SZTE ETSZK új szak

Az egészségügyi intézmények élére repít az SZTE ETSZK új mesterszakja

Egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság, vagy közfinanszírozású szervezet vezetője, orvosigazgató és akár ápolási igazgató is válhat abból, aki elvégzi a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociálisképzési Kar új, egészségügyi menedzser címen, levelező tagozaton meghirdetett mesterképzését. Az új szak céljáról, hogy milyen ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók, és hogy miként kamatoztathatják a tudást, Dr. Buzás Norbert, az SZTE SZAOK docense, az ETSZK tudományos főmunkatársa, a szak felelőse mesélt.

– Az új mesterképzéscélja olyan szakemberek képzése, akik a hazai és nemzetközi egészségügy területén megfelelő tudással és ismerettel rendelkeznek a vezetési- és szervezési feladatok lebonyolítása és az egészségügyi szervezetek működtetése terén. Átfogó szakmai ismeretek birtokában képesek a szervezeti problémák vezetői szempontú és újszerű megközelítésére, elemzésére és megoldására, valamint képesek a tudományos szakirodalom feldolgozására, kutatási projektek támogatására. A megszerzett végzettség a fentieken túl elősegíti az egészségügyi projektek irányítójaként, vagy az egészségügyi kutatások adminisztratív szervezeti menedzsereként való, magas szintű munkavégzést is – kezdte Dr. Buzás Norbert.


Buzas_Norbert

 

Mint ismertette: a hallgatók olyan alapvető tudásra tehetnek szert, mint egészségpolitikai ismeretek, egészségügyi jogi ismeretek, egészségügyi szervezeti egységek vezetése, egészségügyi informatika, ellátórendszerek ismerete, egészségügyi etika, szervezeti magatartás, minőségmenedzsment, projektmenedzsment, döntéselmélet, emberi erőforrás menedzsment, kommunikáció és konfliktuskezelés, egészségügyi marketing, közgazdaságtan alapok, pénzügyi számvitel, társadalomstatisztika. A szakmai gyakorlatot pedig a képzés tanterve által meghatározott módon egészségügyi, illetve határterületi intézményben, mentor támogatásával végzett, vezetői problémamegoldó projekt-jellegű munkaként kell megcsinálni. Mindemellett a mesterfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű nyelvi érettségi bizonyítvány vagy -oklevél szükséges.


ETSZK

 

SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar


– Elsősorban olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik orvos- és egészségtudományi, illetve gazdaságtudományi képzési területeken szereztek diplomát, de természetesen mindenkit, aki érdeklődik az egészségügyi menedzsment iránt és a rendeletben előírt alapképzettséggel rendelkezik – osztotta meg a szakfelelős.

 

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon meghirdetett, négy féléves mesterszakra, amely levelező tagozaton indul, jelentkezni a felsőoktatási felvételi eljárás keretében 2023. február 15-ig, a felvi.hu-n lehet.


A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.


Pósa Tamara

Borítókép: Pixabay. Fotó: Bobkó Anna, Buzas Norbert


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *