SZTE JGYPK

Különleges lehetőség a tanároknak – könyvtárostanár mesterképzés az SZTE-n

A könyvtár tudástár, s az ebben való eligazodás roppant hasznos készség világunkban, amely a gyorsan terjedő információkra épül. A könyvtár világában való jártasságot és ennek a tudásnak a továbbadását tanulhatják a hallgatók a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a 2023/24-es tanévtől.

„Rend a lelke mindennek” – szól a sokszor hallott mondat, mely tökéletesen leírja a könyvtárak alapelvét. A tudás és információhalmazok közti magabiztos tájékozódás kiemelkedő napjainkban is, s fontos, hogy gyerekkorban megkezdődhessen ennek a képességnek az elsajátítása. Az iskolai könyvtárak erre jó lehetőséget is biztosítanának, ám van-e elég jól képzett tanár e könyvtárak irányítására?

Ebben próbál most változást hozni a könyvtárostanár képzés, amely a már tanári vagy tanítói diplomával rendelkezőket segítené egy új tudományterület megismerésében és felkészítené őket a megszerzett ismeretek továbbadására.

 

A képzés alkalmassá tesz:

– A nevelési-oktatási intézmények könyvtáraiban, a közkönyvtárakban, a kettős funkciójú könyvtárakban, az integrált intézményekben az információs műveltség mentori és pedagógiai munkájának ellátására
– tanári munka szakterületi, pedagógiai-pszichológiai, szakmódszertani, gyakorlati feladatainak hagyományos és elektronikus információ forrásokkal történő támogatására
– könyvtárlátogató gyermekek és fiatalok fejlettségi szintjének megfelelő tananyagrendszerek tervezésére, fejlesztésére
– különböző szakterületi könyvtári tanórák szervezésére.

 

„A képzés a szakmai tárgyakra helyezett nagy hangsúllyal és a szakmai gyakorlat biztosításával gyakorlatilag egy olyan harmadik szak elvégzését jelenti, mely egyben szakmaként is használható a munkaerőpiacon” – mondja a mesterképzésről Molnárné Urbanik Tímea Dr., az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Tanszék főiskolai docense, a szak felelőse. A szak nappali tagozata emellett különféle tanári diplomákkal párosítható, így egy nagyobb terület mellé remek alternatíva lehet, hogy könnyebben elvégezhető szakpárral dolgozhassanak a pedagógusok. Az egyetem nappali képzésén további újdonság még a román, szlovák, digitális kultúra (informatikatanár) tanári szakokkal történő párosítás.

További tendencia a karon a jövőt tekintve, hogy bármely szakkal párosítható legyen a mesterképzés, így biztosítva a tágabb látókör, új nézőpontok megjelenését is az iskolai könyvtárakban.

 

A mesterképzés ideje 4 félév, levelező tagozaton.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Gal_ErikaGál Erika - FOK, fogorvos

Nem bántam meg, hogy az SZTE Fogorvostudományi Karára járhatok. Az oktatás nagyon magas színvonalat képvisel, ráadásul nagyon jó kis közösségbe csöppentem. A tanárok korrektek, a tananyag elérhető, csak tanulni kell. Ráadásul minden év végén van nyári gyakorlat, ami kötelező jellegű. Az egyetem gyakorlati helyet is biztosít itt a szegedi klinikán, ezen felül minden államilag támogatott diákjának tömegközlekedési bérletet és jegyzettámogatást biztosít, amit rendkívül hasznosnak tartok.



További hallgatói vélemények >>>