A_tankonyveken_tul

Felkészülési segédlettel támogatja a természettudományos és humántárgyakból érettségizőket az SZTE Alma Mater programja

A 2017-ben indított kezdeményezés lehetőséget biztosít az érettségiző diákoknak, hogy áttekinthetőbbé váljanak számukra az egyetemi szakok által támasztott elvárások. A természettudományos anyagok (matematika, fizika, biológia, kémia) mellett elérhetőek a humán terület (magyar nyelv és irodalom, történelem) segédletei is az SZTE Alma Mater YouTube-csatornáján.

Az érettségi vizsgára felkészítő program eredetileg öt oktatóvideó közzétételét vállalta matematika, fizika és kémia tárgyakból. Ez a szám mára 11-re bővült, és a humán tárgyak is helyet kaptak benne. A videók tematikája hasonlóképp épül fel. Az érettségi vizsgák menetét, a feladatlap, vagy tételsor ismertetését, a különös odafigyelést igénylő feladatleírások értelmezését és az értékelést foglalják magukba. A YouTube-anyagok időtartama fél – egy óra körüli; hasonló a középiskolai tanórákhoz. A Szegedi Tudományegyetem oktatói, illetve középiskolai tanárok segítik a felkészülést. Az egyes videókban közös a tantárgyi– és vizsgakövetelmény ismertetése, és az alapvető vizsgázói hibalehetőségekre figyelmeztetés, valamint az is, ezeket hogyan lehet elkerülni.

A segédletek nagy hangsúlyt fektetnek a feladatok legalapvetőbb kikötéseire is, segítve a tanulókat, hogy a példák leírásán és a szövegértésen ne csússzanak el. Az írásbeli és szóbeli vizsgák felépítése, menete egyaránt szóba kerül. A videók végig vezetnek a feladatlapon, hogy azok számára is egyértelmű legyen a segédlet, akik esetleg még nem találkoztak érettségi vizsgalappal. Az esetleges mértékegység-átváltásokat, segédeszközök használatát (számológép, történelematlasz) is tartalmazzák; még a helyes beállításokra, rejtett funkciók elérésére is figyelmeztetnek.

A vizsgák időbeosztását, a szóbeli vizsgákon a feleletre és a felkészülésre szánható időkeretet is ismertetik. A videók külön kiemelt pontban részletezik a tételek helyes felépítését és azok ismertetését, továbbá az értékelés szempontjait. Matematika tárgyból például külön, példákkal illusztrálva figyelmeztetnek a húzott tétel ismertetésére és bizonyítására is. Biológiából a témakörök átvétele után a videók kiemelik, hogy az érettségi főleg a lexikális tudás alkalmazásának felmérésére épül, ezért az embertan és az ökológia megfelelő elsajátítása a legfontosabb a vizsgázó számára. Kémiából és fizikából a helyes, pontos olvasás kiemelendő, hiszen az egyes mértékegységek, mennyiségek átváltása elengedhetetlen a feladatok megoldásához; ezen kívül a függvénytábla és számológép használatára is felhívják a figyelmet. A történelem-videók a rendszeres tanulás fontosságát hangsúlyozzák, a logikai ismeretek összekapcsolásának szükségességét emelik ki, külön kitérve a szövegalkotás fontosságára az esszéfeladatok szempontjából. Magyar nyelv és irodalomból pedig a vizsga összetettségére figyelmeztetnek leginkább. A szövegértési és szövegalkotási feladatok szétválasztásával az értékelés igazságosabb, azonban feladatok teljesítése nehezebbé vált a videók tanulsága szerint. A szövegalkotás csak gyakorlás útján sajátítható el, és a vizsgán nagy hangsúlyt kap a nyelv- és helyesíráshelyesség is. A szóbelikhez érdemes tételgyűjteményt alkalmazni; ezek a tankönyvboltokban elérhetők.

A megtekintési számok és kommentek alapján a diákok szívesen használják, így idén is ajánljuk az alapos felkészülést kiegészíteni segédanyagainkkal is.

A videók elérhetőek a YouTube-ról itt:

https://www.youtube.com/watch?v=h5J2TBpkLrQ&list=PLoJAjWnl0rn6V3Jm2IykYdx1CAdXyxQOw&index=1

SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Monori CsengeMonori Csenge – BTK – néprajz

Azért jelentkeztem Szegedre, mert az SZTE egy nagyon kiemelkedő és jó hírű egyetem. Az oktatás rendkívül színvonalas. Nagyon szeretek ide járni, mert sok rendezvény szól a hallgatóknak, amelyeken igazán jól ki lehet kapcsolódni a tanulás mellett is. Nálunk különösen jó a közösség is, tanulás szempontjából nagyon segítőkész mindenki.

kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.
További hallgatói vélemények >>>


Események