pexels-cottonbro-4065876

Minden adott az online oktatáshoz a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem 2020 november 16-ától visszavonásig online oktatásra áll át. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az SZTE valamennyi, az oktatásban érintett munkatársa és hallgatója számára ismert, felületek állnak továbbra is rendelkezésre.

A Szegedi Tudományegyetem az európai régióban elsőként – már a márciusi intézkedések idején - jelentős lépést tett az online oktatás terén. A tavasszal már jól vizsgázott, meglévő informatikai alapokra, rendszerekre, jó gyakorlatokra támaszkodik, és azokat kibővítve teremti meg a távolléti oktatást.

Az intézmény egyes képzéseiben már több mint tíz éve fejleszti a digitális eszközökkel támogatott oktatás kereteit. Míg az online ügyintézést a Modulo rendszer segíti, az online oktatás igényeit a az évek óta sikeresen használt CooSpace rendszerrel biztosítja az SZTE. A CooSpace-be az elmúlt időszakban több olyan modul és funkció is bekerült, amely segíti a digitális távoktatást, az online kapcsolattartást és munkavégzést. A CooSpace felhasználói szabadon (kurzusoktól függetlenül) kezdeményezhetnek videobeszélgetést egymással. Online szemináriumokat is tarthatnak az oktatók, ekkor a megadott időpontban a szeminárium résztvevői és az oktató egy közös felületre lépnek be. Digitálisan rögzíthető („jegyzőkönyvezhető”) az esemény egésze, élő közvetítési igénye esetén pedig a CooSpace-en keresztül lehetőség van a YouTube szolgáltatásának használatára. Ekkor az élő közvetítés linkjét a színtér továbbítja az érintettekhez, de a YouTube-on közvetített előadás később felvételről is megtekinthető. Az adott kurzushoz könnyen létrehozható elektronikus tananyag. A szöveges és képi tartalom mellett lehetőség van ellenőrző teszt kérdések vagy multimédiás elemek beillesztésére. A rendszer alkalmas a PowerPoint prezentációk importálására, másolásvédett közzétételére.

A CooSpace a feltöltött videókat konvertálja, és video-streamként teszi elérhetővé. Az oktató által akár mobiltelefonon rögzített előadás felkerülhet a rendszerbe, és onnan – annak letöltése nélkül – tetszőleges időpontban megtekinthető. A CooSpaceben lehetőség van online fogadóórákat szervezni és a vizsgáztatás is ezen a felületen történhet. A felületen akár egésznapos online konferencia is tartható, amelyre több példa is volt az elmúlt időszakban az SZTE-n.

A világ legnagyobb online oktatási platformja, a Coursera és az SZTE közötti, 2020. márciusa óta tartó együttműködés következtében az SZTE polgárai ingyen végezhetik el a világ legjobb egyetemeinek kurzusait, melyek végén igazolást kaphatnak a teljesítésről. A felületen több mint 4 ezer kurzusból lehet válogatni. A program indulásától 2020. novemberéig 3250 kurzusra iratkoztak be a szegedi résztvevők.

Az egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási rend a félév további részében kizárólag távolléti (online) oktatási rendben folyik a Szegedi Tudományegyetemen. A tanév rendje változatlan. Az oktatási rendre vonatkozó irányelveket az egyetem vezetése 30 nap múltával az aktuális helyzet függvényében felülvizsgálja.


Videónkon Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója beszél az online oktatásról.





SZTEinfo

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Toth_BalazsTóth Balázs - MK, élelmiszermérnök

Az ismerőseimtől sokat hallottam, hogy nagyon jó egyetem az SZTE, sok lehetőséget ad az intézmény, pezsgő a diákélet, Szeged igazi egyetemváros. Azért választottam a Mérnöki Kart, mert élelmiszer-mérnöki szakra akartam jönni, és szerintem Szeged az az egyetem az országban, ahonnan a legképzettebb mérnökhallgatók kerülnek ki, s biztosan tudnak jó munkát találni. A tantárgyak nagyon nehezek, de a tanárok segítőkészek.



További hallgatói vélemények >>>