SZTE JGYPK

Különleges lehetőség a tanároknak – könyvtárostanár mesterképzés az SZTE-n

A könyvtár tudástár, s az ebben való eligazodás roppant hasznos készség világunkban, amely a gyorsan terjedő információkra épül. A könyvtár világában való jártasságot és ennek a tudásnak a továbbadását tanulhatják a hallgatók a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a 2023/24-es tanévtől.

„Rend a lelke mindennek” – szól a sokszor hallott mondat, mely tökéletesen leírja a könyvtárak alapelvét. A tudás és információhalmazok közti magabiztos tájékozódás kiemelkedő napjainkban is, s fontos, hogy gyerekkorban megkezdődhessen ennek a képességnek az elsajátítása. Az iskolai könyvtárak erre jó lehetőséget is biztosítanának, ám van-e elég jól képzett tanár e könyvtárak irányítására?

Ebben próbál most változást hozni a könyvtárostanár képzés, amely a már tanári vagy tanítói diplomával rendelkezőket segítené egy új tudományterület megismerésében és felkészítené őket a megszerzett ismeretek továbbadására.

 

A képzés alkalmassá tesz:

– A nevelési-oktatási intézmények könyvtáraiban, a közkönyvtárakban, a kettős funkciójú könyvtárakban, az integrált intézményekben az információs műveltség mentori és pedagógiai munkájának ellátására
– tanári munka szakterületi, pedagógiai-pszichológiai, szakmódszertani, gyakorlati feladatainak hagyományos és elektronikus információ forrásokkal történő támogatására
– könyvtárlátogató gyermekek és fiatalok fejlettségi szintjének megfelelő tananyagrendszerek tervezésére, fejlesztésére
– különböző szakterületi könyvtári tanórák szervezésére.

 

„A képzés a szakmai tárgyakra helyezett nagy hangsúllyal és a szakmai gyakorlat biztosításával gyakorlatilag egy olyan harmadik szak elvégzését jelenti, mely egyben szakmaként is használható a munkaerőpiacon” – mondja a mesterképzésről Molnárné Urbanik Tímea Dr., az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Tanszék főiskolai docense, a szak felelőse. A szak nappali tagozata emellett különféle tanári diplomákkal párosítható, így egy nagyobb terület mellé remek alternatíva lehet, hogy könnyebben elvégezhető szakpárral dolgozhassanak a pedagógusok. Az egyetem nappali képzésén további újdonság még a román, szlovák, digitális kultúra (informatikatanár) tanári szakokkal történő párosítás.

További tendencia a karon a jövőt tekintve, hogy bármely szakkal párosítható legyen a mesterképzés, így biztosítva a tágabb látókör, új nézőpontok megjelenését is az iskolai könyvtárakban.

 

A mesterképzés ideje 4 félév, levelező tagozaton.


SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Kocsik EdinaKocsik Edina – BTK – anglisztika

Szerintem Szeged sokkal barátságosabb város, mint Pest. Nagyon közvetlenek az emberek, és mindenhol ismerősökkel találkozok. Tetszik, hogy az egyetem elkötelezett a környezettudatosság iránt. Emellett az oktatás színvonala is kiemelkedő a hazai egyetemek viszonylatában is.

Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *