SZTE_Nyilt_nap

Középiskolásokkal telt meg a TIK

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

Rengeteg érdeklődőt vonzott idén is a szegedi egyetem szülői értekezlettel egybekötött nyílt napja. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában képzési kiállításon mutatkozott be az egyetem 12 kara, Tanárképző Központja és szolgáltatói egységei. A standoknál mindenki feltehette kérdéseit a képzésekkel, ösztöndíjjak, kollégiumokkal, szórakozási lehetőségekkel kapcsolatban.

Az érdeklődőket 10 órakor a Kongresszusi teremben Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte, majd bemutatta a Szegedi Tudományegyetem nyújtotta lehetőségeket. Elmondta: a nyílt nap egyben szülői értekezlet is, hiszen a felsőoktatási felvételi döntés egy olyan meghatározó lépés, amelyhez a családnak közösen kell gondolkodnia. A szülőknek is kellő információval kell rendelkezniük ahhoz, hogy társként segíteni tudják a fiatal felnőtteket. – Tizenhárom képzési terület, 12 kar, 22 000 hallgató, 2 225 oktató, 1 100 minősített oktató, 114 doktori program – jellemezte az SZTE-t számokkal. Kiemelte: a Tisza-parti intézmény évek óta Magyarország legjobb egyeteme a QS rangsorán, a HVG friss felsőoktatási listáján pedig a legjobb magyar egyetem az oktatók kiválósága alapján.

Az intézményben elérhető ösztöndíjak kapcsán elmondta: az egyetem széleskörű támogatási rendszere kiválósági, tanulmányi és szociális alapon nyújt segítséget minden hallgatónak, sőt, már a középiskolásokat is ösztöndíjjal támogatják. Az akár 150 ezer forintos SZTE START ösztöndíjra azok a felvételizők pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek az egyetemre és felvételt nyernek. A pedagógusképzés támogatására létrehozták a Zirzen Janka programot, a havi 100 ezer forintos támogatásra felmenő rendszerben azok a tanulók pályázhatnak, akik az SZTE vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógus szakjára adják be első helyen jelentkezésüket. Emellett az egyetem számos vállalati partnere is ösztöndíjakat kínál.


nyilt_nap2023
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.

A kollégiumi elhelyezés kapcsán kitért arra, hogy Szegeden kari, karközi és szakkollégiumok több mint 4 000 férőhellyel várják az elsőéveseket. Előadásában kiemelte az SZTE nemzetközi kapcsolatait is, az intézmény az Erasmus programban 36 ország 556 partneregyetemével áll kapcsolatban, de a külföldi tapasztalatszerzésre kiváló lehetőség a 9 európai egyetemet tömörítő EUGLOH szövetség (European University Alliance for Global Health) is, csakúgy, mint a Coursera online oktatási platform.

A nyílt napon az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Felvételi Főosztályának vezetője, Pethő Judit a felvételi változásokról és a felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatta az érdeklődőket, majd Chornitzer Péter üzleti vezérigazgató-helyettes ismertette a Diákhitel Központ Zrt. lehetőségeit.

Az alagsori teremben bemutatkozott az SZTE Junior Akadémia, a Mathias Corvinus Collegium és a határon túli jelentkezők is hasznos információhoz jutottak.

Aki lemaradt az SZTE nyílt napjáról, az alábbi linken visszanézheti a rendezvényt.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • április 22.
    11:00 - 18:00
    A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatásba jelentkezők a felvételiben megszerezhető 100 többletpontot az intézmények kínálatából gyűjthetik össze, tehát a lista intézményenként eltérő lehet, emiatt az intézményi pont elnevezést kapta 2024-től. A Szegedi Tudományegyetem 12 karon több, mint 380 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton országos beiskolázással.