A_tankonyveken_tul

Felkészülési segédlettel támogatja a természettudományos és humántárgyakból érettségizőket az SZTE Alma Mater programja

A 2017-ben indított kezdeményezés lehetőséget biztosít az érettségiző diákoknak, hogy áttekinthetőbbé váljanak számukra az egyetemi szakok által támasztott elvárások. A természettudományos anyagok (matematika, fizika, biológia, kémia) mellett elérhetőek a humán terület (magyar nyelv és irodalom, történelem) segédletei is az SZTE Alma Mater YouTube-csatornáján.

Az érettségi vizsgára felkészítő program eredetileg öt oktatóvideó közzétételét vállalta matematika, fizika és kémia tárgyakból. Ez a szám mára 11-re bővült, és a humán tárgyak is helyet kaptak benne. A videók tematikája hasonlóképp épül fel. Az érettségi vizsgák menetét, a feladatlap, vagy tételsor ismertetését, a különös odafigyelést igénylő feladatleírások értelmezését és az értékelést foglalják magukba. A YouTube-anyagok időtartama fél – egy óra körüli; hasonló a középiskolai tanórákhoz. A Szegedi Tudományegyetem oktatói, illetve középiskolai tanárok segítik a felkészülést. Az egyes videókban közös a tantárgyi– és vizsgakövetelmény ismertetése, és az alapvető vizsgázói hibalehetőségekre figyelmeztetés, valamint az is, ezeket hogyan lehet elkerülni.

A segédletek nagy hangsúlyt fektetnek a feladatok legalapvetőbb kikötéseire is, segítve a tanulókat, hogy a példák leírásán és a szövegértésen ne csússzanak el. Az írásbeli és szóbeli vizsgák felépítése, menete egyaránt szóba kerül. A videók végig vezetnek a feladatlapon, hogy azok számára is egyértelmű legyen a segédlet, akik esetleg még nem találkoztak érettségi vizsgalappal. Az esetleges mértékegység-átváltásokat, segédeszközök használatát (számológép, történelematlasz) is tartalmazzák; még a helyes beállításokra, rejtett funkciók elérésére is figyelmeztetnek.

A vizsgák időbeosztását, a szóbeli vizsgákon a feleletre és a felkészülésre szánható időkeretet is ismertetik. A videók külön kiemelt pontban részletezik a tételek helyes felépítését és azok ismertetését, továbbá az értékelés szempontjait. Matematika tárgyból például külön, példákkal illusztrálva figyelmeztetnek a húzott tétel ismertetésére és bizonyítására is. Biológiából a témakörök átvétele után a videók kiemelik, hogy az érettségi főleg a lexikális tudás alkalmazásának felmérésére épül, ezért az embertan és az ökológia megfelelő elsajátítása a legfontosabb a vizsgázó számára. Kémiából és fizikából a helyes, pontos olvasás kiemelendő, hiszen az egyes mértékegységek, mennyiségek átváltása elengedhetetlen a feladatok megoldásához; ezen kívül a függvénytábla és számológép használatára is felhívják a figyelmet. A történelem-videók a rendszeres tanulás fontosságát hangsúlyozzák, a logikai ismeretek összekapcsolásának szükségességét emelik ki, külön kitérve a szövegalkotás fontosságára az esszéfeladatok szempontjából. Magyar nyelv és irodalomból pedig a vizsga összetettségére figyelmeztetnek leginkább. A szövegértési és szövegalkotási feladatok szétválasztásával az értékelés igazságosabb, azonban feladatok teljesítése nehezebbé vált a videók tanulsága szerint. A szövegalkotás csak gyakorlás útján sajátítható el, és a vizsgán nagy hangsúlyt kap a nyelv- és helyesíráshelyesség is. A szóbelikhez érdemes tételgyűjteményt alkalmazni; ezek a tankönyvboltokban elérhetők.

A megtekintési számok és kommentek alapján a diákok szívesen használják, így idén is ajánljuk az alapos felkészülést kiegészíteni segédanyagainkkal is.

A videók elérhetőek a YouTube-ról itt:

https://www.youtube.com/watch?v=h5J2TBpkLrQ&list=PLoJAjWnl0rn6V3Jm2IykYdx1CAdXyxQOw&index=1

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Marx_Eva_felveteliMarx Éva - BTK, magyar

Elsőéves hallgatóként nincs még sok tapasztalatom, de azt már ennyi idő után is elmondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok az egyetemmel. A közvetlen tanárok, szakmai felkészültségük, a gazdag könyvtári állomány, a színes kulturális programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végzéskor ne csak elismert diplomát kapjak, hanem az egyetemi éveket hasznosan is töltsem.



nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *