Podcast SZTE

„Hallgatókról hallgatóknak” - podcast sorozatot indított az SZTE

A beiskolázást segíti az az ötrészes podcast sorozat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem az év elején indított útjára. A „Hallgatókról hallgatóknak” című beszélgetéssorozat olyan témákat ölelt fel, amelyek az Erasmus program előnyeit, a hallgatók lakhatási lehetőségeit, a munkaerőpiacon való elhelyezkedést, a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmas lehetőségeket és az ösztöndíjakat is érinti. A témakörök kibontásában az SZTE jelenlegi és egykori hallgatói segítettek.

A lehetőségek nyomában

 

Dr. Hussein Jasmine, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon szerezte meg diplomáját, jogász szakirányon. Ez idő alatt, graduális hallgatóként az Erasmus programnak köszönhetően járt Krakkóban és Szalonikiben is, ahol tudását igyekezett bővíteni. Az SZTE ÁJTK doktorjelöltjével külföldön szerzett élményeiről, kutatási lehetőségekről, szakmai kihívásokról, és az idegennyelv-tudás fontosságáról is beszélgettünk.


Kollégium vs. albérlet

 

Sendula Flóra, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar negyedéves hallgatója imád olvasni, horgolni és kertészkedni, jóban van a fakanállal, és bármikor vevő egy jó kirándulásra, úgy, ahogy Dóczi Gabriella is, aki az SZTE GYTK másodéves hallgatója és az olvasás mellett szívesen fest, valamint fontosnak tartja az állat- és környezetvédelmet, van egy törpenyula és egy macskája, amelyek Szegedre is vele tartottak. Arról, hogy Flóra és Gabi miért éppen az SZTE-t választották, és hogy melyikük, miért döntött a kollégium, illetve az albérlet mellett, maguk meséltek a podcastban.

 

Szó esett mindemellett az albérleti díjakról, illetve a kollégiumi illetékekről, hogy melyiknek mi az előnye és hátránya, illetve, hogy milyen tanulási és szórakozási lehetőségeket kínál az egyik és a másik.


Oktatásról, motivációról, diákokról

 

Wolf Inezt, a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központjának egykori hallgatóját ma, mint egy szegedi általános iskola elkötelezett dolgozóját mutatjuk be. Az angol-magyar osztatlan tanári szakon végzett pedagógussal oktatásról, motivációról, diákokról beszélgettünk.


Szegeden, szabadon

 

Vagány, trendi, fiatalos – akár ezekkel a jelzőkkel is illethetnénk a Tisza-parti várost, melynek mediterrán hangulata, pezsgő kulturális élete, és sokszínű szórakozási és kikapcsolódási lehetőségei kétségkívül határon innen és túl egyaránt vonzzák a fiatalokat. Hogy miként illeszkedik ebbe bele a hallgatói élet, arról Vasas Júliával, az SZTE BTK hallgatójával és Pászti-Tóth Zsolttal, az SZTE TTIK hallgatójával beszélgettünk.Ösztöndíjak és egyéb pénzszerzési lehetőségek az egyetemi évek alatt

 

A Szegedi Tudományegyetem 2018 óta minden tanév elején átadja a Start ösztöndíjat, a legeredményesebb új hallgatóinak. A 2022-es évben 1100 érvényes pályázat érkezett be, ebből a 745 legeredményesebb hallgató nyerte el az 50 és 150 ezer forint közötti támogatást. Köztük volt Szilágyi Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar elsőéves pszichológia szakos hallgatója. Most először új lehetőség nyílt a határon túli, Magyarországon is érettségizők számára, illetve az újra érettségizők számára is. Közülük 169 pályázó Start plusz ösztöndíjban részesült. Az ösztöndíjakról és az egyéb pénzszerzési lehetőségekről az SZTE BTK hallgatójával beszélgettünk.Pósa Tamara

Fotó és grafika: Sahin-Tóth István.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.
gizem-gultekin

Gizem Gültekin – ÁJTK: nemzetközi kapcsolatok

Korábban Erasmusosként, jelenleg Stipendium ösztöndíjasként tanulok az SZTE-n. Az intézmény és a város is csodálatos. Számos kapcsolatépítési és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Nagyszerű élmény és tapasztalat itt tanulni, szeretnék a jövőben is Szegeden maradni és folytatni tanulmányaimat.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *