Fulbright_cover

Fulbright ösztöndíjakkal az USA-ba – tájékoztató a Szegedi Tudományegyetemen

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság posztgraduális hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak hirdet ösztöndíj lehetőséget a 2023-2024-es tanévre. Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tart előadást 2022. március 1-én, 14:00 órai kezdettel a Rektori Hivatalában a földszint 5-ös teremben.

A Fulbright Program az Amerikai Egyesült Államok és a világ 160 országa között működik, oktatói, kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat kínáló tudományos és kulturális csereprogram. Ez a különleges lehetőség a szakmai tapasztalatokon túl életre, szóló személyes és kulturális élményeket is nyújt a résztvevők számára. A csereprogramot J. William Fulbright szenátor alapította 1946-ban. A kezdetektől fogva napjainkig a Fulbright ösztöndíj az Egyesült Államokban és világszerte is a legismertebb akadémiai ösztöndíj.

- A Fulbright ösztöndíjra jelentkezés komplex pályázási folyamat, de mindenképpen megéri. Aki elnyeri az ösztöndíjat és az USA-ban oktat, kutat vagy tanul, annak nem csak tanulmányi vagy szakmai szempontból lehet inspiráló a kint töltött időszak, de közben világot lát, megismer egy másik közeget, kultúrát, megtapasztalhatja az amerikai mindennapokat. Nekem személy szerint nagyon sokat adott az ösztöndíj, számos olyan ismeretséget, tapasztalatot és élményt szereztem, amelyek mindmáig meghatározóak maradtak, és elkísérnek egy életen át – bíztatta a jelentkezőket dr. Mátyás Dénes Fulbright-alumnus.

A Fulbrightnak hatalmas és összetartó alumni közössége van, több Nobel díjas került ki közülük, mint például Milton Friedman. Magyarország 1987-ben csatlakozott a programhoz, azóta a Szegedi Tudományegyetemről több hallgató és oktató is részt vett a programban.

A következő tanévben is lesz olyan SZTE-s oktató, aki nemzetközi ösztöndíj keretében kutathat az USA-ban.

Dr. Kéri Anita, az SZTE Gazdaságtudományi Kar adjunktusa Fulbright Visiting Research Scholar ösztöndíjat nyert a 2022/2023-as tanévre. A programnak köszönhetően 4 hónapot tölt el a San José State University-n és a Marketing and Business Analytics tanszéken fog kutatni felsőoktatási marketing témában.

fulbright_osztondij

Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak bármely tudományterületen és művészeti ágban, akik legkésőbb 2022. július 31-ig megszerzett alapszakos diplomával, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni.

A pályázat világszerte egységes űrlapot használ, melyet online kell kitölteni. A hallgatóknak az angol nyelven kitöltött pályázatot 2022. május 16-ig kell benyújtani. De az egyetem oktatóinak és kutatóinak is érdemes a www.fulbright.hu honlapon a Fulbright Awards menüpontban tájékozódni: ők október 17-ig pályázhatnak.

Azokat, akik a hazai és nemzetközi szakmai bírálóktól kiváló értékelést kapnak, angol nyelvű beszélgetésre hívja meg a Bizottság, amely során a Fulbright Hungary Kuratóriumának magyar és amerikai tagjai hallgatják meg őket. Az interjún való személyes megjelenés a pályázat elnyerésének előfeltétele (a járványhelyzettől függően esetleg online kerül rá sor).

Nem pályázhatnak ösztöndíjra azok, akik a pályázat beadási határidejétől számított öt éven belül az Amerikai Egyesült Államokban szereztek diplomát. Korábbi pályázók jelentkezhetnek ismét, de új pályázatot kell benyújtaniuk.

A tájékoztató előadást 2022. március 1-én 14:00 órai kezdettel Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tartja a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában, a földszint 5. teremben.

Részletes tanácsadásért és felkészítő workshopokra az educationusa@fulbright.hu címen lehet jelentkezni.

A részletes pályázati kiírás itt érhető el.

SZTEinfo

Fotó: SZTE - GTK


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.
Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *