Prof. Dr. Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár rektori pályázata
Prof. Dr. Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár rektori megbízásának ellátásra benyújtott pályázata ide kattintva elolvasható.

Tovább >>>

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi versenyen „találkozott” Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert
2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

Tovább >>>

Karikó Katalinról kisbolygót neveztek el a csillagászok
A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő két csillagász 2002-ben fedezte fel azt az aszteroidát, amely immár Karikó Katalin nevét viseli. Az SZTE kutatóprofesszorán, az mRNS-alapú orvosi technológia kidolgozásában kulcsszerepű, világhírű biokémikuson kívül most további 14 magyar személyiségről neveztek el „űrsziklát”. Az 1,5 kilométer átmérőjű „Karikókatalin” 3,7 év alatt kerüli meg a Napot. A kisbolygókutatás egyik hazai központja az SZTE.

Tovább >>>

Átvették nyereményüket az idén először megrendezett CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győztesei
2021. december 2-án átvették az idén először megrendezett CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győztesei az oklevelüket és a Coursera for SZTE ajándékcsomagokat. Az ünnepélyes átadó a Rektori Hivatal épületében zajlott, a díjakat Szakál Péter oktatási igazgató adta át.

Tovább >>>

Egyedülálló gégeműtéti eljárást dolgozott ki Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora
Az egész világon egyedülálló az a gyermekeknél alkalmazott gégeműtéti eljárás, amelyet az elmúlt években Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora alakított ki. Az innovatív beavatkozás egylépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek. Ez az eljárás segített a közelmúltban egy mindössze 1 hónapos újszülöttön is.

Tovább >>>

Elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása
Legmagasabb pontjához ért a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar felújítása: visszakerült eredeti helyére az 1882-ben emelt, 1960-ban lebontott kupola. Az 1,8 milliárd forint értékű beruházás bokrétaünnepét 2021. december 10-én tartották. A Tisza Lajos körúti épület műszaki fejlesztése és belső terének szerkezeti rekonstrukciója még zajlik.

Tovább >>>

Együttműködési szándéknyilatkozatot kötött az SZTE a belgrádi Bűnügyi Nyomozó és Rendőrségi Tanulmányok Egyetemmel
Az SZTE-n tett látogatást a belgrádi Bűnügyi Nyomozó és Rendőrségi Tanulmányok Egyetemének rektorhelyettese.

Tovább >>>

A brit toplistán az SZTE továbbra is az egyik legjobb hazai egyetem
Felállította legújabb nemzetközi rangsorát a brit Quacquarelli Symonds (QS), amely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékeli. A Szegedi Tudományegyetem idén a 29. helyen végzett, így továbbra is az ország egyik legjobb egyetemének számít ezen a listán.

Tovább >>>

A Karikó – Pardi kutatópáros múltját, jelenét és jövőjét is összeköti a Szegedi Tudományegyetem
A Karikó Katalin Ösztöndíjat elnyert Pardi Norbertet a Gábor Dénes-díjat átadó ünnepségen a világhírű kutató, az SZTE professzora méltatta 2021. december 17-én. Az ebből az alkalomból készült interjúban bepillantunk a Pennsylvaniai Egyetem kutatói laboratóriumának mindennapjaiba, a jövőbe nézve az univerzális influenza elleni vakcina és az mRNS-alapú technológia lehetőségeiről is szó esik.

Tovább >>>

Prof. Dr. Trócsányi László Bocskai István-díjban részesült
A Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa Bocskai István-díjat adományozott Prof. Dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselőnek, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjának.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website