Erasmus_S-29

13 országból érkeztek hallgatók az SZTE-re az ERASMUS+ program keretében

A tavaszi félévében az ERASMUS+ program keretében 120 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Negyvenhárman teljes tanéves hallgatók, hetvenhét fő pedig a 2. félévre érkezett. Az Orientációs Napok során az érintettek megismerhetik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti felépítését, infrastruktúráját és számos praktikus tanácsot kaphatnak, amelyek még könnyebbé és hasznosabbá teszik a Szegeden tartózkodásuk idejét.

2023. február 6-án az SZTE Rektori Épületében várták az újonnan érkező Erasmus + hallgatókat az SZTE NKI Nemzetközi Képzések Irodája munkatársai. Az Orientációs Napokkal kezdődött meg a félév annak a 120 külföldi hallgatónak, akik 13 ország 52 városának 62 egyeteméről érkeztek a Szegedi Tudományegyetemre.

Erasmus_W-8

A legtöbben Franciaországból és Törökországból jöttek és az egyetem 8 karán fognak tanulni a szemeszterben.

A küldő intézmény országa szerint (fő)

1 Franciaország 26

2 Törökország 25

3 Olaszország 16

4 Spanyolország 15

5 Románia 12

6 Portugália 9

7 Németország 7

8 Görögország 4

9 Hollandia 2

10 Bulgária 1

11 Csehország 1

12 Lengyelország 1

13 Szerbia 1

Erasmus_W-28

A jog, a bölcsészet és az orvostudomány vonzotta idén a legtöbb Erasmus+ programban érintett diákot.

A fogadó kar szerint (fő)

SZTE ÁJTK 32

SZTE BTK 29

SZTE SZAOK 20

SZTE MK 13

SZTE TTIK 12

SZTE GTK 9

SZTE JGYPK 4

SZTE GYTK 1

Az Erasmus Student Network Szeged 2003 óta támogatja a külföldi hallgatók beilleszkedését. Amellett, hogy az egyetemi ügyintézésben segítik őket mentoraik, kulturális programokat is szerveznek a diákoknak. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Iroda munkatársai tájékoztatták a hallgatókat – többek között – a beiratkozás és a kurzusfelvétel menetéről, és az Erasmus+ hallgatói hasznos információhoz jutottak például az itt tartózkodásukkal kapcsolatban felmerülő, hivatalos ügyintézésről is. Idén a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az érdeklődők az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatásával nem csak elméleti ismereteket kaptak a Neptun, a CooSpace és a Modulo használatáról, hanem gyakorlatban ki is próbálhatták ezeket a rendszereket.

Dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának igazgatója az Orientációs Napok alkalmából köszöntötte a programban részt vevő diákokat és hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem 22 ezer hallgatója közül majdnem ötezren külföldről, több mint 110 különböző országból érkeztek, így a most csatlakozók színes és multikulturális közegben kezdhetik meg tanulmányaikat. Az igazgató biztosította a hallgatókat, hogy bármilyen problémájukkal nyugodtan fordulhatnak az Erasmus Student Network és az SZTE Nemzetközi és Külkapcsolati Igazgatóságának munkatársaihoz, valamint mentoraikhoz, akik azon lesznek, hogy segítsenek, ha kell.

Erasmus_Bene_Tamas

– Külföldön tanulni kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, és barátokra is szert tehet, aki nyitott szemmel járja Szeged utcáit, ami azért is nagyszerű élmény, mert az egyik legnagyobb előnye az egyetemnek, hogy a különböző karok és egyetemi épületek a város központjában találhatóak, vagyis bárhol találkozhatnak az egyetemisták hallgatótársaikkal, barátaikkal, akár az órák között vagy után – mondta Dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának igazgatója.

Erasmus_W-10

Az esemény megvalósulását az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatta.

A projekt a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

Lévai Ferenc

Nyitókép: Az SZTE Erasmus+ külföldi hallgatói 2023.02.07-én a Rektori Épület előtt, Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.
Toth_BalazsTóth Balázs - MK, élelmiszermérnök

Az ismerőseimtől sokat hallottam, hogy nagyon jó egyetem az SZTE, sok lehetőséget ad az intézmény, pezsgő a diákélet, Szeged igazi egyetemváros. Azért választottam a Mérnöki Kart, mert élelmiszer-mérnöki szakra akartam jönni, és szerintem Szeged az az egyetem az országban, ahonnan a legképzettebb mérnökhallgatók kerülnek ki, s biztosan tudnak jó munkát találni. A tantárgyak nagyon nehezek, de a tanárok segítőkészek.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *