HVG_2022_cover

Előkelő helyen szerepel az SZTE Tanárképző Központja a HVG legjobb pedagógusképző egyetemeket minősítő rangsorán

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar vezeti azt a felsőoktatási rangsort, amelyet a HVG az oktatók teljesítménye alapján állított össze a pedagógusképzéseket kínáló egyetemekről, főiskolákról.

A HVG 2022 felsőoktatási rangsorában 33 pedagógusképző kar szerepel. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara az oktatói kiválóság alapján 1. helyen szerepel. A hallgatói kiválóságot tekintve a 3. helyen áll a felsőoktatási rangsorban az SZTE, a 44 vizsgált intézmény közül.

 A lista készítői 2006 óta megjelenő kiadványukban számos szempontot vettek figyelembe az intézmények minősítésekor. Többek között az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezetteket, a tudományos fokozattal rendelkező oktatókat, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA doktora -címmel rendelkező oktatók arányát.

A Szegedi Tudományegyetem négy karán zajló tanárképzést (a Bartók Béla Művészeti Karon, a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon és a Természettudományi-és Informatikai Karon) az SZTE Tanárképző Központ koordinálja. Elkészíti a tanárszakos hallgatók gyakorlati beosztását, tájékoztatja a hallgatókat a tanítási gyakorlat menetéről, a gyakorlatok teljesítésének idejéről, a jelentkezés módjáról. Segít eligazodni a hallgatóknak abban, hogy kérdéseikkel mikor kihez tudnak fordulni az egyetemen.

 Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója elmondta: a tanárképzés feltételrendszere nagyon gyakran változik. Azért is örömteli ez az eredmény, mert ez is azt bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen a tánárképzésben érdekelt karok és egységek rugalmasan tudnak alkalmazkodni az új kihívásokhoz és olyan tudással ruházzák fel a hallgatókat, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy a mai bonyolult világban a hivatásukat magas színvonalon lássák el.

A HVG 2022-es felsőoktatási rangsoráról itt írtunk korábban.

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.





Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *